A Àvila

Casado defensa les macrogranges des d’un negoci amb 70 vaques a les quals «anomenen pel seu nom»

  • El líder del PP assegura que recolza la ramaderia «intensiva» i es compromet a visitar una explotació la setmana vinent

  • «Nego allò de la contaminació», ha dit sobre les emissions de CO2 que s’hi emeten, al·legant que els cultius «capten» aquests gasos

Casado defensa les macrogranges des d’un negoci amb 70 vaques a les quals «anomenen pel seu nom»

Mudarra / PP

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

En un entorn idíl·lic, a prop de Las Navas del Marqués –enmig del camp avilès– i envoltat per unes quantes desenes de vaques que pastaven lliurement, Pablo Casado ha defensat les macrogranges. Això sí, evitant pronunciar aquesta paraula. Una vegada més, el líder del PP ha criticat el ministre de Consum, Alberto Garzón, per les seves declaracions sobre la carn de «menys qualitat» que produeixen les explotacions agràries intensives. No obstant, ho ha fet des d’un petit negoci dins del model extensiu, en el qual els animals pasten lliurement per grans extensions de terreny.

«Espanya té la millor carn del món. Ho repetiré. Espanya té la millor carn del món. I això és gràcies a aquests entorns, gràcies a ramaderes com Eva, que avui s’ha aixecat a les quatre o les cinc del matí per cuidar les seves 70 vaques. Per cert, avui una vaca ha parit i tenen el vedell per allà; a més, totes tenen nom, les coneixen», ha començat a dir Casado en la roda de premsa mentre diverses vaques pastaven al seu voltant. Garzón, en l’entrevista a ‘The Guardian’ que va generar la polèmica, també defensava aquest model i el contraposava amb el de les macrogranges, on hi ha més de 2.000 fins arribar als 10.000.

Casado, no obstant, ha evitat esmentar aquesta explotació ramadera i s’ha centrat a recalcar que estan «molt indignats» amb els atacs que v fer Garzón a les macrogranges. En la línia dels últims dies, ha demanat a Pedro Sánchez el cessament immediat del ministre de Consum. Si no ho fa, ha dit, estarà «comprant» les seves tesis i «reconeixent que és un president dèbil».

L’entorn i la contaminació

En el torn de preguntes, el líder de l’oposició s’ha vist compromès quan li han preguntat per què ha acudit a una explotació extensiva –que compta amb el suport de tot el Govern– i no a una d’intensiva. «He vingut al meu poble d’adopció; no hem pogut anar a una macrogranja perquè aquí no n’hi ha», ha dit. «També volia que disfrutessin d’aquest entorn», ha afegit com a excusa, adreçant-se als periodistes congregats.

Al fer front a les qüestions plantejades, Casado ha assegurat que recolza «tota la ramaderia d’Espanya: la intensiva i l’extensiva». A més, ha remarcat en diverses ocasions que les macrogranges compleixen una «estricta normativa» espanyola i europea sobre benestar animal i que no es produeix cap maltractament en aquestes explotacions.

Notícies relacionades

«Tampoc em sembla que contaminin», ha sentenciat en resposta a les paraules de Garzón que al principi no van sortir a l’entrevista per falta d’espai i que el coordinador federal d’IU va publicar a les seves xarxes socials. En la transcripció completa, la crítica a les macrogranges estava precedida per l’exposició d’un informe britànic en el qual s’assegura que el 75% del CO2 emès per Espanya el produeix la ramaderia. «Nego allò de la contaminació», ha reiterat Casado abans d’explicar que, tot i que s’emet molt CO2, «els cultius el capten». Segons ha donat a entendre, els dos processos s’equilibren.

No obstant, Casado sembla disposat a donar més explicacions des d’una macrogranja. Per la insistència dels periodistes, el líder del PP s’ha compromès a acudir a una explotació intensiva la setmana que ve, per la qual cosa ha hagut de canviar el pla inicial de visitar una fàbrica alimentària a Palència.