Conferència a Madrid

Illa suggereix la via de l’Estatut per solucionar el conflicte català

El líder del PSC respon a Aragonès que «no hi haurà referèndum»

Illa suggereix la via de l’Estatut per solucionar el conflicte català

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els principals protagonistes de la política catalana s’han traslladat aquesta setmana a Madrid per presentar els seus projectes. Si dimecres Pere Aragonès va insistir en la celebració d’un referèndum d’independència per solucionar el problema català, aquest dijous Salvador Illa ha assegurat que «no hi haurà» una votació d’aquest tipus perquè «la societat catalana està farta de divisions», però també ha suggerit la via de la reforma de l’Estatut com a possible via de sortida.

El cap de l’oposició a Catalunya ha pronunciat a Madrid una conferència que estava prevista per al 22 de novembre, però que va haver d’ajornar-se per la celebració del debat parlamentari dels Pressupostos de la Generalitat. La casualitat ha volgut que la nova data coincideixi amb el dia següent al de la conferència d’Aragonès al Club Segle XXI, amb la qual cosa les paraules d’Illa s’han llegit com una resposta al president.

«No vinc aquí a advertir de res ni a exigir», ha dit el dirigent socialista per començar a distanciar-se d’Aragonès. Durant la seva intervenció en el Nueva Economía Fórum, Illa ha volgut deixar clar que «a Catalunya no hi haurà ni referèndum d’autodeterminació ni amnistia». «Parlo en nom del primer grup del Parlament i com a guanyador de les eleccions», ha afegit.

Els tres eixos del PSC

Però també ha començat a respondre a una pregunta que l’independentisme fa insistentment: quina és la proposta per a Catalunya dels no independentistes. Illa ha exposat que el PSC defensarà, també en la taula de diàleg entre governs, un projecte basat en tres conceptes: «La generació de prosperitat, un finançament just i una millora de l’autogovern».

I en aquest últim punt ha insinuat que una via de sortida al conflicte català podria ser la reforma de l’Estatut. «En algun moment s’haurà de corregir l’anomalia que l’Estatut vigent no és el que es va aprovar per la ciutadania. Si això passés a Extremadura o Andalusia, tothom veuria clar que ha de corregir-se», ha dit exactament, amb referència a la sentència del Tribunal Constitucional que va laminar el text que van votar els catalans.

Notícies relacionades

Illa ha emmarcat aquesta proposta en la necessitat d’«enfortir els vincles entre Catalunya i la resta d’Espanya», que des de Catalunya s’aborda «des de l’afirmació de la seva identitat». «El PSC és producte d’un esforç de concòrdia, d’evitar divisions. Veig que això va guanyant terreny, de moment no ens va malament», ha dit també.

La intervenció del líder del PSC, la conferència del qual han seguit diversos ministres i la plana major del seu partit, ha sigut presentada per la vicepresidenta primera del Govern, Nadia Calviño.