Sense full de ruta

L’ANC reprova el Govern per aparcar la confrontació amb l’Estat

  • Paluzie denuncia que la desconnexió de Catalunya no figuri en els plans dels socis a l’Executiu

zentauroepp45363309 la presidenta de l assemblea nacional catalana  anc   elisen181108114630

zentauroepp45363309 la presidenta de l assemblea nacional catalana anc elisen181108114630 / Guillem Roset

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern no passa el filtre de l’ANC. L’entitat independentista va llançar uns paràmetres per avaluar l’acció dels socis sota la batuta del president Pere Aragonès i el seu diagnòstic és que l’aposta pel diàleg amb el Govern espanyol ha aparcat la confrontació amb l’Estat per la qual aposta sense matisos l’Assemblea.

La taula de diàleg, segons el seu parer, paralitza els plans b i, per tant, el sobiranisme. La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha denunciat en una roda de premsa telemàtica que no només no s’estigui avançant en el camí de la desconnexió, sinó que ni entri en els plans d’ERC i Junts.

D’altra banda, Paluzie ha criticat que l’Executiu no hagi calculat les balances fiscals, per buscar el dèficit exacte, des del 2016. «No sé què és el que es negocia en les reunions bilaterals», ha criticat, insistint que Aragonès ha optat pel pragmatisme i per apaivagar la tensió, però celebrant que la llei d’acompanyament dels pressupostos sí que hagi inclòs la possibilitat d’avançar cap a una banca pública catalana.

Notícies relacionades

Així mateix, creu que s’ha d’avançar en altres sobiranies, com l’energètica, per quan hi hagi disposició a intentar un altre referèndum i que aquest sí, es pugui aplicar. En aquesta direcció, ha criticat que el Govern no liciti i contracti més empreses de proximitat i que pel que fa a renovables s’estigui en una etapa de «gran retard» i amb un lligam molt dependent d’Aragó.

La immersió lingüística

La batalla pel blindatge de la immersió lingüística també consta en l’anàlisi i, segons l’opinió de l’entitat, l’Executiu no ha fet tot el que estava a la seva mà per evitar acatar les sentències que estableixen un 25% de l’horari lectiu en castellà a les aules de Catalunya. «El Govern no hi ha sabut donar resposta», han indicat una altra portaveu de l’ANC, si bé ha celebrat els avenços per a la producció i doblatge en català en plataformes com Netflix i HBO després del pacte entre l’Executiu central i Esquerra.