Polèmica per les macrogranges

Díaz mira de rebaixar la tensió en el Govern central després de la bronca amb Garzón

La ministra de Treball es va pronunciar a favor de «cuidar la coalició» i de ser «acurats amb les paraules», en línia, segons fonts coneixedores, de la petició de «menys decibels» de Sánchez

Díaz mira de rebaixar la tensió en el Govern central després de la bronca amb Garzón
6
Es llegeix en minuts

L’enfrontament intern al’Executiu  desencadenat per l’entrevista a ‘The Guardian’ del ministre de Consum, Alberto Garzón, va viure ahir un nou capítol, després que en els últims dies s’hagués reduït només a un element de crítica de l’oposició, en part per la proximitat de les eleccions autonòmiques a Castella i Lleó. La intervenció en el debat del president del Govern, Pedro Sánchez, va reobrir la tensió entre els socis de coalició, tot i que Yolanda Díaz va aconseguir, segons fonts de l’Executiu, que no es convertís de nou en una pugna entre ministres dels dos colors. La vicepresidenta no es va sumar a les crítiques d’Unides Podem contra Sánchez per no sortir en defensa de Garzón.

El president, en una entrevista a la SER, es va mantenir en el rebuig del PSOE a les consideracions de Garzón, que va defensar la sostenibilitat de la ramaderia extensiva davant la industrial, va censurar les macrogranges i va dir que produeixen carn de «pitjor qualitat», fruit del «maltractament animal» i amb un «impacte ecològic descomunal». Sánchez va contradir aquesta valoració, va lamentar «moltíssim» la polèmica, va assegurar que aquest sector, que és «molt important a nivell exportador», produeix una carn d’«extraordinària qualitat», amb els «màxims estàndards» de la legislació espanyola i europea. A més, va reconèixer que li agradaria que existissin «menys decibels» entorn del Govern de coalició, una expressió que ja va utilitzar durant el conflicte amb Unides Podem per la intervenció dels preus del lloguer.

Aquestes valoracions van generar una allau de crítiques des d’Unides Podem. Però Díaz no va afegir més gasolina al debat, malgrat que se li va preguntar. Es va limitar a insistir que el Govern parla a través dels seus documents interns i que l’aposta és la «ramaderia extensiva i sostenible». Però va afegir aquesta petició: «Cuidem la coalició i siguem curosos amb les nostres paraules».

Aquestes declaracions, que es van interpretar com una rèplica al president, en realitat, segons van assenyalar fonts del seu entorn, coincidien amb la seva reflexió prèvia sobre reduir el soroll al si de l’Executiu. De fet, van remarcar, cap ministre d’Unides Podem va sortir a contestar-les. Això apunta a un intent de rebaixar la tensió interna. El mateix afectat, Alberto Garzón, va mantenir ahir absolut silenci, després de l’entrevista aquest diumenge amb ‘El Periódico de España’, en la qual va donar per segur que continuarà tota la legislatura.

Sense comunicació interna

El cap de l’Executiu no va voler revelar si ha parlat amb el seu ministre. Garzón sí que va dir la setmana passada que Díaz i Sánchez van parlar sobre aquest tema, tot i que no han transcendit ni els termes ni el to de la conversa. Sí que l’enuig per les declaracions de Garzón a l’ala socialista del Govern era majúscul i per això immediatament se’l va desautoritzar. La seva proposta de reduir el consum de filets el juliol passat ja es va considerar nociva per al sector. I ara les seves critiques i l’afirmació que produeixen carn de pitjor qualitat encara han enutjat més la ramaderia industrial. El mateix Sánchez va afirmar ahir que «no es compadeix» amb la realitat del sector carni ni amb els intents del Govern d’acompanyar el sector en augmentar la sostenibilitat.

Els exercicis d’equilibrisme de la vicepresidenta segona no van poder evitar tota una allau de reaccions d’Unides Podem contra el cap de l’Executiu. Van preservar el funcionament del Govern de coalició, però no la relació dels socis. Fet que demostra que Díaz és la referència indiscutible en el Consell de Ministres però que el seu predicament és molt limitat en l’organització. Les crítiques a Sánchez es van centrar sobretot en el fet que no havia sortit en auxili de Garzón per desmentir la tesi del PP que el ministre es referia a tot el sector ramader espanyol i no només a les macrogranges. «És decebedor que es doni pàbul a una notícia falsa per atacar a Unides Podem i a Alberto Garzón sabent que és mentida», va assegurar el portaveu del partit morat, Pablo Fernández, en roda de premsa.

Falta de «lleialtat» per les crítiques

Aquests retrets els va ampliar a tot el bloc socialista: «Sempre que algun membre del Govern d’Espanya ha patit atacs amb notícies falses de la dreta i l’extrema dreta, ens hem comportat amb extraordinària lleialtat i hem defensat sempre el Govern en el seu conjunt. Qui vulgui sortir d’aquest marc de lleialtat del Govern, és decebedor i preocupant», va insistir. Unes valoracions que el pronunciament de Yolanda Díaz en cap moment va ratificar però que sí que van seguir altres dirigents morats.

En la mateixa línia que Fernández, el portaveu dels comuns al Congrés i president del grup confederal, Jaume Asens, es va expressar contra Sánchez a Twitter: «Lamentem que el president estigui més preocupat per no perdre vots a Castella i Lleó que a defensar els ramaders davant les macrogranges». Per la seva banda, Pablo Echenique va recordar que quan la «ultradreta política i mediàtica va atacar» José Luis Ábalos, exministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, i Fernando Grande-Marlaska, ministre de l’Interior, el seu partit el va defensar. «Quan ataquen a Garzón amb una notícia falsa sobre les seves declaracions...».

Compareixença de Ribera

I no només va ser tensió dialèctica. El grup confederal va presentar una iniciativa al Congrés per obligar la vicepresidenta tercera del Govern i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, a pronunciar-se sobre la contaminació de les explotacions de ramaderia intensiva. El partit Aliança Verda, liderat per Juantxo López de Uralde, és qui va registrar la petició. «Ens agradaria que des del Ministeri per a la Transició Ecològica es donés suport al que estem assenyalant, perquè està basat en les mateixes estratègies del Govern, i és coherent amb el que ja estan fent altres països del nostre entorn», defensa el text.

Notícies relacionades

Des d’IU, el seu portaveu Sira Rego també va lamentar que «alguns membres del Govern» hagin contribuït a encoratjar un fals debat sobre les macrogranges i va criticar que «no es pot portar el debat on l’ha situat la dreta». En aquest cor de valoracions no hi va faltar el de Pablo Iglesias, exvicepresident del Govern i actual president del seu think tank, la Fundació 25-M, que va ser una de les veus més dures contra Sánchez, considerant «gravíssim» que no tanqués files entorn de Garzón.

«El president ha donat per certa una notícia que és falsa comprada per la indústria de les macrogranges», va apuntar Iglesias, aprofitant per portar a col·lació una de les principals polèmiques que ha viscut el líder socialista en els últims anys: el suposat plagi de la seva tesi doctoral: «El que hauria d’entendre Pedro Sánchez és que demà algú li podria preguntar a un ministre per la tesi doctoral del president i digui ‘ah, doncs jo no sé si la va escriure o la va copiar’. Que és una altra de les notícies falses que van deixar anar contra el president del Govern».