Tribunals

El misteriós «consoci» del testament del testaferro de Zaplana

La Guàrdia Civil creu que l’exministre de Treball ostenta la «titularitat velada» de les propietats acumulades pel seu amic de joventut

El misteriós «consoci» del testament del testaferro de Zaplana
3
Es llegeix en minuts

Joaquín Barceló àlies ‘Pachano’ és un dels presumptes testaferros d’Eduardo Zaplana. L’exministre fa servir el malnom per identificar el seu amic i persona de màxima confiança tant a les seves agendes com en les converses entre tots dos gravades per la Guàrdia Civil, autoritzades pel Jutjat d’Instrucció 8 de València i avalades per la Fiscalia Anticorrupció.

Joaquín Barceló és un amic de joventut de Zaplana i membre de la Peña Picarol. Va ocupar una direcció general a l’Àrea de Turisme i també va ser director de relacions institucionals de Terra Mítica, el projecte faraònic que va iniciar la febre pels grans projectes i esdeveniments, que també va acollir una trama de factures falses, segons sentència ferma del Suprem.

Barceló és «la part essencial de l’entramat empresarial», segons els investigadors del cas Erial, utilitzats per evadir els diners presumptament opacs a Andorra (on era propietari de quatre empreses panamenyes) o retornar-lo a Espanya des de Luxemburg –on ingressaven les suposades comissions els Cotino–, a través de les mercantils que Barceló administrava com Costera del Glorio, Medlevante o Gesdesarrollos Integrales. Tres empreses utilitzades per a les inversions immobiliàries a la comarca de la Marina Baixa i l’exclusiva urbanització La Finca de Madrid. La seva dona també està investigada en la causa. Barceló va passar nou mesos en presó preventiva, com l’expresident de la Generalitat.

D’aquesta forma, ‘Pachano’ pot ser considerat la clau de volta sobre la qual gira tot l’entramat empresarial presumptament organitzat per garantir el trasllat de les comissions pagades a Espanya cap a Andorra i Luxemburg i la particular operació tornada altre cop a Espanya.

Un entramat per al qual s’han de prevenir futures contingències com la que tota persona humana té: la certesa de la mort. Per això Joaquín Barceló va dictar, juntament amb la seva dona, un testament en què «estableixen que, a efectes de coneixement dels seus fills, el beneficiari de la propietat del 50% de les participacions socials de la mercantil Costera del Glorio SL (creada el 1997) és la persona amb les dades personals que s’annexen en un document a part».

Els agents de la Guàrdia Civil han tingut accés al testament dictat per Joaquín Barceló i la seva dona, gràcies a un arxiu creat el 7 d’abril del 2010 i trobat en un disc dur del despatx de Francisco Grau, «l’artífex de l’enginyeria» financera creada per amagar el cobrament de comissions i blanquejar els diners obtinguts, per la qual cosa se’l considera un altre dels presumptes testaferros de Zaplana, raó per la qual també va ser empresonat com l’exministre i Barceló.

Els agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil consideren en el seu últim informe incorporat al cas Erial, que «la importància de la data [de l’arxiu del testament] rau en el fet que el mateix dia –07-04-2010– Eduardo Zaplana, de qui s’evidencia que és beneficiari de Costera del Glorio, hauria mantingut una reunió amb Joaquín Barceló i Francisco Grau al despatx professional d’aquest últim», tal com corrobora l’agenda de l’exministre de Treball.

En el testament, Barceló i la seva dona manifesten «solemnement, a efectes del seu general coneixement i en particular per al dels seus fills», que és la seva «voluntat que el beneficiari de la propietat (d’ara endavant, consoci) del 50% de participacions de Costera del Glorio sigui la persona amb dades i circumstàncies personals que consten en un document a part».

Als agents de la Guàrdia Civil els crida l’atenció que «a la persona anomenada consoci en el testament se li destinen les participacions de Medlevante i la vivenda del carrer Núñez de Balboa de Madrid. Els actius que precisament al llarg de la causa s’han vingut relacionant amb la titularitat velada d’Eduardo Zaplana», assenyalen els investigadors en l’informe.

Notícies relacionades

Igualment el consoci també és propietari de Medlevante, «la mercantil que es va arribar a utilitzar com a pantalla per repatriar part dels fons obtinguts de les presumptes contraprestacions il·lícites desemborsades pel grup Sedesa» a Luxemburg, destaquen els agents de la Guàrdia Civil. «Contraprestacions que s’associen amb concessions públiques concretes (la de les Inspeccions Tècniques de Vehicles i el Pla Eòlic) que, en principi, no tindrien res a veure amb els càrrecs públics ocupats per Barceló Llorens i sí en canvi amb els d’Eduardo Zaplana».

I finalment, tampoc escapa als agents que>