Resposta al Govern central

Aragonès insta Sánchez a fer ja una proposta per a la «resolució del conflicte polític»

El president reclama a l’Executiu central «arriscar» i adverteix que «a principis del 2022 ha de celebrar-se una nova ronda de la taula de diàleg»

Aragonès insta Sánchez a fer ja una proposta per a la «resolució del conflicte polític»
3
Es llegeix en minuts

El president de la Generalitat,Pere Aragonès, ha instat aquest dijous el president del Govern central, Pedro Sánchez, a «arriscar» i a posar ja sobre la taula una proposta per a la «resolució del conflicte polític entre Catalunya i l’Estat espanyol», sense intentar «dilatar» el procés de negociació.

En una entrevista amb Efe, Aragonès ha sortit al pas de les declaracions del president del Govern, Pedro Sánchez, que en la roda de premsa de balanç del 2021 va garantir que hi haurà més reunions de la taula de diàleg, però va advocar per esperar «unes setmanes», per continuar treballant en la pandèmia i en la recuperació econòmica, que, segons la seva opinió, és el que «ara mateix importa a la ciutadania».

Aragonès ha advertit Sánchez que «a principis del 2022 ha de celebrar-se una nova ronda de la taula de negociació, amb propostes concretes sobre la taula» i amb acords que permetin «avançar» en la «desjudicialització» del conflicte i en l’articulació d’una nova «relació entre Catalunya i Espanya».

Sánchez, ha avisat el president, «no es pot escudar que ara hi ha eleccions a Castella i Lleó, o que hi ha qualsevol altre element conjuntural, per no afrontar amb una proposta la resolució del conflicte entre Catalunya i l’Estat espanyol».

Un referèndum

El que proposa el Govern per «desbloquejar el conflicte polític» és, d’una banda, un referèndum perquè la ciutadania de Catalunya decideixi si vol disposar d’un Estat independent i, d’una altra, «acabar amb la repressió».

«Veurem quina és la proposta del Govern espanyol», ha assenyalat Aragonès, que ha avisat Sánchez que «el conflicte no es resoldrà deixant passar el temps, sinó amb propostes i amb valentia, arriscant».

La Generalitat, ha remarcat, ja està «arriscant» a l’apostar per un procés de negociació ple de «dificultats»: «La nostra posició és honesta: volem una sortida negociada al conflicte, però no es pot aprofitar aquesta posició honesta per dilatar una resolució que ha d’arribar tard o d’hora. I en aquest 2022 ja hauríem de començar a veure’n els primers fruits», ha insistit.

Per Aragonès, no seria acceptable retardar la pròxima reunió de la taula de diàleg –reactivada al setembre– amb l’argument que la prioritat és la lluita contra la pandèmia de coronavirus.

«Si el Govern és capaç de gestionar la pandèmia i, alhora, aprovar la proposta de reforma laboral i els pressupostos generals de l’Estat, també pot continuar treballant en la resolució del conflicte polític a Catalunya. Això no és excloent, ha de poder fer-se tot alhora», ha raonat.

En la pròxima reunió de la taula de diàleg «a principis d’any», segons el president català, s’haurà de «visualitzar clarament el compromís de les dues parts en aquest procés de negociació».«El Govern de l’Estat ha de moure’s», ha recalcat Aragonès, per a qui els indults als presos del procés van ser «un pas endavant», tot i que «s’ha de continuar avançant».

Després que en el seu discurs institucional de diumenge, amb motiu de la festivitat de Sant Esteve, advertís que si la negociació amb el Govern central s’encalla, s’hauran de buscar «alternatives», Aragonès no ha volgut «especular» sobre quines iniciatives podria emprendre la Generalitat.

Notícies relacionades

«Ara la prioritat és avançar en la negociació. No renunciem a cap dels camins democràtics per aconseguir la independència de Catalunya, però l’aposta en aquest moment és el procés de negociació. I necessitem que hi hagi avanços en aquest sentit», ha remarcat.

Aragonès encara no vol «passar pantalla»: «Jugarem fins al final la pantalla de la negociació. I si al final aquest camí no tingués sortida, el que no farem és renunciar al nostre projecte polític, que és la independència de Catalunya».