Balanç de final d’any

Sánchez prioritza la recuperació i la lluita contra la covid a la taula de diàleg

  • «Deixem unes setmanes per treballar en el que importa a la ciutadania, que és la sisena onada i consolidar la recuperació econòmica al país», esgrimeix

Sánchez prioritza la recuperació i la lluita contra la covid a la taula de diàleg

JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

La taula de diàleg es reunirà de nou, però no té data ni és una prioritat per al president del Govern. Pedro Sánchez desplaça el focus a altres qüestions que considera urgents, com la recuperació econòmica i el combat contra la pandèmia.

Notícies relacionades

El cap de l’Executiu va ser expeditiu en la seva resposta al president Pere Aragonès, que diumenge, en el seu missatge nadalenc, va advertir que buscarà «alternatives» si el fòrum entre governs «encalla» i no es veuen «resultats tangibles» el 2022. ERC demana a més que l’òrgan es reuneixi a primers d’any, per donar-li continuïtat a la cimera que es va celebrar el setembre passat a Barcelona. «Ja direm quan es reunirà la taula. Es reunirà segur, però és de sentit comú que deixem unes setmanes per treballar en el que importa a la ciutadania, que és la sisena onada i consolidar la recuperació econòmica al país», va mantenir Sánchez aquest dimecres a preguntes dels periodistes durant la seva compareixença de final d’any, a la Moncloa.

Catalunya, la transparència de la Casa del Rei, les quarantenes o la renovació del Consell General del Poder Judicial van ser alguns dels eixos del seu balanç, l’últim del 2021, que es va prolongar durant aproximadament una hora.

Catalunya ha «de superar el procés»

«Tots desitgem resultats tangibles de la taula de diàleg», va convenir Pedro Sánchez, en resposta al discurs de Pere Aragonès. Ara bé, va afegir, la qualificació de «resultats tangibles» serà «probablement» diferent segons l’interlocutor. És a dir, que les dues parts discreparan. «Nosaltres defensem superar el procés, deixar de tenir dos blocs de la societat catalana separats, la pandèmia», que demostra que totes les administracions i els ciutadans han d’actuar «units».

De qualsevol manera, va assenyalar el president, el Govern no renuncia al diàleg ni als avenços per arribar a «la concòrdia i la convivència» per a una societat que «ha viscut fracturada» durant els últims anys.

Així que és de «sentit comú» (expressió clau de la compareixença d’aquest dimecres), va defensar, que ara no es posi l’accent a la taula, perquè els esforços han de concentrar-se, creu, en la lluita contra la covid-19 i la recuperació econòmica, tant a Catalunya com a la resta d’Espanya. «El lògic és que ara les prioritats de la Generalitat i del Govern central siguin altres en allò urgent».

Preguntat per com veu Catalunya avui, i després de la concessió dels indults, Sánchez va defensar que viu en una «normalitat» de la que no disfrutava fa quatre anys.