polèmica

Batalla a l’advocacia de Barcelona per la immersió lingüística a l’escola de Canet

  • La Secció de Dret Constitucional del col·legi d’advocats es va pronunciar en contra de la reacció del Govern català d’oposar-se a la decisió del TSJC d’obligar a impartir el 25% de les classes en castellà en una escola de Canet de Mar

  • Un grup de juristes alineat amb independentisme ha demanat explicacions a la junta de govern de la institució que, d’altra banda, recorda que les seves comissions són autònomes per emetre opinions i que no estan obligats a compartir-les

zentauroepp32751109 fachada del col legi advocats  colegio abogados de barcelona170123132222

zentauroepp32751109 fachada del col legi advocats colegio abogados de barcelona170123132222

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dos sectors contraposats al si de l’advocacia de Barcelona, els constitucionalistes i els independentistes, estan lluitant una batalla de recollida de firmes arran del rebuig per part d’un col·lectiu de juristes a l’actitud del Govern català de criticar i oposar-se a la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d’obligar una escola de Canet de Mar a impartir el 25% de les classes en castellà. La polèmica va esclatar per un comunicat de la Secció de Dret Constitucional del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona en què mostrava la seva «preocupació» per la reacció del president de la Generalitat i recordava que les sentències s’han d’acatar i complir. La junta del col·legi professional segueix al marge d’aquestes baralles i recorda que les comissions són autònomes a l’hora d’expressar les seves opinions i que no estan obligades a compartir-les.

L’actitud adoptada per les autoritats de l’Executiu català respecte a l’escola de Canet de Mar, segons el parer de la Secció de Dret Constitucional, «és d’extrema gravetat i atempta de manera frontal contra el principi de l’Estat de dret reconegut a l’article 1 de la Constitució». Aquesta comissió afegeix que aquests fets afecten «una cosa tan fonamental en una democràcia avançada com la nostra com és el garantir la protecció integral dels menors contra tota forma de violència i de victimització secundària, principis consagrats pel nostre ordenament amb rang de llei orgànica». El text deixava constància que les comunicacions de les comissions no es poden atribuir a la corporació professional. «La veu oficial de l’escola es manifesta a través de la seva junta de govern», afirma.

El comunicat de la Secció de Dret Constitucional va provocar la ira d’un grup de més de 200 advocats alineats amb l’independentisme i encapçalament, entre d’altres, pel diputat de Junts i exdegà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Jaume Alonso Cuevillas. Aquest col·lectiu va demanar a la cúpula de l’escola dels advocats barcelonins que es pronunciés sobre la posició de la Secció de Constitucional, al considerar que el seu comunicat «és estrictament polític» i està «alienat amb les tesis ultra nacionalistes espanyoles».

La junta de govern

Notícies relacionades

El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, d’altra banda, ha rebut una petició en nom d’una advocada perquè la junta de govern de l’entitat es pronunciés. El màxim òrgan de l’escola recorda en la seva resposta que les comissions tenen autonomia per expressar les seves opinions i que no cal que les seves manifestacions siguin compartides per la institució. També va argumentar que els posicionaments oficials han de garantir i preservar «la voluntat de neutralitat política» de l’organisme col·legial i només poden ser emesos per la mateixa junta de govern, elegida democràticament.

Amb motiu d’aquesta polèmica altres membres de l’escola de l’advocacia vinculats al sector constitucionalista han iniciat una campanya de recollida de firmes a través de la plataforma Change.org perquè advocats de tot Espanya manifestin el seu recolzament a la Secció Constitucional. «En vista de la campanya d’assetjament de l’ICAB (Il·lustre Col.legi de l’Advocacia de Barcelona) promoguda per sectors de l’independentisme radical, entre els quals es troba un grup minoritari d’advocats, la majoria dels advocats de Barcelona, de Catalunya i de la resta d’Espanya volem mostrar el nostre més ferm recolzament i solidaritat amb l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona, la seva Secció de Dret Constitucional i els companys que han sigut assenyalats públicament per aquests radicals», recull la iniciativa i que ha recollit, ara per ara, 1.500 firmes.