Llibertat d’expressió

El còmic David Suárez, absolt pel seu tuit sobre dones amb síndrome de Down

El tribunal entén que el missatge ha generat «dolor» i «mal gratuït», però que no pot ser castigat com una infracció penal

El còmic David Suárez, absolt pel seu tuit sobre dones amb síndrome de Down
2
Es llegeix en minuts

L’Audiència Provincial de Madrid ha absolt el còmic David Suárez, jutjat per un delicte d’odi per un comentari sexual a Twitter sobre dones amb síndrome de Down, l’entendre que el tuit ha generat «dolor» i «mal gratuït», però que no pot ser castigat com una infracció penal.

En la sentència, a la qual ha tingut accés Efe i que és recurrible davant el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM), la Secció 29 de l’audiència madrilenya argumenta que un delicte d’odi «requereix una mica més que un sentiment de rebuig», una incitació que no aprecia en el comentari publicat per Suárez el 2018.

«Per molt desagradables, detestables, molestos, de mal gust, incorrectes que ens semblin els termes utilitzats en el tuit, que ens generen rebuig i entenem que a les persones al·ludides les ofenen i els fan mal, això no implica que ens trobem davant una infracció penal», explica.

Els fets se circumscriuen a un tuit que el còmic va publicar el 18 d’abril del 2018.

En aquell moment, el perfil de Suárez aglutinava gairebé 80.000 seguidors i aquest tuit en concret va tenir una gran repercussió, generant uns 5.000 retuits, 14.000 «m’agrada» i més de 10.000 comentaris.

«No pretenia vexar»

Suárez va declarar en el judici, celebrat el 29 de novembre, que l’esmentat comentari era «un acudit més» en el seu perfil de Twitter amb què «no pretenia vexar» les persones del col·lectiu de síndrome de Down, i es va mostrar disposat a demanar disculpes «a qui s’hagi pogut sentir ofès». El fiscal va imputar al còmic un delicte d’odi pel qual va sol·licitar per a ell un any i deu mesos de presó i més de 3.000 euros de multa, així com la inhabilitació per a l’exercici de la seva professió durant cinc anys i concretament a les xarxes socials durant el temps de condemna.

«El tuit enjudiciat ha causat dolor, ha generat un mal gratuït, sense que d’altra banda entenguem que l’acusat s’hagi disculpat, ja que no podem considerar com a tal el comunicat publicat a les seves xarxes per justificar el que denomina acudit ‘d’humor negre’ davant els rebutjos i opinions negatives en contra seu, és més aviat una explicació del seu punt de vista després dels atacs rebuts», detalla la Sala, que remarca que, malgrat això, no es pot condemnar el còmic.

També assenyala el tribunal que, com va defensar David Suárez en la vista oral, el tuit pot ser qualificat com una «obra de ficció», per la qual cosa no pretén «reproduir o reflectir la realitat».

Notícies relacionades

En el judici, Suárez va declarar que al seu exercici com a còmic, especialitzat en l’humor negre, fa ús d’un «personatge fictici» que no té «res a veure» amb el seu «jo real» i que és ell, en tot cas, qui surt «malparat» pels seus acudits.

Després d’una exposició jurídica del conflicte entre el dret a la llibertat d’expressió i el delicte d’odi, el tribunal conclou que la col·lisió de tots dos «no implica que l’odi en tots els casos hagi de ser delicte».