Sessió de control al Govern

Sánchez i Casado fan balanç de la legislatura al Congrés

El president del Govern i el líder de l’oposició es veuen les cares després de l’enfrontament de fa una setmana

Sánchez i Casado fan balanç de la legislatura al Congrés

José Luis Roca

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El Congrés acollirà aquest dimecres l’última sessió de control al Govern d’aquest any, un ple en el qual el president del Govern, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Pablo Casado, tornaran a veure’s les cares després del seu enfrontament de la setmana passada al mateix escenari i podran fer balanç en l’equador de la legislatura.

El gener del 2022 es compliran dos anys de la formació del Govern de coalició, per això Casado, a falta d’un debat sobre l’estat de la nació que continua sense convocar-se, aprofitarà la seva última pregunta del 2021 per emplaçar Sánchez a repassar el que ha fet aquest any que acaba, però també perquè faci balanç de la seva gestió des que va arribar a la Moncloa.

«¿Què cony ha de passar perquè vostè assumeixi alguna responsabilitat?», va ser una de les coses que el president del PP va etzibar al líder del PSOE en aquella sessió de control.

Aquest nou duel entre Sánchez i Casado tindrà lloc poques hores abans que se celebri la Conferència de Presidents autonòmics que ha convocat el Govern per analitzar com afrontar l’increment dels contagis de coronavirus i, amb tota seguretat, Casado tornarà a retreure al president que, any i mig després de l’esclat de la crisi sanitària, encara no hagi aprovat una llei de pandèmia.

També Bildu analitzarà les decisions adoptades per l’Executiu ara que es compleixen dos anys de la investidura de Sánchez. El seu portaveu, Mertxe Aizpurua, malgrat representar un dels socis parlamentaris de l’Executiu, centrarà la seva pregunta sobretot en el que, des del seu punt de vista, falta per fer.

Va firmar amb Bildu derogar la reforma laboral

Amb les negociacions sobre el nou marc laboral en la seva recta final, la diputada de l’esquerra abertzale recordarà a Sánchez que es va comprometre a derogar els aspectes més lesius de la reforma aprovada pel PP i tornarà a posar sobre la taula les seves exigències en aquesta matèria.

Notícies relacionades

També li retraurà que encara no s’ha fet realitat la reforma de la Llei de Seguretat Ciutadana, rebatejada com a llei mordassa pels seus detractors. El setembre del 2020 el Congrés va acceptar tramitar una reforma, auspiciada pel PNB, però la nova norma no veurà la llum fins a l’any que ve.

Precisament dimecres, després de la sessió de control, els grups començaran a discutir les esmenes registrades a la proposició de llei que servirà per reformar aquella norma aprovada el 2015, també gràcies a la majoria absoluta, que tenia Mariano Rajoy.