Negociació sobre la CCMA

PSC, ERC i JxCat busquen un pacte d’última hora per renovar els alts càrrecs tot i que es voti després de Nadal

  • Els partits donen per fet que, en cas que hi hagi acord, el Parlament no el consagrarà fins al 2022

zentauroepp45131097 pla mig del director de catalunya r dio  sa l gordillo  el d190118184658

zentauroepp45131097 pla mig del director de catalunya r dio sa l gordillo el d190118184658 / Marta Sierra

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Superat el congrés del PSC, l’últim gran assumpte pendent de la política catalana abans de final d’any és la renovació de les desenes d’alts càrrecs de designació parlamentària, pendent en alguns casos des de fa més de cinc anys. Els socialistes negocien contrarellotge amb ERC i JxCat per arribar a un acord global, però els partits ja deixen clar que, a diferència del que passava fa només dues setmanes, quan estava previst que aquesta renovació estigués llesta per passar pel Parlament en el ple d’aquesta setmana, ara es conformen que sigui l’anunci d’aquest pacte sigui el que arribi abans de Nadal, tot i que les votacions que el consagrin no es produeixin fins al 2022.

La renovació afecta organismes tan sensibles com la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), el Síndic de Greuges, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), la Sindicatura de Comptes i el Consell de Garanties Estatutàries, entre molts d’altres. En l’ordre del dia de l’últim ple parlamentari de l’any, el del 23 de desembre, de moment no es contempla cap votació sobre aquests ens, tot i que fonts de la negociació remarquen que «res és impossible».

Ara els tres partits han d’abordar la part més complicada de la negociació: la dels noms que proposa cadascú per a aquestes institucions. A la CCMA, per exemple, han de decidir qui ocupen les set cadires de l’òrgan rector de TV-3 i Catalunya Ràdio. Conscients que treballen amb material sensible, tots estan fent un esforç per mantenir la discreció.

Responsabilitat i lleialtat

La portaveu parlamentària del PSC, Alícia Romero, només ha volgut confirmar que continuen treballant per «complir el termini» que es van donar amb ERC i JxCat, tot i que «no és fàcil». «Aquí l’important és l’acord sobre els equips, després, en funció de cada òrgan, veuríem el tràmit. Crec que tots els grups són responsables i lleials: si s’arriba a un acord es pot mantenir fins que es pugui executar», ha afegit sobre un eventual retard en les votacions parlamentàries.

Però la sensació és que en els últims dies el PSC, ERC i Junts han posat fre, de nou, a la sempiterna renovació de càrrecs. Segons fonts pròximes a la negociació trilateral, «es va molt lent» en un assumpte farragós en què l’aspecte tècnic té el seu què, per tal com cada organisme necessita la seva pròpia mecànica. Fa unes setmanes, la previsió amb què treballaven aquestes forces era arribar a l’últim ple de l’any amb un acord sota el braç, com a mínim sobre el CAC. I ara queda molt poc marge de maniobra, perquè fonts de la negociació donen per fet que no hi haurà converses en l’última setmana de l’any.

¿Pot haver afectat la polèmica del català, el posicionament del PSC en les mocions de la setmana passada i la seva absència de la manifestació a favor de la immersió lingüística en l’equació? Veus dels partits independentistes neguen que la qüestió sigui aquesta, i l’atribueixen a una lentitud a què algun dels tres partits sembla que, de moment, no sembla preparat a abordar el gran debat pendent: el dels noms.

El repartiment de la joia de la corona

Notícies relacionades

La joia de la corona dels òrgans que queden per renovar és la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. En aquest organisme, de sis consellers i un president, el repartiment de les cadires es pretén que sigui global en tots els ens i sembla ja definit en funció dels resultats de les últimes eleccions. Així, el PSC, guanyador, hi tindria tres consellers; i ERC i Junts, dos cadascun, fent valer la majoria independentista existent al Parlament.

En paral·lel, si es respecten els acords previs entre els socis secessionistes, i certa lògica electoral, la presidència de l’anomenada ‘Corpo’ recauria en els republicans. Tot i que, de segur, el nom de l’escollit o escollida haurà de ser bastant consensuat amb els postconvergents. Com a novetat a futur, els directors de la televisió i la ràdio pública s’elegiran via concurs i no per designació com fins ara.