Després de la seva inhabilitació

El PSC i els comuns avalen que Juvillà continuï sent diputat fins que no hi hagi sentència ferma

  • La comissió de l’Estatut del Diputat aprova un dictamen que es votarà en el ple en què es ratifica que el cupaire pot retenir el seu escó fins que el Suprem resolgui el seu recurs

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’independentisme està disposat a impulsar totes les fórmules possibles per evitar que el diputat de la CUP i secretari tercer de la Mesa, Pau Juvillà, perdi el seu escó abans que la sentència que el condemna a sis mesos d’inhabilitació sigui ferma. El parlamentari recorrerà la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) davant el Tribunal Suprem i, paral·lelament, la comissió de l’Estatut del Diputat, va aprovar aquest dijous un dictamen que es votarà en ple del dia 23 de desembre que blinda els seus drets a l’hemicicle davant una possible exigència de la seva acta per part de la Junta Electoral Central (JEC).

Notícies relacionades

ERC, Junts i la CUP van pactar la redacció del document, que va rebre el beneplàcit del PSC i En Comú Podem, que estipula que no hi ha cap «causa d’incompatibilitat» ni cap «circumstància» que afecti la condició de diputat de Juvillà. El que no és clar és que passarà en el possible escenari que la JEC reclami el seu escó recorrent al TS i que aquest ho avali. El mateix diputat va dir que estan pactant els passos a seguir en aquest cas, tot i que sí que és clar que no s’aferrarà a la cadira quan la resolució sigui ferma.

Minuts abans de l’inici de la sessió, els membres independentistes de la Mesa van anunciar en roda de premsa el seu compromís a oferir una «resposta conjunta i col·lectiva» a la seva inhabilitació. En la comissió, tant Cs, PPC com Vox van mostrar la seva «més absoluta disconformitat» amb un document «malintencionat» i van recordar que pensen recórrer a la JEC perquè retiri l’escó del cupaire al més aviat possible. Els comuns van defensar que en el cas de Juvillà «no té sentit» que perdi els seus drets perquè la via judicial segueix oberta, ERC va assegurar que el reglament és «claríssim» i no contempla que hagi de deixar de ser en aquest moment parlamentari, mentre populars i taronges van elevar el to contra aquesta decisió. El PSC va assegurar que tenia dubtes sobre la idoneïtat que la situació es debati en aquesta comissió, «però el que ens toca és aplicar el reglament, i el dictamen no és incompatible amb cap llei orgànica», va apuntar el diputat David Pérez.