Corresponsabilitat

Consell de Ciutat: Lleida continua apostant per l’impuls de la participació ciutadana

El nou organisme serà plural i podrà assessorar l’ajuntament en qüestions clau per al desenvolupament de la qualitat de vida a la ciutat

El plenari està compost per 70 persones, entre les quals hi ha representants de la política municipal, el Síndic de Greuges, entitats i ciutadans

El Consell de Ciutat està format per 70 representants de la ciutadania

El Consell de Ciutat està format per 70 representants de la ciutadania / Lleida

3
Es llegeix en minuts

Lleida continua apostant per una participació ciutadana que contribueixi a la presa de decisions clau per a la ciutat. Aquesta convicció s’ha materialitzat amb la constitució del Consell de Ciutat, un òrgan consultiu, assessor i de foment de la participació, on representants de la ciutadania podran debatre amb els responsables polítics de la ciutat i amb els tècnics municipals sobre qüestions que siguin d’interès públic per a la ciutat, i facilitar així una millor gestió dels temes comunitaris.

La constitució d’aquest organisme és fruit de la transformació de les polítiques de participació que l’actual govern municipal va posar en marxa a l’inici del mandat amb la potenciació dels Consells de Zona, un espai creat per al debat sectorial per barris. «El Consell de Ciutat serà un espai permanent i estructurat de diàleg entre la Paeria i la societat ilerdenca, que representa la plasmació d’un nou concepte de govern amb l’objectiu que, des del diàleg i la implicació de diversos agents, es pugui desenvolupar una millor gestió dels temes comunitaris», va explicar Miquel Pueyo, paer en cap de Lleida.

L’impuls del Consell de Ciutat ja havia sigut proposat a la Carta Municipal per a la Participació Ciutadana de l’any 2004, que posteriorment va quedar recollida al Reglament de Participació Ciutadana del 2006. «El Consell neix de la convicció que la corresponsabilitat ciutadana i de l’Administració poden millorar directament la qualitat de vida i facilitar una convivència cívica més satisfactòria», va assegurar l’alcalde de Lleida durant l’acte de constitució de l’organisme, que es va portar a terme a la Sala la Canonja de la Seu Vella.

¿Qui compon el Consell de Ciutat?

¿Qui compon el Consell de Ciutat?El Consell de Ciutat és un organisme plural que inclou des de la política municipal (govern i oposició), passant per la Sindicatura de Greuges, els Consells de Barri, les entitats i altres representants de la societat civil. En total, el Plenari estarà compost per un total de 70 membres. ¿Qui formarà part d’aquest nou òrgan?

· Presidència (alcalde)

· Vicepresidència: dos vicepresidents que són representants de l’àmbit associatiu i estaran designats per l’alcalde.

· Plenari del Consell de Ciutat: un total de 70 membres, entre els quals s’inclouen:

- El líder de l’oposició

- Un representant per cada grup municipal

- El Síndic de Greuges

La Comissió de Salvaguarda dels Drets de la Carta de Ciutadania

- Un representant per cada consell de barri de la ciutat i dels diferents consells temàtics municipals (joventut, esport, cultura, etc.)

- Entitats i organitzacions de la ciutat, entre les quals s’inclouen la Federació d’Associacions de Veïns, (FAVLL), col·legis professionals, organitzacions empresarials i sindicats.

- Vuit representants dels ciutadans i ciutadanes. Les persones que hi vulguin formar part de forma individual s’hauran d’inscriure en el registre ciutadà i s’assignaran per sorteig.

A més del plenari, es posarà en funcionament una Comissió Permanent on es crearan comissions específiques en què participaran dos representants de cada apartat dels que componen el plenari del Consell de Ciutat. També es constituiran grups de treball, de caràcter temporal o permanent, que desenvoluparan estudis o activitats per portar a terme el seguiment de projectes i iniciatives que es determinin. Finalment, la Coordinació del Consell estarà constituïda pel regidor o comissionat de Participació, amb el recolzament d’una secretària tècnica.

¿Què es debatrà?

¿Què es debatrà?El Consell de Ciutat podrà debatre i decidir afers com el canvi de nomenclàtor de la ciutat, un tema que fins ara estava personificat en la figura de l’alcalde de la ciutat, i abordar honors i distincions municipals. Però, a més, el reglament també preveu que aquest organisme de participació ciutadana conegui i debati els Plans d’Acció Municipal i els reglaments generals de l’ajuntament, entre d’altres.

L’organisme també s’ha perfilat com un espai de reflexió estratègica per donar recolzament i millorar la qualitat de vida dels veïns de Lleida en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. En aquest sentit, el Consell de Ciutat podrà proposar l’elaboració d’estudis sobre temes d’interès per a la ciutat i debatre’n els resultats, dialogar sobre els pressupostos municipals i els resultats dels indicadors de gestió municipal, i assessorar l’ajuntament en la definició de les grans línies de la política i la gestió municipal, entre d’altres.

¿Quan es reunirà aquest organisme?

¿Quan es reunirà aquest organisme?El Consell de Ciutat, segons el reglament, es reunirà en sessions plenàries dues vegades a l’any i, de forma extraordinària, quan sigui convocat per la presidència, a petició de la Comissió Permanent o un terç dels seus membres.