El castellà a les aules

El PP equipara la situació desencadenada a Canet de Mar amb l’Alemanya nazi

  • Els populars exigeixen que la comissió sobre delictes d’odi en el Congrés estudiï la fustigació a la família del menor

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PP eleva el to i equipara la situació desencadenada a Canet de Mar amb l’Alemanya nazi. La vicesecretària d’Organització del partit, Ana Beltrán, ha acusat el Govern de fer servir «el més pur estil feixista» per l’«assetjament i l’assenyalament» a la família que va reclamar davant els tribunals una quota del 25% de les classes en castellà i que ha desencadenat la polèmica al centre educatiu. En un acte a Barcelona, Beltrán fins i tot ha arribat a comparar la situació d’aquest municipi –i de la família del menor que va denunciar fustigació– amb el que es vivia a l’Alemanya nazi després de la manifestació que es va celebrar ahir en defensa de la immersió lingüística, els manifestants de la qual ha definit com «radicals».

«¿Què ens queda per veure? ¿Arribarem a veure a Catalunya els que demanin que es pugui estudiar en castellà amb un braçalet marcat, perquè puguin ser assenyalats pel carrer, igual que feien els nazis amb els jueus?», s’ha preguntat en declaracions a la premsa a Barcelona.

La dirigent popular ha dit que el seu partit lluitarà «amb dents i ungles» per exercir les llibertats i que es compleixi amb la Constitució, mentre ha anunciat que sol·licitarà la comissió de delictes d’odi en el Congrés perquè estudiï aquest cas.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va ordenar al conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i a la directora de l’escola que «preservin la protecció de la intimitat» de l’alumne i de la seva família, així com «la convivència normal i el desplegament pacífic de l’entorn educatiu». Per això Beltrán ha exigit al president del Govern, Pedro Sánchez, que intervingui en l’assumpte i que «doni la cara» oferint la seva col·laboració perquè s’acati la sentència judicial a l’escola.

D’altra banda, el líder del PP català, Alejandro Fernández, ha denunciat que aquesta polèmica ha passat de ser «una qüestió estrictament lingüística» a una que afecta «la dignitat d’una família, la seva intimitat, la seva protecció, els seus drets civils». «Estem en un nivell francament preocupant de pèrdua de qualitat democràtica a Catalunya quan es posen en dubte els drets dels alumnes i les seves famílies», ha dit.

«Apartheid lingüístic»

Des de Xile, el dirigent del partit, Pablo Casado ha acusat els socis del Govern de coalició d’estar fent un «apartheid lingüístic a Catalunya», i ha qualificat la fustigació com «un cas terrible de segregació lingüística», i també ha demanat a l’Executiu central que protegeixi la família de Canet de Mar amb «totes les eines legals» de què disposi.

Notícies relacionades

«Avui a Espanya estem patint un cas terrible de segregació lingüística a un nen de 5 anys. Jo tinc una filla de 9 anys i un fill de 7 anys i no puc entendre com el Govern de Catalunya està assenyalant i perseguint un nen de 5 anys perquè la seva família vulgui que se li ensenyi en espanyol», ha dit.

D’altra banda, el líder del PSC en el Parlament, Salvador Illa, ha advertit que «polititzar l’educació» és «el pitjor» que es pot fer per «defensar» el català i ha advocat per «deixar treballar els professionals» i evitar que l’idioma no sigui una «excusa per a la confrontació». Durant una visita a Tremp (Lleida), ha apostat perquè el català «continuï sent la llengua vehicular de l’ensenyament», però no a costa d’«atacar el castellà» o d’«incomplir resolucions judicials». «Defensar el català no és anar en contra del castellà», ha afirmat abans d’opinar que «s’equivoquen els qui volen fer això i polititzar l’ús de les llengües».