Reforç al PP

Casado fitxa José María Abad, un economista procedent de l’FMI, com el seu nou guru econòmic

Mentre el Govern central continua acusant el PP de «catastrofisme», Casado manté ferma la seva preocupació sobre els efectes de la crisi en l’economia espanyola avalat pels seus principals assessors i exministres, a qui suma des de fa mesos una nova veu, la de José María Abad

Casado fitxa José María Abad, un economista procedent de l’FMI, com el seu nou guru econòmic
3
Es llegeix en minuts

Mentre el Govern central confia que els fons europeus permetran la recuperació i continua insistint que el creixement serà sòlid, el PP apuja el nivell d’alerta per la crisi econòmica desencadenada pel coronavirus, convençut quePedro Sánchez es tapa els ulls davant les correccions dels diferents organismes. L’última, la de l’OCDE fa uns dies. El PSOE i Unides Podem mantenen la crítica a Pablo Casado per una «visió catastrofista» que, no obstant, el líder de l’oposició manté intacta amb l’aval del seu equip econòmic i dels principals assessors de qui es val des de fa mesos.

Hi ha un nom que destaca entre tots ells, allunyat de la política i amb un perfil estrictament tècnic, que és el de José María Abad. Un expert del sector financer al Departament de Mercats Financers i de Capital de l’FMI, professor a ESADE i que ha passat per firmes com Goldman Sachs, Moody’s o l’ICO. Des del juny, també ocupa un lloc com a conseller extern independent a Red Eléctrica, després que el PP promogués la seva entrada a la cúpula de l’operador. I a poc a poc s’ha convertit en un dels gurus econòmics que més té en compte Casado a l’hora de plantejar les seves alternatives econòmiques al Govern central.

Abad va participar en la primera jornada de la convenció itinerant del PP a Santiago de Compostel·la, que va inaugurar Mariano Rajoy. L’expresident va ser molt crític amb les polítiques posades en marxa per la coalició del PSOE i Unides Podem després de l’emergència sanitària i es va unir, gairebé sense matisos, a la visió que tantes crítiques li ha costat a Casado. «No es tracta de ser més o menys optimista o ser un malastruc, sinó a fer un bon diagnòstic i assumir la realitat que hi ha», va dir llavors, i va augurar que les receptes de Sánchez –«combinació de despesa estructural, més impostos i més regulació»– serien «letals» per afrontar la recuperació.

L’expert de l’FMI, que va compartir xerrada amb l’exministre popular Román Escolano, es va sumar als termes de la intervenció de Rajoy, insistint que l’economia espanyola ha sigut la que més ha patit al món els efectes de la Covid i recordant que si el creixement estava sent molt pronunciat, responia precisament al fet que la contracció del PIB prèvia ho va ser encara més. 

«No hi haurà recuperació si el Govern central no pren mesures reals per pal·liar els seus efectes. I la velocitat de recuperació està sent més lenta de l’esperat», va afirmar Abad malgrat els missatges triomfalistes de Sánchez aquelles setmanes. Si hi va haver una altra qüestió en què va insistir va ser en la preocupació que sentia per la inflació, defensant que malgrat que els bancs centrals parlaven de la pujada de preus com «una cosa transitòria», veuríem un escenari «més durador de l’esperable». Fa només dos dies el president de la Fed va reconèixer que la inflació ja no es podia considerar com a transitòria. 

En matèria energètica, els postulats d’Abad són molt tinguts en compte per Casado, a qui també va anticipar la crisi que podria desencadenar la situació amb Algèria. En el partit reconeixen que es tracta d’un expert amb qui el president nacional parla sovint i les previsions i plantejaments del qual suma als que rep d’altres veus autoritzades en què Casado confia, com els exministres d’Economia i Ocupació, Luis de Guindos i Fátima Báñez.

En el partit i els posicionaments del dia a dia continuen tenint molt pes Elvira Rodíguez, vicesecretària sectorial i coordinadora de tots els assumptes econòmics que afecten la formació, i Daniel Lacalle, analista en qui Casado continua confiant. S’hi afegeix també l’economista José María Rotellar. 

Notícies relacionades

Ja el juliol passat, en l’arrencada de les taules preparatòries de la convenció nacional que Casado va dissenyar com a plataforma per mostrar la seva alternativa al Govern de Sánchez, el líder del PP va exhibir un panel d’experts amb què pretenia afrontar les crítiques que va rebre durant mesos sobre la falta d’equip econòmic i referents d’aquest àmbit, malgrat que per als populars sempre ha sigut la prioritat. 

A més de Guindos i Báñez a les taules rodones hi va haver diversos exministres, com Juan Costa, Manuel Pimentel Juan Carlos Aparicio, i altres noms de referència, com l’exgovernador del Banc d’Espanya Jaime Caruana i l’antic president d’Endesa Manuel Pizarro. Ja en la convenció de l’octubre s’hi sumar el nom de José María Abad, en qui cada vegada es fixa més Casado i el seu nucli dur dins del PP.