Propostes legals

El Congrés obre la porta a debatre la tipificació de l’ocultació de cadàver

La Taula suggereix a la mare de Marta Calvo, promotora del canvi legal, que demani als grups que siguin ells els que realitzin la proposta de llei, perquè la iniciativa popular no pot modificar el codi penal

El Congrés obre la porta a debatre la tipificació de l’ocultació de cadàver
3
Es llegeix en minuts

No serà com a iniciativa legislativa popular, però sí com a proposició de llei. El Congrés dels Diputats ja ha entreobert la porta que l’objectiu de la mare de Marta Calvo, la jove d’Estivella assassinada fa ara dos anys, d’aconseguir que es tipifiqui l’ocultació de cadàver després de l’assassinat es converteixi en una realitat jurídica al marc legal espanyol.

Tal com ha vingut publicant Levante-EMV, la mare de Marta, Marisol Burón Flores, ha liderat la creació d’una plataforma que té la finalitat precisament d’aconseguir que es penalitzi, o bé com a delicte autònom o bé com a circumstància agreujant, ocultar un cadàver per minimitzar la responsabilitat penal, com passa en el cas de Marta Calvo, en parador desconegut des del seu assassinat el 7 de novembre del 2019 per la falta de col·laboració del presumpte botxí, o Marta del Castillo, desapareguda des de fa 13 anys perquè l’assassí, condemnat i a la presó, ha donat vuit versions diferents, totes elles falses sobre què va fer amb el cos.

El passat 5 de novembre, Marisol Burón, acompanyada del psicòleg emergencista i cofundador de la ‘Plataforma per Marta Calvo Burón. ¿On són els meus drets?’ Mariano Navarro i del pare de Marta del Castillo, Antonio del Castillo, va presentar al Congrés dels Diputats la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que proposava incloure com a delicte autònom l’ocultació de cadàver després d’un assassinat.

El 16, la Mesa del Congrés va debatre aquesta iniciativa i, segons la resposta rebuda ara per Marisol Burón, l’ILP va ser inadmesa perquè la fórmula no és aplicable en aquest cas, ja que incloure aquest delicte obligaria a canviar el Codi Penal, una llei orgànica, i, per tant, la de més rang a l’ordenament jurídic espanyol. El marc legal que regula l’ILP —la mateixa Constitució i la llei orgànica que la desenvolupa— no contemplen que aquesta proposta de caràcter popular tingui potestat per canviar una llei orgànica, per això, necessàriament havia d’acabar en inadmissió.

En tot cas, la carta dirigida per la presidenta de la Taula, Meritxell Batet, informa la mare de Marta Calvo que l’òrgan rector del Congrés ha acordat «informar-la de la possibilitat que la seva iniciativa es tramiti com a petició davant les Càmeres», per això, ha de presentar una nova proposta, aquesta vegada sota la fórmula de petició.

A més, li comunica que, «tan aviat com es rebi aquesta comunicació», la Taula donarà trasllat als grups parlamentaris perquè en tinguin coneixement i, a partir d’allà, o bé de manera conjunta —poc probable— o per formacions polítiques, assumeixin portar endavant la proposició per canviar la llei.

Regulació a la resta d’Europa

Regulació a la resta d’EuropaLa plataforma té previst fer i entregar al Congrés aquesta mateixa setmana la petició de llei, un dret que regula la mateixa Constitució i la Llei Orgànica 2/2001.

Notícies relacionades

El mateix dia de la presentació de l’ILP, Burón, Navarro i del Castillo ja van ser rebuts per diputats del Partit Popular, de Ciutadans i, en l’últim moment, de Vox, que van mostrar la seva conformitat amb la pretensió de recolzar la iniciativa.

Quant al grup socialista, estan sent les diputades de la comissió d’Igualtat Susana Ros i Laura Berja les encarregades d’abordar aquesta qüestió. Totes dues es van reunir a mitjans de novembre amb la mare de Marta i la seva advocada i els van traslladar el seu suport i la seva intenció d’estudiar com tirar endavant la modificació legal. Per a això, s’han compromès a estudiar com tipifiquen la resta dels països europeus l’ocultació de cadàver i analitzar la manera d’incloure aquest delicte o aquest agreujant a l’ordenament jurídic espanyol.