Homenatge

Almudena Grandes no serà filla predilecta de Madrid pel rebuig del PP, Cs i Vox

El ple de l’Ajuntament arriba a un acord de mínims, amb el ‘no’ de Vox, que permetrà recordar l’escriptora amb el nom d’un carrer

Almudena Grandes no serà filla predilecta de Madrid pel rebuig del PP, Cs i Vox
2
Es llegeix en minuts

El ple de l’Ajuntament de Madrid s’ha quedat aquest dimarts en un consens de mínims sobre com recordar la figura de l’escriptora Almudena Grandes, morta dissabte i que tindrà un carrer amb el seu nom a la seva ciutat natal, però no serà nomenada filla predilecta.

La sessió plenària ordinària del novembre ha estat marcada per les recent mort de Grandes i del filòsof i assagista Antonio Escohotado, als quals s’ha dedicat un minut de silenci al començar el ple i que han sigut objecte de mocions d’urgència.

En el cas d’Almudena Grandes, s’ha aprovat parcialment, amb el suport de tots els grups tret de Vox, que ni tan sols s’ha pronunciat en el debat, una moció del grup mixt, concretament la part que proposava «celebrar un homenatge» a l’escriptora i «que el seu nom es recordi en una via pública».

Però el vot en contra del PP, Cs i Vox, ha fet decaure, en canvi, la pretensió de concedir-li el títol de filla predilecta de la vila i de donar-li el seu nom a «la primera biblioteca que s’inauguri».

Aquestes són qüestions que «han de comportar consens» i durant el dia d’avui no s’ha trobat aquesta unanimitat, segons ha dit la delegada de Cultura, Turisme i Esport, Andrea Levy (PP), que ha instat la resta de grups a «continuar treballant en buscar la unitat en aquest aspecte».

La moció presentada per Més Madrid, que incorporava la petició del PSOE de donar el nom de l’escriptora al passeig de Coches del parc del Retiro, ha sigut rebutjada en la seva integritat.

La portaveu del grup mixt, Marta Higueras, ha defensat la necessitat d’homenatjar Grandes per ser «l’escriptora més llegida a Espanya i la màxima representant de les nostres lletres», mentre que Més Madrid ha esgrimit que el dol nacional que ha provocat la seva mort «està sent clamorós».

També el PSOE ha advocat per homenatjar aquesta escriptora «autèntica i castissa, de Madrid, atlètica, amb la seva brúixola a la glorieta de Bilbao»; mentre que Cs ha lamentat que la capital perdi una de les seves filles més destacades.

Escultura d’Escohotado

En el cas d’Antonio Escohotado, nadiu de la capital que va morir el 21 de novembre, el ple ha aprovat per unanimitat i a proposta de Ciutadans dedicar-li una escultura a Ciudad Universitaria.

El Consell de Ministres, per la seva banda, ha aprovat avui la concessió, a títol pòstum, de la medalla d’or al mèrit en les Belles Arts a Almudena Grandes per la seva «extraordinària qualitat com a escriptora» i el seu «compromís infrangible» amb la literatura i la memòria històrica, demostrats a través de la seva obra.

La ministra portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, ha anunciat aquest reconeixement, a proposta del Ministeri de Cultura, després de la reunió setmanal del Gabinet de Pedro Sánchez, que va acudir ahir a l’enterrament de l’escriptora al cementiri civil de l’Almudena, al costat d’altres membres del seu Executiu.

Notícies relacionades

«Tots coneixem i hem disfrutat la literatura d’aquesta gran professional», ha assenyalat Rodríguez, que ha destacat la seva contribució a la difusió de l’idioma espanyol, la internacionalització de la cultura i el seu compromís «infrangible» amb la memòria, amb referència als molts retrats que Grandes va fer als seus llibres dels vençuts de la Guerra Civil.

1011766