Vida interna PSOE

Zapatero, l’assessor de Sánchez a l’ombra: «Ajudo per convicció i lleialtat»

  • L’expresident li va aconsellar atorgar els indults als presos del procés, cuidar el PSOE, allunyar-se de Guaidó i atraure els independentistes a recolzar la investidura

Zapatero, l’assessor de Sánchez a l’ombra: «Ajudo per convicció i lleialtat»

ALEJANDRO MARTÍNEZ VÉLEZ

7
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

És un secret a crits a Madrid. Pedro SánchezJosé Luis Rodríguez Zapatero no només s’han reconciliat, sinó que han aconseguit, contra tot pronòstic, anar teixint una relació de confiança en què intercanvien opinions, i, de tant en tant, el president el consulta i el seu antecessor l’aconsella. Aquest vincle ha ajudat el cap de l’Executiu a prendre algunes de les seves decisions més arriscades, li ha facilitat la reconciliació amb el PSOE i ha permès, també, construir una mena de pont de comunicació indirecta amb actors polítics del tauler estatal que són pilars de l’estabilitat del Govern, però amb qui la Moncloa amb prou feines parla.

«Recolzo el president del Govern i secretari general del PSOE per convicció i lleialtat», explica Zapatero en conversa amb El Periódico de España, diari editat pel Grup Prensa Ibérica. Fonts del seu entorn confirmen que la relació entre tots dos ha anat creixent des que Sánchez va guanyar la moció de censura contra Mariano Rajoy, el 2018, i admeten que des d’aleshores han aconseguit anar construint una relació «d’absoluta confiança» que ha anat «in crescendo».

Cada mes o dos mesos es veuen, queden per dinar, prenen un cafè. Al principi van ser xerrades esporàdiques sobre política internacional. Zapatero va traslladar a Sánchez els seus dubtes sobre les possibilitats que la figura de Juan Guaidó aconseguís fer girar full de Nicolás Maduro. Sánchez el va escoltar, però va prendre la decisió contrària i el va reconèixer com a president encarregat de Veneçuela. Fins i tot va liderar la UE en aquesta posició. Uns mesos després va haver de recular i admetre que Zapatero tenia raó. També en va tenir quan s’havia mostrat partidari de no repetir les eleccions el 2019 i formar directament un govern de coalició amb Pablo Iglesias sense tornar a passar per les urnes.

Relació amb ERC i els indults

Van ser dos vaticinis perduts que van deixar empremta en Sánchez. A més, Zapatero es va arremangar per lligar els vots que el PSOE necessitava per a la investidura més enllà d’Unides Podem. «Zapatero va ajudar Sánchez a aconseguir els vots que li faltaven per a la investidura», confirma Gabriel Rufián, portaveu d’ERC al Congrés. «No vinc d’una admiració a Zapatero. Al contrari, vinc de la generació que va assumir una decepció enorme en el seu mandat. Però té mèrit que no s’hagi entregat als consells d’administració. He de dir que sempre hi és quan li demanes ajuda i jo n’hi he demanat», confirma el republicà.

¿Quan va demanar ajuda Rufián a Zapatero? Quan mirava de convèncer el Govern per aprovar la concessió dels indults als presos del procés. Fonts pròximes al portaveu republicà expliquen que el cap d’ERC a Madrid va trucar per telèfon l’expresident tot just mitja hora abans que entrés al plató d’‘Espejo público’, el juny del 2019, per demanar-li que defensés aquesta tesi. Era un moment en què el PSOE temia una enorme erosió si els presos sortien de la presó. I ho va dir. Es va mostrar a favor d’«estudiar» els indults si els presos ho demanaven.

¿Sánchez va demanar l’opinió de Zapatero sobre aquesta qüestió? «Sí, em va consultar. En vam parlar i em vaig mostrar inequívocament a favor perquè considero que és un pas extraordinàriament positiu», confirma l’expresident, convençut que «l’opció de diàleg amb Catalunya» és el camí i que aquesta decisió «es va prendre amb valentia».

No va ser l’únic dirigent socialista que va sortir a defensar en públic els indults. José Bono, l’expresident de Castella-la Manxa, també ho va fer una mica després i s’hi va mostrar favorable en una entrevista a TVE. A ningú se li escapa que el seu perfil arriba a un votant més dur del PSOE, un elector que rebutjava frontalment aquesta mesura. «Sánchez li va demanar a Bono que defensés els indults públicament. I això potser va ajudar més que les paraules de Zapatero, perquè arriba a un votant que es diu socialista però que és més a prop del PP», expliquen fonts coneixedores de l’episodi. Ell prefereix ser prudent. El seu entorn confirma que ha anat recuperant la relació amb Sánchez. Parlen, es veuen i mantenen un contacte amistós.

Amb qui parla Zapatero

Amb qui parla Zapatero«Zapatero és un aliat de Sánchez molt útil en termes polítics. Amb [Felipe] González és diferent. González és només una icona que Sánchez necessita, però no es poden ni veure», diuen fonts socialistes, «en canvi, Zapatero ha fet de mitjancer, s’ofereix a ajudar, manté relació amb Rufián, amb [Íñigo] Errejón, amb [Pablo] Casado, amb [Pablo] Iglesias». «Amb Iglesias sí, amb Casado no», rebutja l’expresident. ¿I amb Teodoro García Egea, el secretari general del PP? Cayetana Álvarez de Toledo ho afirma al seu polèmic llibre. «Alguna salutació o conversa breu» però cap relació, afirma.

Sí que parla amb Errejón. «Li tinc respecte polític i intel·lectual i, sí, anem parlant. Valoro particularment que escolta molt, té curiositat, fa preguntes... i no és fàcil que un expresident sigui així. ¡Mira la supèrbia amb què parlen Aznar i González donant consells! Zapatero no parla de cara a la galeria. Ho fa tot amb discreció. Ens en assabentem dos anys després que ha ajudat en alguna cosa i ho fa així perquè té conviccions i perquè veritablement té interès a ajudar», opina el líder de Més País.

Fonts pròximes a l’expresident destaquen que la presència de l’expresident ha sigut fonamental en la reconciliació de Sánchez amb el PSOE, després del trencament traumàtic del Comitè Federal del 2016 que va acabar amb una dolorosa dimissió. La «lleialtat» de Zapatero «és inqüestionable i ha permès el rearmament en l’entusiasme de gent del partit» que va ser al voltant de l’expresident i que, ara, torna a trobar connexió amb la Moncloa. Això ha sigut possible, analitzen les mateixes fonts, pel «procés de creixement en el lideratge» de Sánchez, per haver assumit que s’han de «cuidar els afectes als companys» i acompanyar amb «empatia».

Aquesta reconciliació amb el partit es va evidenciar clarament en la remodelació de l’Executiu a l’estiu. La incorporació d’Óscar López, com a director del Gabinet de la Presidència; Antonio Hernando, com a director adjunt uns mesos després; l’arribada de Francesc Vallès com a secretari d’Estat de Comunicació; o la designació de Pilar Alegría com a ministra d’Educació evidencien no només el retrobament de Sánchez amb el seu partit, sinó la confiança en l’equip que va acompanyar Zapatero durant els seus dos mandats al Congrés dels Diputats.

Controvèrsia

ControvèrsiaLa disposició de Zapatero és generosa i, en alguna ocasió, indiquen fonts socialistes, aquesta vocació d’ajuda ha transcendit l’esperable. En plena crisi entre el Govern i les companyies elèctriques per la pujada del preu de l’energia, l’expresident va trucar Iberdrola per mirar de posar pau en la qüestió, segons expliquen a aquest diari fonts del sector i corroboren fonts socialistes. Ell ho desmenteix de ple: «Amb les elèctriques no. Per res. Aquest no és el meu món», assegura. «Ell va trucar a Iberdrola per ajudar, però això va molestar Sánchez. I no només a ell. [Teresa] Ribera també es va enfadar molt», insisteixen fonts socialistes. Fonts del sector elèctric asseguren que l’expresident va fer aquesta gestió personalment.

Si en alguna cosa coincideixen totes les fonts consultades és que la intenció de Zapatero és ajudar Sánchez, des de la discreció i la lleialtat, ja sigui de portes enfora, aplanant la relació amb altres partits, com de manera interna, tancant ferides dins el PSOE.

Sense supèrbia

Sense supèrbiaTambé fora del socialisme es reconeix la seva tasca. «Hi ha coses que se li han atribuït a Iglesias i que en realitat va resoldre Zapatero. Es va involucrar perquè els Pressupostos de l’any passat no es pactessin amb Ciutadans. I això a Iglesias li va costar veure-ho. Però Zapatero ho va dir des del principi», assegura Rufián, que destaca el suport de l’expresident a Sánchez. «Zapatero té conviccions, té valors, creu en causes i això el converteix en l’únic expresident que es posa a disposició. No és cínic, ni superb com [José María] Aznar i [Felipe] González, que van donant lliçons», coincideix Errejón.

Notícies relacionades

Fonts pròximes a Zapatero confirmen que la relació amb Sánchez va anar «creixent gradualment» i que es va consolidar fermament durant la pandèmia. El mateix expresident va venir a reconèixer en el seu discurs del recent Comitè Federal que va ser conscient del creixement en el lideratge que Sánchez havia experimentat quan el va veure decretar el confinament, el març del 2020.

«Aquest dia em vaig veure reconegut, orgullós dins el dolor i la pertorbació, quan et vaig sentir decretar el confinament de tots els espanyols sabent que era una mesura dificilíssima que a tu et podia costar tota la vida política», va admetre. Quan, uns minuts després, González va trepitjar el mateix escenari, va venir a defensar que la campanya de vacunació només havia sigut possible pel sistema sanitari que ell havia aconseguit edificar en els seus mandats, trenta anys abans. Són dos discursos que condensen la relació que tots dos mantenen amb l’actual cap de l’Executiu i dues formes de ser expresident obertes a reflexions.