Andalusia

El ‘no’ de Vox tomba els pressupostos a Andalusia

El rebuig als comptes, el primer a la comunitat des del 1995, complica la governabilitat de l’Executiu de Juanma Moreno

El ‘no’ de Vox tomba els pressupostos a Andalusia
3
Es llegeix en minuts

El projecte de llei de pressupostos andalusos per al 2022, dotat amb 43.816,3 milions d’euros, amb un creixement del 9 per cent respecte al del 2021, no va superar aquest dimecres el debat de totalitat davant el ple del Parlament, després d’haver-se aprovat les respectives esmenes a la totalitat presentades pels tres grups de l’oposició, PSOE-A, Unides Podem i Vox, que es van votar conjuntament i que van ser rebutjades per PP-A i Ciutadans (Cs), partits de l’Executiu autonòmic.

Concretament, les esmenes a la totalitat van comptar amb 60 vots a favor (PSOE-A, Unides Podem, Vox i els diputats no adscrits procedents de l’antic grup Endavant Andalusia) i amb 47 vots en contra (PP-A i Cs).

El rebuig dels comptes del 2022, el primer que es produeix en la comunitat des del 1995 quan el PSOE-A no va aconseguir tirar endavant el pressupost pel rebuig de PP i IU (en la IV legislatura), suposa que el Govern andalús haurà de prorrogar els pressupostos actualment vigents, els del 2021.

Aquesta serà la sisena pròrroga d’un pressuposat de la comunitat en la història de l’autonomia, ja que el Govern andalús, en l’etapa del PSOE-A en la presidència, ja va haver de prorrogar en cinc ocasions els comptes autonòmics per al següent exercici: Els del 1984 (per al 1985); els del 1989 (per al 1990); els del 1994, prorrogats dos exercicis consecutius (per al 1995 i per al 1996), i els del 2018, per a l’exercici 2019.

El pressupost del 2021, per tant, serà el sisè que es prorrogarà per a l’exercici següent, 2022, que precisament és l’últim de l’actual XI legislatura, ja que les eleccions s’han de celebrar l’any que ve.

El pressupost andalús del 2022 ha sigut el quart que ha presentat el Govern de Juanma Moreno en aquesta legislatura. Els tres anteriors van tirar endavant amb el recolzament de Vox, formació amb què el PP-A va subscriure un acord d’investidura, i amb què en aquesta ocasió no ha sigut possible tancar un acord pressupostari, malgrat les negociacions que s’han mantingut. El Govern també ha mantingut negociacions amb PSOE-A i Unides Podem.

De fet, el president de la Junta va desenvolupar a principis d’octubre una ronda de reunions amb tots els grups per abordar un possible acord sobre els comptes del 2022.

El debat de totalitat es va iniciar amb la intervenció del conseller d’Hisenda i Finançament Europeu, Juan Bravo, per exposar el contingut del pressupost, durant la qual va fer una crida a PSOE-A, Unides Podem i Vox perquè aixequessin el «veto» als pressupostos de la comunitat per al 2022 i permetessin que tiressin endavant per no posar «en perill» la recuperació i transformació d’Andalusia després de la crisi generada per la pandèmia del coronavirus i perquè puguin aprofitar-se al màxim els fons que arribaran de la Unió Europea i que són essencials.

Notícies relacionades

Després de la seva intervenció, es van succeir les dels tres grups que havien plantejat esmenes a la totalitat. En el seu torn de debat amb el portaveu de Vox, Manuel Gavira, el conseller es va mostrar visiblement afectat per la posició d’aquest partit en contra dels pressupostos i li va demanar que fes una última reflexió per tirar endavant els comptes. Va posar en relleu la contribució de Vox als importants canvis i «avenços» que s’han produït en la comunitat en els tres anys del Govern de Moreno.

Abans de la votació i després de les intervencions de tots els grups, el conseller va tornar a pujar a la tribuna per traslladar el seu agraïment als seus companys consellers, al president de la Junta i al vicepresident, perquè «hem intentat» fer tot el «possible i l’impossible» per tenir pressupostos el 2022 i que eren «bons» per a Andalusia. També va agrair l’enorme treball, amb la «màxima honradesa», de tot l’equip de la seva conselleria. «No tenir pressupostos és el pitjor que li pot passar a Andalusia. És un error, s’equivoquen votant en contra d’aquests pressupostos i els andalusos no s’ho mereixen», va dir, i després va rebre un llarg aplaudiment dels diputats de PP-A i Cs, que es van posar drets.