Negociació amb el PSOE i Podem

Les principals esmenes dels socis del Govern per recolzar els Pressupostos

Les principals esmenes dels socis del Govern per recolzar els Pressupostos

Chema Moya / Efe

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El Govern de coalició del PSOE i Unides Podem ha pactat una tanda d’esmenes amb ERC, el PDECat, el PNB i Bildu en les últimes hores per tirar endavant els seus pressupostos generals de l’Estat per al 2022 amb una majoria folgada. Aquí hi ha les més importants.

La llei audiovisual

Brussel·les va expedientar l’any passat Espanya i 22 socis més de la Unió Europea per no haver incorporat a la seva legislació la directiva comunitària sobre els productes audiovisuals. El Govern arriba amb retard a aquesta transposició que ara completarà, per fi, amb les peticions d’ERC. Els republicans han aconseguit que la llei audiovisual espanyola obligui les plataformes (Netflix, HBO, Amazon...) que el catàleg d’aquestes empreses inclogui un 6% de produccions en alguna de les tres llengües cooficials (català, eusquera o gallec). A més, s’inaugurarà un nou fons amb 10,5 milions d’euros per incentivar la creació de continguts audiovisuals en alguna d’aquestes tres llengües.

Augment de les inversions a Catalunya

Els republicans han pactat una sèrie d’iniciatives per acostar la xifra d’inversió al 19% a Catalunya, el pes econòmic en el conjunt de l’Estat. Aquesta xifra es quedava en el 18,7% amb el text dels Pressupostos tal com estava. La Generalitat rebrà 1,6 milions d’euros per compensar l’eliminació dels peatges de l’AP-7 i l’AP-2. En vivenda, el Govern català podrà comptar amb 10 milions d’euros per comprar vivendes a la SAREB i destinar-les a persones amb necessitats econòmiques. I en ciència es finançaran quatre projectes amb 7,5 milions d’euros que aniran a la lluita contra el càncer, la indústria 4.0 (l’anomenada quarta revolució industrial), la computació quàntica i infraestructures cientificotecnològiques. Els independentistes d’ERC també han negociat que els Mossos i els agents rurals s’equiparin a la Ertzaintza i la Policia Nacional i es puguin jubilar anticipadament als 60 anys.

Traspàs íntegre de Rodalies

Segons ERC, en els pròxims dies s’iniciaran els tràmits per començar el traspàs íntegre de la gestió de Rodalies a la Generalitat, un assumpte pendent des de fa anys i que també s’havia tractat en la reunió d’agost de la taula bilateral Generalitat-Govern.

Beneficis fiscals

El PDECat ha pactat beneficis fiscals per a la reconstrucció de la piscina històrica coberta de salts del Club Natació Barcelona, la celebració del 200 aniversari del passeig de Gràcia, el Mil·lenari de Montserrat 2025 i la quarta edició del Barcelona Equestrian Challenge. Per la seva banda, ERC ha inclòs en aquest capítol Alimentaria 2022 i Hostelco 2022 i el programa Barcelona Music Lab (els anys 2022, 2023 i 2024).

Fons europeus per a entitats sociosanitàries

El PDECat ha acordat amb el Govern obrir els fons europeus a Catalunya a entitats sense ànim de lucre que prestin serveis sociosanitaris i que no siguin de titularitat pública. Segons els postconvergents, en aquesta comunitat, entre un 25% i un 30% dels professionals sanitaris desenvolupen el seu servei en fundacions de salut.

Més ajudes a les famílies amb fills malalts

El PNB ha pactat ampliar la prestació econòmica per cura de menors afectats per càncer o una altra malaltia greu. Ara es recolza aquestes famílies fins que el nen té 18 anys i a partir d’ara s’ampliarà fins als 23. Aquesta mesura beneficiarà unes 8.000 famílies per compensar la pèrdua d’ingressos que provoca la reducció de jornada per cuidar menors al seu càrrec durant el temps de l’hospitalització i tractament continuat de la malaltia.


Escut social permanent

EH Bildu ha recolzat els Pressupostos a canvi que les mesures per protegir els més vulnerables per la pandèmia siguin «permanents per llei». Els ‘abertzales’ van posar d’exemple la suspensió dels desnonaments de llars vulnerables sense alternativa habitacional i l’ajornament temporal del pagament del lloguer.