Per segon any consecutiu

El Govern lliga el suport de Bildu als Pressupostos a l’espera del ‘sí’ d’ERC

  • L’Executiu esgota els terminis per tancar la negociació amb els republicans entorn de la llei audiovisual a canvi del seu suport

  • Errejón confirma que els dos diputats de Més País també votaran favorablement els comptes públics per a l’any vinent

zentauroepp37707208 gra270  san sebasti n  gipuzkoa   17 03 2017   el portavoz d201117143707

zentauroepp37707208 gra270 san sebasti n gipuzkoa 17 03 2017 el portavoz d201117143707 / Javier Etxezarreta

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El Govern continua sumant suports per aprovar els Pressupostos Generals de l’Estat. Aquest dilluns, EH Bildu i Més País van anunciar el seu suport als comptes públics després d’haver tancat sengles acords amb l’Executiu de coalició. El vot a favor de les dues formacions deixa el PSOE i Unides Podem molt a prop d’aconseguir la majoria simple (més sís que nos) necessària per tirar endavant els Pressupostos i amb la vista posada en ERC. La negociació amb els republicans catalans sembla que s’estendrà fins a l’últim minut, tot i que fonts socialistes ja donen per fet que l’entesa acabarà arribant i el ple del Congrés acabarà d’aprovar els Pressupostos dijous que ve per continuar tramitant-los en el Senat.

A poques hores que comenci la votació dels comptes de 2022, l’Executiu continua intentant atraure ERC al ‘sí’. El suport dels cinc diputats abertzales i dels dos de la formació dirigida per Íñigo Errejón –sumats al de Compromís, Terol Existeix, Nova Canàries i el Partit Regionalista de Cantàbria– deixa el Govern amb 165 vots a favor. Així, la posició que adopti ERC –amb 13 escons– i el PNB –amb 6– continua sent essencial perquè els Pressupostos tirin endavant. L’Executiu necessita que almenys una de les dues formacions voti a favor i l’altra s’abstingui.

No obstant, el portaveu del PSOE en el Congrés, Héctor Gómez, va donar aquest dilluns per fet que arribaran a un pacte amb els dos partits abans que comenci la primera votació parcial dels Pressupostos a les onze del matí d’aquest dimarts. «Tancarem de manera molt positiva l’acord en matèria audiovisual», va assegurar en una roda de premsa sobre la negociació que mantenen amb ERC des de fa diverses setmanes entorn de la inclusió de quotes de «producció, doblatge i subtitulació» en les llengües cooficials. Fonts dels republicans catalans es mostren més cautes sobre el desenllaç de la negociació i es mantenen a l’espera de la proposta que els faci arribar el Ministeri d’Economia, més procliu a oferir incentius a les productores que a fixar quotes.

Els tres compromisos

A falta d’ERC, l’Executiu ha aconseguit lligar el suport d’EH Bildu –que acostuma a votar en el mateix sentit que els republicans catalans–. El coordinador general del partit, Arnaldo Otegi, va assegurar que «s’han produït prou avenços» en les negociacions amb el Govern per votar «favorablement» als Pressupostos. Un suport que es produeix per segon any consecutiu. La portaveu parlamentària de Bildu, Mertxe Aizpurua, ha assegurat que es tracta d’un acord «ampli» que inclou «demandes socials, econòmiques i territorials», i ha qualificat de «bona notica» que la seva formació recolzi els Pressupostos.

Aizpurua va explicar que l’entesa amb el Govern se sustenta entorn de «tres compromisos polítics» acceptats per l’Executiu: convertir l’escut social en permanent passant a ser drets adquirits per llei; desbloquejar la tramitació d’una llei per crear el fons de reparació a les víctimes de l’amiant que, segons recolliran els Pressupostos, estarà dotat de 25 milions d’euros; i finalment, assegurar l’emissió d’ETB3 –el canal infantil íntegrament en eusquera de la televisió basca– a tot el territori navarrès abans de l’acabament del 2022. A més, van acordar incloure en els Pressupostos diverses esmenes relacionades amb finançament en infraestructures per un total de gairebé 10 milions d’euros.

Després de la polèmica

L’acord d’EH Bildu amb el Govern arriba poc més d’un mes després que Otegi, en un acte amb militants, afirmés que recolzarien els Pressupostos Generals de l’Estat si això permetés que els 200 presos d’ETA surtin dels centres penitenciaris. L’enrenou d’aquelles paraules va portar Pablo Casado a preguntar a Pedro Sánchez si estava negociant la llibertat dels presos amb els ‘abertzales’. «¡No, un no rotund!», li va respondre el president del Govern llavors. L’acord que han firmat no conté cap referència d’aquest tipus. Tot i així, Casado no va tardar a criticar aquesta entesa.

«Pactar amb Bildu és perdre l’ànima democràtica d’un partit polític», va declarar el líder del PP pocs minuts abans que Otegi donés a conèixer el seu suport als Comptes. «No es pot pactar amb Bildu, ni per a la investidura, ni per als Pressupostos ni per a la comunitat foral Navarra ni per a un futur Govern basc. ¿Què li està passant al partit socialista de Sánchez perquè consideri que Bildu és un partit més? No es pot pactar amb terroristes ni pressupostos ni esmenes ni res», ha continuat. Casado va fer aquestes declaracions a Vitòria després de visitar el Centre Memorial de Víctimes del Terrorisme a Vitòria, informa Pilar Santos.

Notícies relacionades

El portaveu del PSOE al Congrés, Héctor Gómez, no va tardar a respondre-li: «Sempre que es troba contra les cordes, al senyor Casado l’únic que se li ocorre és treure ETA al debat públic, i a Veneçuela. Li demanem mesura, sentit d’estat, compromís, serietat...».

Errejón s’hi suma

D’altra banda, l’acord amb Errejón es va basar en una dotació de 10 milions d’euros per impulsar la reducció de la jornada laboral sense reducció de sou en aquelles empreses que vulguin engegar aquest programa pilot; cinc milions d’euros per augmentar el nombre de psicòlegs i orientadors en les escoles públiques i la creació de l’Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial.