La negociació dels pressupostos catalans per al 2022

Junts es regira contra l’oferta d’Aragonès als comuns

  • Batet exigeix preservar la majoria independentista i afirma que la mà estesa a Albiach «no està acordada»

  • Fonts de Junts en el Govern admeten que Aragonès va anticipar aquest dimarts la seva decisió, amb què discrepen

  • JxCat creu que només s’ha de plantejar un pla b si la CUP formalitza l’esmena a la totalitat

zentauroepp43546631 el nou portaveu de jxcat  albert batet  abans d una roda de 180530144257

zentauroepp43546631 el nou portaveu de jxcat albert batet abans d una roda de 180530144257 / Laura Batlle

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Immediatament després que el president Pere Aragonès hagi ofert als comuns negociar els pressupostos, el cap de files de Junts per Catalunya (JxCat), Albert Batet, assegut dues files darrere d’Aragonès, s’ha regirat en el seu escó del Parlament i li ha fet un comentari a la portaveu d’ERC, Marta Vilalta. Els diputats de Junts no han aplaudit la intervenció del president. I pocs minuts després, quan el grup de Junts ja era un formiguer, Batet ha rebutjat públicament la mà estesa per Aragonès als comuns.

Fonts del Govern han confirmat a EL PERIÓDICO que aquest dimarts Aragonès va plantejar a JxCat obrir la negociació als comuns, una cosa amb què Junts no està d’acord –en tot cas, avisen, no s’hauria d’haver produït tan aviat– perquè prefereix esgotar la negociació amb la CUP i només plantejar un pla b si els anticapitalistes formalitzen l’esmena a la totalitat.

Batet ha sigut clar en la seva intervenció: «Després de les afirmacions que s’obria a altres majories parlamentàries no acordades, volíem saber la seva valoració al respecte de mantenir el que ha fet possible aquesta legislatura, que és una força del 52% per avançar».

«Ens juguem la legislatura»

El cap de files de Junts en el Parlament ha recordat que va ser ERC que va pactar amb la CUP la investidura, i que en canvi JxCat va pactar amb Esquerra. I ha exigit avançar en una estratègia compartida del full de ruta independentista, però també per als pressupostos. «Ens juguem la legislatura del 52%», ha afirmat. En aquest sentit ha fet una crida a la responsabilitat de tots els independentistes i en especial del mateix Aragonès. «Celebrem que s’hagi involucrat personalment» en les negociacions, ha afirmat Batet, just abans de criticar al president que obri la mà als comuns.

Aragonès manté la mà estesa als comuns

Notícies relacionades

Aragonès, en la seva resposta, s’ha compromès a preservar personalment la majoria independentista però no s’ha desdit de l’oferta feta minuts abans als comuns. És més, ha advertit que hi pot haver interès a trencar la majoria sobiranista actual: «Som una majoria plural i diversa, això obliga a cedir, a plantejar nous reptes, ho sap la CUP, el meu compromís de treballar perquè puguem tenir un bon acord i que sigui un acord positiu, no forçat, i per tant hem de treballar amb aquesta opció reforçant-la amb propostes que no excloguin que aquesta opció pugui tirar endavant. Hi ha qui voldria que aquesta diversitat de l’independentisme s’utilitzés per trencar-lo».

Minuts després, a més, Aragonès ha marcat moltes distàncies (models de país diferents) amb el PSC en vista de l’oferta de negociació pressupostària que ha fet el cap de files socialista, Salvador Illa.