Renovació polèmica

El Constitucional haurà de donar el plàcet a Arnaldo una vegada sigui elegit pel Congrés

La reunió, en tot cas, no se celebrarà fins que el Congrés dels Diputats no comuniqui formalment a l’òrgan de garanties els candidats proposats

El Constitucional haurà de donar el plàcet a Arnaldo una vegada sigui elegit pel Congrés
4
Es llegeix en minuts

El Tribunal Constitucional (TC) celebrarà previsiblement aquest dijous un últim Ple, de caràcter governatiu, en el qual els magistrats examinaran la idoneïtat dels quatre candidats a renovar l’òrgan i els donaran el plàcet. 

Es tracta normalment d’un mer tràmit de comprovació de requisits formals, si bé fonts d’aquest òrgan assenyalen que en aquesta ocasió pot ser que algun dels magistrats aprofiti la reunió per plantejar els seus dubtes sobre el candidat del PP Enrique Arnaldo, per les informacions que estan sortint a la llum sobre les seves activitats privades i la seva vinculació amb el Partit Popular.

La reunió, en tot cas, no se celebrarà fins que el Congrés dels Diputats no comuniqui formalment a l’òrgan de garanties que els candidats proposats, que a més d’Arnaldo són, Concepción Espejel, Inmaculada Montalbán i Ramón Sáez, han obtingut cada un d’ells els 210 recolzaments que suposen els tres cinquens del Ple de la Cambra baixa que exigeix la llei. Com que la votació no s’espera fins a primera hora de la tarda, els magistrats tenen previst reunir-se inicialment a les 18.00 hores d’aquest dijous.

En la reunió es revisa la idoneïtat del candidat, fonamentalment si es tracta, com exigeix la Constitució, d’un jurista de reconegut prestigi amb més de 15 anys d’exercici professional. Fonts de l’òrgan afegeixen que és probable que algun dels magistrats puguin dir alguna cosa sobre algun dels noms que es proposen pels grups parlamentaris al Congrés, en especial sobre Arnaldo, però dubten que en la votació s’arribi a posar en perill el plàcet d’idoneïtat. 

Si aquest s’obté, els nous magistrats prendran possessió el pròxim dia 18 en un acte formal que serà presidit pel magistrat de més edat, que és Santiago Martínez-Vares. Això és perquè per en aquell moment ja hauran abandonat l’òrgan els quatre magistrats que es renoven, entre els quals hi ha l’actual president, Juan José González-Rivas. També se’n van la vicepresidenta Encarnación Roca i el magistrat Andrés Ollero, mentre que el quart a renovar, Fernando Valdés, ja ho va fer fa unes mesos després de ser imputat en una causa per violència de gènere.

El precedent de López

El Ple governatiu d’idoneïtat és normalment una reunió pacífica de mer tràmit, però no sempre ha sigut així. Hi ha el precedent del 2013, quan el llavors nou magistrat a proposta del Govern de Mariano Rajoy i avui conseller a la Comunitat de Madrid i secretari de Justícia del PP, Enrique López, va necessitar el vot de qualitat del llavors president del TC Pascual Sala per obtenir la declaració d’idoneïtat per part dels seus companys.

En aquella ocasió, tal com va informar Europa Press, cap dels nous magistrats va tenir problemes excepte López. L’inconvenient per designar-lo es devia a una qüestió formal, la de la seva antiguitat com a magistrat. Per ser integrant del TC es necessiten 15 anys d’experiència i per als magistrats que van votar en contra seu López en té tan sols 14, al no tenir en compte el període en què el magistrat proposat pel Govern va ser vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

La designació de López, malgrat la polèmica generada, només va durar un any, doncs el 10 de juny del 2014 va presentar la seva dimissió després d’haver donat positiu en un test d’alcoholèmia al ser interceptat al passeig de la Castellana de Madrid per circular amb la seva moto sense casc i saltar-se un semàfor en vermell. El llavors president del TC va acceptar la seva dimissió després d’imputar-li la Policia Municipal de Madrid un possible delicte contra la seguretat viària.

Les activitats privades del professor de Dret Constitucional i lletrat al Congrés dels Diputats Enrique Arnaldo a través del seu bufet Estudios Jurídicos y Procesales S.L., unit a la seva presència en més de cent actes de la Fundació FAES els últims anys, revelen els seus forts vincles amb el PP. Informacions periodístiques com les de EL PERIÓDICO DE ESPAÑA, diari que pertany a aquest grup, Prensa Ibérica, han evidenciat a més les seves relacions amb investigats i presumptes testaferros de les trames en les quals s’investiga membres del partit, com és el ‘cas Lezo’. Tot això qüestiona el seu perfil independent com a candidat d’aquesta formació per a la pròxima renovació del Tribunal Constitucional (TC).

Arnaldo va estar imputat en el cas ‘Palma Arena’ pel jutge de Mallorca José Castro, que va investigar la ‘macrocausa’ d’activitats corruptes de l’expresident balear Jaume Matas, si bé finalment no el va portar a judici. Al sumari s’acredita la tasca assessora que el catedràtic va prestar a Matas quan governava i es detalla com, després del seu abandonament de la política, aquest va ser contractat pel bufet d’Arnaldo en relació amb negocis desenvolupats a Amèrica Llatina.

La renovació podria complicar-se

Notícies relacionades

Fonts del Tribunal Constitucional apunten que, en el cas poc probable que Arnaldo no obtingui prou vots al Congrés, el Ple de demà podria suspendre’s, ja que no hi ha cap antecedent ni està previst que la renovació es produís només amb tres nous magistrats, ja que la Constitució obliga a renovar per terceres parts de l’òrgan cada tres anys.

El líder dels populars, Pablo Casado, va justificar el retard de l’acord amb el PSOE per als noms del terç del TC que tocava renovar el Congrés des del novembre del 2019 en la necessitat de buscar perfils independents i tècnics per al càrrec, amb l’objectiu de «despolititzar» la justícia. No obstant, els dos candidats designats –a més d’Arnaldo s’ha elegit la jutge Concepción Espejel, que va ser apartada per jutjar el cas Gürtel– no semblen complir aquests objectius.