El problema de la corrupció

Els disgustos que la justícia encara pot donar al PP

  • Un nou judici a la trama Gürtel i el possible processament d’Aguirre, en l’horitzó pròxim del partit de Casado

ialvarez45356974 graf838  madrid  06 10 2018   la expresidenta de la comunida181006132737

ialvarez45356974 graf838 madrid 06 10 2018 la expresidenta de la comunida181006132737 / JuanJo Martin

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Qui es pensés que amb les sentències que han declarat acreditada la caixa b del PP s’acabaven els procediments judicials per corrupció que afectaven el partit que presideix Pablo Casado aviat veurà que estava equivocat. El 16 de novembre comença el judici d’una altra peça destacada de la trama Gürtel, la de la contractació de l’entramat de Francisco Correa a la localitat madrilenya de Boadilla del Monte. Tot i que sigui d’un dels municipis de més renda per càpita d’Espanya, les xifres que sentirà el tribunal no arribaran a les de la primera època de la Gürtel, però en aquest cas hi ha una circumstància que pot resultar encara més perjudicial per al PP: gairebé la meitat dels acusats han pactat amb la Fiscalia Anticorrupció i reconeixen els fets de què se’ls acusa a canvi d’una rebaixa de la pena.

L’existència de penedits a la Gürtel no és nova i s’ha anat incrementant a mesura que el nombre de condemnes anava creixent. En el judici de la primera època, als empresaris, amb què Anticorrupció va iniciar els interrogatoris, es va sumar Correa, que va sorprendre a tots a l’admetre que cobrava comissions dels que volien ser adjudicataris dels ministeris de Medi Ambient i Foment, per a la qual cosa intercedia davant l’extresorer del PP Álvaro Lapuerta, ja difunt, i el seu successor, Luis Bárcenas.

Després de 12 anys

Més li va costar a la mà dreta de Correa, Pablo Crespo. Ni més ni menys que 12 anys des que van començar les indagacions. Fins a l’abril passat no va admetre els delictes que li atribueix Anticorrupció a Boadilla del Monte pel cobrament de comissions, que en un parc van ascendir al 3% o 4% del valor de l’adjudicació, segons confessa ell mateix en un dels seus escrits.

Quan la proximitat del judici es va tornar imminent, va arribar el torn a l’exalcalde de Boadilla Arturo González Panero, àlies ‘el Albondiguilla’, que s’enfronta a una petició d’Anticorrupció de 40 anys i set mesos de presó, que confia sigui reduïda. Al text en què anuncia la seva voluntat de col·laborar, admet que durant la seva etapa d’alcalde va consentir «el tracte de favor al Grup Correa» a canvi de comissions que, segons Anticorrupció, ascendirien a 1,8 milions d’euros.

En aquest judici, el PP tornarà a asseure’s al banc dels acusats com a partícip a títol lucratiu per, presumptament, haver-se’n beneficiat en una quantitat de 204.198 euros entre 2001 i 2009 amb les irregularitats ara admeses per González Panero. Quan el judici de Boadilla acabi, encara quedaran per jutjar-se dues peces m,és de la ‘Gürtel’: la dels contractes firmats amb l’ajuntament madrileny d’Arganda del Rey i la referida als delictes fiscals.

¿I el finançament, què?

Notícies relacionades

Les vistes de la Gürtel també han servit per acreditar el finançament il·legal del partit. El del PP valencià ja ha sigut declarat provat per l’Audiència Nacional, mentre que el del PP madrileny encara segueix en instrucció.

No obstant, Anticorrupció ha anunciat que no considera necessari prorrogar-la més enllà del 29 de gener del 2022, tenint en compte que el jutge va obrir una altra peça amb la documentació entregada per un altre penedit, l’exalcalde de Majadahonda Guillermo Ortega, en relació amb la utilització del mercat Puerta de Toledo per al cobrament de comissions. Aleshores, el ministeri públic haurà d’aclarir contra qui dirigeix l’acusació i, en concret, si l’expresidenta madrilenya Esperanza Aguirre acompanya al banc dels acusat els seus subordinats Francisco Granados i Ignacio González, que va ser qui la va substituir al capdavant de la presidència madrilenya.