Forces de seguretat

Permesos els tatuatges a la Guàrdia Civil

Interior va valorar la possibilitat de donar un any de termini als agents per esborrar-se marques de coll, cap i mans

Permesos els tatuatges a la Guàrdia Civil

J.J.F.

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dilluns el reial decret pel qual es regula l’ús general de l’uniforme de la Guàrdia Civil, que per primera vegada autoritza els tatuatges que siguin visibles vestint l’uniforme, sempre que no continguin expressions contràries als valors constitucionals, que atemptin contra la disciplina o la imatge de l’Institut Armat.

Amb aquesta norma es pretén establir la regulació de l’ús general de l’uniforme del Cos i de la imatge externa dels qui el portin, i derivar a una ordre ministerial el desenvolupament posterior, segons ha explicat la Guàrdia Civil.

El reial decret s’aplicarà al personal del Cos, alumnat, retirats i persones alienes a la Guàrdia Civil a qui se’ls autoritzi de forma excepcionalment fer ús de l’uniforme o rèpliques del mateix per a representacions o altres activitats de caràcter cultural o social. Així mateix, es podrà aplicar als processos selectius per a l’ingrés a la Guàrdia Civil 2021/22.

Crítiques en la tramitació

Com a novetats principals, per primera vegada queden autoritzats els tatuatges que siguin visibles vestint l’uniforme, sempre que no continguin expressions contràries als valors constitucionals, que atemptin contra la disciplina o la imatge del Cos.

La tramitació de la norma es va enfrontar a algunes crítiques internes d’associacions professionals per una primera intenció d’imposar un termini d’un any per eliminar els tatuatges que es lluïssin al cap, el coll i les mans. A finals d’octubre, el Ministeri de l’Interior va renunciar finalment a prohibir-los, malgrat comptar amb l’aval del Consell d’Estat, que veia «prudent» aquell termini d’un any al considerar necessari protegir el servei que es presta al ciutadà.

Segons van explicar llavors a Europa Press fonts d’Interior, la decisió de retirar la prohibició la va ordenar el ministre Fernando Grande-Marlaska després que s’avalués el nombre «tan limitat» d’agents a qui afectaria l’entrada en vigor del reial decret per tenir tatuatges visibles a cap, coll i mans.

En el seu tràmit, el Ministeri de Defensa es va mostrar disconforme amb alguns aspectes de la norma, però el Consell d’Estat va resoldre que es tractava d’una «coproposta» dels dos ministeris –Interior i Defensa– amb l’objectiu de preservar que l’«aspecte extern del guàrdia civil (en especial, referent a l’ús de tatuatges a les zones prohibides) no indueixi a error, desconcert o confusió quant a la condició de l’agent actuant».

Prohibides les argolles

Prohibides les argollesEl reial decret aprovat per l’Executiu prohibeix les argolles, espigues, insercions i altres de similars, «diferents, a les destinades per a l’ús d’arrecades quan siguin visibles al vestir l’uniforme tant per al personal masculí com el femení», segons afegeix la Guàrdia Civil.

Altres qüestions que recull aquest reial decret són els casos en què els guàrdies civils no podran fer ús de l’uniforme, amb especial transcendència cap a l’ús a les xarxes socials i mitjans de comunicació o actes publicitaris per als quals no es compti amb autorització expressa.

Així mateix, es prohibeix, amb caràcter general i per a totes les persones alienes al Cos no autoritzades, l’ús públic i indegut de l’uniforme de la Guàrdia Civil en qualsevol dels seus tipus, fent servir per a això qualsevol mitjà o via d’exhibició, així com les seves insígnies, emblemes i condecoracions oficials o rèpliques, i qualssevol altres accessoris o complements que puguin generar engany sobre la condició de qui els utilitzi.

Notícies relacionades

Igualment, queda prohibida la donació o la compravenda entre particulars o fora dels establiments comercials autoritzats de qualsevol part del conjunt de peces i accessoris de vestuari que componen l’uniforme de la Guàrdia Civil en els diferents tipus i modalitats que es trobin en ús en cada moment.

Els establiments autoritzats a la comercialització, de manera presencial o a distància, requeriran del comprador un document que acrediti la seva condició de membre del Cos. En cas de compra a distància i no poder comprovar-ho, l’enviament postal es realitzarà a la direcció d’una dependència oficial de la Guàrdia Civil