Esquerra remet a Bolaños l’acord «escrit» sobre el català que va evitar l’esmena a la totalitat

  • Vilalta recorda que en el Congrés la ministra Montero va donar dues vegades per fet que hi hauria quotes per al català

zentauroepp51536390 barcelona 30 12 2019 pol tica pere aragon s y marta vilalta 191231111646

zentauroepp51536390 barcelona 30 12 2019 pol tica pere aragon s y marta vilalta 191231111646 / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les declaracions del ministre de la Presidència, Félix Bolaños, en què negava que hi hauria quotes i en què recordava que hi ha altres forces, a més d’ERC, amb què tirar endavant les llei de l’audiovisual han causat malestar en els republicans. La portaveu del partit; Marta Vilalta, va asseverar que el que es va pactar 15 minuts abans que finalitzés el termini per a la presentació d’esmenes a la totalitat als Pressupostos Generals de l’Estat «és públic i transparent». «És un compromís del Govern, i tot i que un ministre pugui dir unes declaracions contradictòries es pot recordar que la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va reiterar fins a dues vegades, en el debat en el Congrés de la setmana passada, que la llei de l’audiovisual es pactaria amb ERC i que hi hauria quotes» per a les llengües cooficials. Vilalta va sentenciar amb un «amb el català no s’hi juga».

Les temptacions pressupostàries

Notícies relacionades

El gruix de la compareixença de Vilalta, no obstant, es va centrar a lloar les virtuts del projecte de pressupostos fets pel Govern, «els primers de l’etapa republicana i que suposen un gir a l’esquerra». Entre els assoliments, Vilalta va enumerar la gratuïtat de l’escolarització dels nens de dos anys; els gairebé 750 milions destinats a vivenda i la creació, anunciada pel mateix Pere Aragonès a Glasgow, d’una empresa energètica pública.

Vilalta va defensar la recerca d’un pacte amb la CUP per què «el lògic és acudir a les forces que fa només cinc mesos van recolzar la investidura d’Aragonès, [és a dir, ERC, Junts i els anticapitalistes] que sumen el 52% del vot per a l’independentisme. De moment, per tant, tota llenya republicana se centra en els anticapitalistes i es travessa l’opció del PSC i dels comuns: «Ells no eren a la investidura», va dir Vilalta.