Moció de censura a Albiol

Contracrònica: El ‘xèrif’ s’acomiada de Badalona desafiant l’oposició a un altre duel

  • La moció de censura es converteix en una batalla dialèctica entre el públic moderada pel ‘guant de ferro’ del ja exalcalde

Contracrònica: El ‘xèrif’ s’acomiada de Badalona desafiant l’oposició a un altre duel

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

El ‘xèrif’ va acudir amb tot el seu seguici al seu comiat, amb el convenciment que la pròxima batalla es lluitarà en un any i mig. Avui Xavier García Albiol ha perdut el combat amb l’oposició, que va aconseguir unir-se per desallotjar-lo de l’alcaldia de Badalona després de l’aparició dels Papers de Pandora, però ja pensa en el duel a les urnes el 2023, avalat per tres victòries electorals consecutives.

El seu fidel escuder, Ramón Riera, amic i també apoderat de l’‘off shore’ a Belize per la qual es desbanca avui Albiol, no va conduir el debat entre el seu ‘cap’ i la resta de forces com estava previst. Va al·legar «problemes de salut», es va asseure a segona fila i va cedir el seu lloc a la mesa d’edat a Miguel Jurado, el ‘guant de ferro’ que, juntament amb Albiol, precintava locals durant llargues batudes nocturnes des del primer mandat a la ciutat, estrenat el 2011.

Jurado va ordenar el debat amb la ‘mà dura’ que el caracteritza, alertant amb contundència els oradors que s’excedien en el temps de paraula i sol·licitant la intervenció policial contra un veí que es queixava xisclant del discurs del PP. «¿Per què no surt a cridar fora i respecta el ple?», va entonar –«¡Calli ja, home!», va reforçar una convidada del seu mateix partit–, «demano a la Guàrdia Urbana que el controli», va afegir Jurado, coisa que va desencadenar rialles i una altra pulla: «A l’Omega, ¿no?», va replicar un altre convidat, aquest de l’oposició, referint-se a la unitat d’intervenció ràpida de la Guàrdia Urbana de Badalona que va impulsar Albiol, decidit a posar fre a la delinqüència que ell equipara a la immigració.

Va ser el guardià del ‘xèrif’ l’encarregat d’entregar la vara de comandament al nou alcalde, Rubén Guijarro (PSC), encara acomodant-se a un càrrec que coneix de prop pels seus anys com a mà dreta de l’exalcalde Álex Pastor. Aquest episodi es va colar en la sessió: una regidora del PP, Cristina Agüera, va equiparar la sortida d’Albiol a la dimissió de Pastor, obligat a fer un pas al costat després de ser detingut ebri saltant-se el confinament. Els aplaudiments van ser tan sonors com les esbroncades i les últimes files demanaven a crits «respecte», interromputs, és clar, per Jurado clamant per «mantenir la compostura».

El mercat ambulant persa

«Això sembla un mercat ambulant persa», afirmava la regidora. Ho deia per la maniobra de l’oposició, però pot servir per a la sessió d’aquest dilluns. Entre el públic, càrrecs orgànics i veïns –fins i tot un dels condemnats per protestes independentistes, Marcel Vivet, assegut al costat de l’exalcaldessa Dolors Sabater– es barrejaven animats i participatius. Fins i tot van respondre a Albiol en la típica i tòpica pregunta retòrica: «¿Hi ha algun veí que es pugui creure que en el poc més d’un any que queda per a les eleccions Badalona pot funcionar mínimament amb un panorama polític així?». «Sííí», «Nooo», responia la sala, on s’alternaven els insults per «corrupte». Albiol va arribar aplaudit i un aplaudiment va acomiadar Guijarro, al tancar la sessió.

Notícies relacionades

L’oposició es va encarregar de passar revista als episodis populistes i xenòfobs d’Albiol, i aquest, de recordar-los que guanya la partida a les urnes. «M’ha acusat de ser Gestapo», va recordar l’únic regidor de Junts, visiblement enfadat pel fet que l’Estat no perseguís l’imam de Ripoll que va orquestrar els atemptats del 17-A en què va morir un nen. Va provocar rialles entre els populars i silenci entre la resta, ja que diversos polítics van titllar aquesta trama de conspiració.

En aquesta ocasió no hi va haver sobresalts propis de la política badalonina. L’oposició va complir el que havia dit: 16 vots contra 11, i va guanyar. Falta un any i mig per al pròxim duel, però Albiol ja vetlla armes.