Acte polític

ERC defensa alhora el diàleg amb el Govern, els pactes amb la CUP i un nou referèndum

Junqueras i Rovira presumeixen d’estratègia a dues bandes en un míting a Barcelona

ERC defensa alhora el diàleg amb el Govern, els pactes amb la CUP i un nou referèndum
2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Esquerra va mostrar aquest dissabte amb orgull l’estratègia que ha portat el partit al moment dolç que viu. Sense amagar la seva dualitat, més aviat presumint-ne, els principals dirigents de la formació, Oriol Junqueras i Marta Rovira, van defensar alhora la taula de diàleg amb el Govern d’Espanya i l’«aliança estratègica» amb la CUP, que pretenen que els serveixi per aprovar els Pressupostos de la Generalitat deixant de banda els oferiments del PSC. I també, per acabar de cobrir tot el terreny de joc, van reivindicar la celebració d’un nou referèndum com «la millor manera de guanyar la independència».

L’acte que els republicans van organitzar a la Llotja de Mar de Barcelona va tenir alguna cosa d’exhibició de poder. Per primera vegada aquest segle, i després de guanyar les eleccions al Congrés i al Parlament, el president és d’ERC i el partit té molt a dir en el dia a dia del Govern espanyol. Junqueras es retrobava presencialment amb els militants –amb alguns centenars–, i el desplegament, també el tecnològic, va estar a l’altura. El president d’ERC va xerrar amb Rovira, secretària general resident a Suïssa, en directe, i l’auditori va viure la conversa com si estiguessin l’un al costat de l’altre.

Els van escoltar els principals dirigents del partit excepte Pere Aragonès, perquè el president participa aquest cap de setmana en la cimera del clima de Glasgow. Junqueras i Rovira van fer torns per llançar els missatges polítics de més substància. Va començar el president d’ERC amb la taula de diàleg. «La taula de negociació els posa en evidència», va afirmar Junqueras, que va posar com a exemple que cal parlar amb l’adversari la pel·lícula Bona nit i bona sort, quan un periodista decideix plantar cara al macarthisme i defensa que pot tenir amics comunistes. «‘És més probable que jo els convenci a ells que al contrari’, diu aquest periodista. Nosaltres també ho diem, no ens fa por contrastar les nostres idees amb ningú», va explicar el líder d’ERC.

Per les contradiccions al pal de paller

Notícies relacionades

Però el que vol ERC és convertir-se en el nou pal de paller del catalanisme sense renunciar a la seva identitat històrica. Per això les altres dues idees força que van llançar Junqueras i Rovira tenien a veure amb la seva irreductibilitat independentista. La primera cal cenyir-la a la negociació dels pressupostos de la Generalitat. «Volem treballar amb la CUP, i aquesta aliança és clarament estratègica, que ens dona molta més força per a lluites contra els interessos elitistes i oligopòlics. Teixir una aliança estratègica amb la CUP ens permet garantir el 52% de vots independentistes. Si no, ens continuarem trobant el mateix de sempre que fan els de sempre», va dir Rovira, deixant clar que els anticapitalistes són la primera opció dels republicans per aprovar els comptes, i que abominen qualsevol indici de sociovergència.

Junqueras i Rovira van dedicar el final de l’acte a defensar un nou referèndum d’independència. «Estem en un nou procés d’acumulació de forces. L’objectiu no ha canviat, els instruments són diferents. Però som independentistes, i defensem el referèndum», va dir Rovira. I Junqueras va remarcar, per fer front als que des de dins de l’independentisme els acusen de tous, que «no hi ha alternativa possible» a ERC per fer la independència i que «l’únic partit que no va ser legalitzat per a les eleccions de 1977 va ser ERC», i que per alguna cosa seria.