El PSOE cita els barons a Ferraz per parlar de finançament autonòmic

El PSOE cita els barons a Ferraz per parlar de finançament autonòmic

GUSTAVO VALIENTE / EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

La vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, fa aquest divendres una reunió amb els barons socialistes a la seu del partit a Ferraz per parlar de finançament autonòmic i mirar de fixar una posició comuna. No hi acudiran, per tant, líders autonòmics que no estan al capdavant de governs, com és el cas del secretari general dels socialistes andalusos, Juan Espadas, que a més aquest divendres viatjarà a Torremolinos (Màlaga) per assistir al Congrés regional del partit els dies 6 i 7 de novembre.

La reunió a Ferraz serà una ocasió per mirar de fixar una postura comuna al PSOE respecte al finançament autonòmic, un assumpte en el qual cada comunitat autònoma defensa els seus interessos amb independència de quin partit governa. De fet, diversos barons socialistes ja han advertit que el procés de reforma del model de finançament autonòmic, caducat des del 2014, «serà llarg», perquè vigilaran que no es «privilegiï» cap territori.

No obstant, el president extremeny i secretari de Política Autonòmica del PSOE, Guillermo Fernández Vara, ha dit que la reunió d’aquest divendres «és una més de les moltes que hi haurà» de barons socialistes i ha negat que es tracti de fixar una posició comuna sobre finançament de cara a la convocada amb presidents autonòmics a Santiago de Compostel·la.

«No té res a veure: la reunió de Galícia no és de partits, sinó de presidents, i la de demà és de presidents d’un partit. No té res a veure. L’hauríem fet [la de Ferraz] hauria existit la de Galícia o no», va declarar dijous als mitjans.

La trobada a Santiago de Compostel·la del 23 de novembre va ser promoguda pel president gallec, el popular Alberto Núñez Feijóo, amb set presidents de comunitats autònomes més de diferents formacions: Astúries, Aragó, Cantàbria, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, La Rioja i Extremadura.

Després del congrés federal

Inicialment, aquesta reunió s’havia de celebrar el 2 de novembre i tots els presidents hi havien confirmat la participació, però posteriorment la presidenta de l’Executiu de La Rioja, la socialista Concha Andreu, es va desmarcar.

Després del Congrés federal del PSOE de mitjans d’octubre a València, en el qual Vara va passar a ser secretari de Política Autonòmica del partit, aquest va demanar a Feijóo que retardés la reunió.

Vara vol promoure trobades entre els presidents autonòmics del PSOE «amb certa freqüència» per coordinar-se no només amb el finançament autonòmic, sinó també amb assumptes com la despoblació, el repte demogràfic, el paper d’Espanya al món o de les regions a Europa. En concret, el finançament autonòmic va ser un assumpte que no es va abordar a fons al Congrés Federal de València.

Notícies relacionades

En aquest conclave, els socialistes es van limitar a defensar un sistema de finançament autonòmic «centrat en la ciutadania» i que tingui en compte «el cost real de prestació dels serveis», com van reflectir en la ponència marc.

La intenció és atendre les sensibilitats de totes les comunitats autònomes «partint dels principis de suficiència, solidaritat interterritorial i equitat en la distribució de recursos».