Debat al Congrés

El Govern i el PP contraposen els seus dos models per sortir de la crisi

Montero denuncia les retallades dels populars i Casado veu «malbaratament» en els Pressupostos

L’Executiu espera superar aquest dijous la votació de les esmenes per intentar tombar els Comptes

El Govern i el PP contraposen els seus dos models per sortir de la crisi

David Castro

4
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Si els Pressupostos de l’Estat per al 2022 han de ser els de l’«adeu a una crisi i l’inici d’un nou cicle polític», segons va plantejar la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero al Congrés, el debat de totalitat del projecte de llei es va convertir aquest dimecres en un xoc entre els dos models diferents que plantegen el Govern i el PP per deixar enrere les seqüeles econòmiques provocades per la pandèmia.

El líder dels populars, Pablo Casado, va censurar el «malbaratament» del projecte de Pressupostos i va defensar una rebaixa fiscal de 10.000 milions d’euros. El president dels conservadors va criticar l’augment del dèficit i del deute que, des del seu punt de vista, sempre provoquen els socialistes quan governen. «Retirin els Pressupostos perquè si no, haurà de venir el PP a arreglar la ruïna d’un Govern tan nefast», va dir a la ministra. Per la seva banda, Montero va preguntar a Casado per les retallades de despesa que provocaria la seva rebaixa fiscal i el va acusar d’intentar ressuscitar la recepta d’«austericidi» que el Govern de Mariano Rajoy va aplicar a partir del 2012 per encarar la crisi de deute de llavors, abundant en la desigualtat.

«Són els Pressupostos d’adeu a una crisi i d’inici d’un nou cicle polític que cal impulsar»

María Jesús Montero. Ministra d’Hisenda

El xoc entre Govern i oposició es va produir en la primera sessió del ple del Congrés per debatre les set esmenes de totalitat que set grups parlamentaris han presentat contra el projecte de Pressupostos per al 2022. Si no hi ha sorpreses d’última hora, cap de les set esmenes presentades pel PP, Vox, Ciutadans, JxCat, CC, la CUP i Fòrum Astúries tiraran endavant en la votació d’aquest dijous. Els pactes pressupostaris aconseguits pel Govern de coalició (el PSOE i Unides Podem) amb ERC i el PNB i la negativa d’altres socis habituals a vetar els Comptes permetran a l’Executiu superar aquest primer tràmit. Després, els Pressupostos continuaran analitzant-se en comissions i els grups podran intentar introduir esmenes parcials.

Despeses i ingressos

En la definició del seu propi model per encarar la sortida de la crisi, la ministra d’Hisenda va defensar el projecte de lleique comporta la despesa pública més gran de la història, amb ajuda de més de 26.000 milions d’euros de fons europeus. Montero també va destacar que aquests Comptes suporten «la xifra més gran de la història» en despesa social, així com un nivell rècord d’inversió pública (40.000 milions d’euros). I en el capítol d’ingressos, el projecte de llei incorpora una pujada fiscal total per import d’uns 500 milions d’euros, en espera que el comitè d’experts entregui a partir de febrer el seu informe per a una reforma tributària que ha de permetre elevar la pressió fiscal en la recta final de la legislatura.

En particular el projecte de Pressupostos inclou com a novetats un tipus efectiu mínim del 15% en l’impost de societats per a empreses amb una facturació superior a 20 milions i per a grups. També es rebaixa de 2.000 a 1.500 euros l’aportació màxima a plans de pensions individuals i s’eleva de 8.000 a 8.500 en el cas dels plans d’ocupació. A més, per als autònoms, es prorroguen els límits actuals que permeten tributar pel sistema de mòduls en l’impost sobre la renda i en l’IVA.

«Recapten més perquè els espanyols s’empobreixen més amb els impostos i la inflació, com passa sempre amb el PSOE»

Pablo Casado. Líder del PP

Davant aquest model, Casado va defensar una rebaixa fiscal de 10.000 milions d’euros (que inclou la supressió dels impostos autonòmics sobre patrimoni, transmissions patrimonials i de successions i donacions), acompanyada d’una retallada de despesa (que els populars vinculen amb partides de «malbaratament» i «duplicitats») i mesures de suport a les famílies. El dirigent també va exigir al Govern que doni a conèixer l’Acord de Funcionament (‘Operational Agreement’), el contracte que firmarà amb Brussel·les per controlar les reformes i els fons europeus. Si no, va avisar, anirà a la Comissió Europea a demanar-ho. En aquest document es detallaran els indicadors per poder monitoritzar els compromisos fets i el PP creu que seria útil per «fiscalitzar» l’Executiu.

«Encara no toca fer plans d’ajust», li va respondre Montero. «No podem hipotecar el creixement», va afegir. La ministra d’Hisenda va veure en Casado «una caricatura de si mateix», per dibuixar una Espanya «negra tot el temps».

Insults de Vox

Notícies relacionades

Després de Casado li va tocar el torn a Vox. Iván Espinosa de los Monteros va incidir que aquest Executiu «deteriora el teixit productiu» i «llasta la competitivitat». Durant la rèplica de la ministra, un diputat ultra va dir «gilipolles» a Montero. Ana Pastor (PP), que com a vicepresidenta de la Cambra exercia de presidenta en aquell moment, va decidir retirar la paraula del Diari de Sessions.

També va entrar en la jornada de dimecres la intervenció de Junts, que també demana la retirada dels Pressupostos. Míriam Nogueras va utilitzar part del seu torn per criticar ERC per no presentar esmena a la totalitat després de pactar que fixaran amb el Govern, en els pròxims mesos, el percentatge que protegirà el català en la futura llei audiovisual. Segons Nogueras, els republicans, amb qui cogovernen a la Generalitat, han donat a Pedro Sánchez un «xec en blanc».