Debat al Congrés

Casado veu els Pressupostos «desfasats» i acusa Sánchez de malgastar-los per agradar als seus socis

  • Montero critica al líder del PP que dibuixi un escenari ruïnós i estigui esperant «que caigui Espanya»

Casado veu els Pressupostos «desfasats» i acusa Sánchez de malgastar-los per agradar als seus socis

David Castro

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El Congrés porta tot el dia debatent les esmenes a la totalitat als Pressupostos Generals de l’Estat del 2022. Després de la intervenció inicial de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha arribat el torn dels grups que han demanat vetar els Comptes. El primer a prendre la paraula ha sigut el líder del PP, Pablo Casado, que ha qualificat els Pressupostos de «radicals», perquè busquen acontentar els socis independentistes i nacionalistes, i «falsos». Casado ha recordat que diverses institucions, entre d’altres el Fons Monetari Internacional (FMI) i l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), han avisat que cal retallar les previsions de creixement per l’elevada inflació i per això creu que els números inclosos per l’Executiu ja estan «desfasats». Per exemple, l’Airef va rebaixar el creixement del PIB aquest any fins al 5,5% i del pròxim, al 6,3%. Al principi les previsions eren idèntiques a les del Govern: 6,5% i 7%, respectivament. Segons l’opinió del cap de l’oposició, Pedro Sánchez hauria de fer «reformes estructurals» i no «dilapidar» els Pressupostos, en els quals hi ha inclosos els fons europeus, «per comprar el vot» dels socis.

Notícies relacionades

A la tribuna, Casado ha arribat a afirmar que els Comptes del 2022 estan pactats amb Bildu «a canvi de l’excarceració de 200 presos d’ETA» i amb ERC, «a canvi dels indults». El líder del PP ha reclamat a Sánchez que els retiri perquè si no «haurà de venir el PP a arreglar la ruïna d’un Govern tan nefast».

Després d’aquest escenari tan negre, Montero ha pujat a respondre-li. La ministra d’Hisenda li ha dit que s’ha convertit en «una caricatura de si mateix», per dibuixar una Espanya «negra tota l’estona». «El molesta que a Espanya li vagi bé. Vostè va a la seva. Que caigui Espanya, que ja l’aixecarem. No és gen original», li ha retret recordant les paraules de Cristóbal Montoro. El maig del 2010, el llavors ministre d’Hisenda li va dir a la diputada Ana Oramas (Coalició Canària) que deixés caure el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, que després ja guanyaria el PP. En aquella data, el llavors president socialista va tirar endavant una tisorada exigida per Brussel·les que va poder fer tirar endavant CiU, el PNB i Coalició Canària.