CAS TÀNDEM

Villarejo va salvar el seu xalet de luxe gràcies a una xivatada al PP

L’exalcalde de Boadilla del Monte Arturo González Panero reconeix que va evitar l’expropiació de la vivenda després que l’hi demanés el comissari, que el va alertar de l’esclat dels casos Astapa i Gürtel

L’exregidor madrileny assegura que després de la xivatada de Villarejo va informar Pío García Escudero i Juan Costa de la imminent detenció d’un alcalde socialista

Villarejo va salvar el seu xalet de luxe gràcies a una xivatada al PP

David Castro

8
Es llegeix en minuts
Tono Calleja

Just a l’entrada de Boadilla del Monte (60.040 habitants) s’erigeix el xalet de luxe del polèmic comissari José Manuel Villarejo. L’accés rodat al xalet no es pot comparar amb la solemnitat de la vivenda, ja que els vehicles hi han d’accedir per un camí sense asfaltar, que surt de manera gairebé imperceptible d’una de les múltiples rotondes que es van construir als afores del casc antic d’aquest municipi del nord-oest de la Comunitat de Madrid, un dels de més renda per càpita de tot Espanya. 

A Boadilla, considerat com l’epicentre del cas Gürtel, l’empresa Azata SA va promoure el 2005 la construcció al paratge del Camino Bajo del complex urbanístic La Alcazaba, l’edificació del qual expropiava la finca de Villarejo, situada just davant del Palau de l’infant Don Luis, que va ser declarat el 1974 conjunt històric.

Al límit dels terrenys del Palau i envoltat d’una infinitat de pins, hi ha la mansió de Villarejo, que segons consta a les agendes del comissari, es va salvar de l’expropiació dies després que xivés les investigacions secretes que dirigia el seu amic José Luis Olivera, llavors cap de l’UDEF a l’alcalde del municipi, Arturo González Panero.

Les agendes de Villarejo, que van ser requisades en un registre de la casa de l’excomissari que va ser dirigit per l’exfiscal del cas Tàndem Ignacio Stampa, reflecteixen que va alertar a González Panero que l’UDEF tenia intenció de detenir el 17 de juny a l’alcalde socialista d’Estepona (Màlaga), el que es va anomenar cas Astapa.

Pío García Escudero

«Avís d’EST», va escriure Villarejo el 4 de juny de 2008, en una anotació sota l’epígraf «ARTUR». Una línia més avall el comissari redacta: «I de l’encàrrec de diners demanats de Flores a través de Pintor. Bona línia de contacte amb Pío», en al·lusió a Pío García Escudero.

I el 18 de juny del 2008, un dia després de la detenció del llavors alcalde d’Estepona, Antonio Barrientos, i de l’exportaveu del grup municipal socialista, Francisco Zamorano, Villarejo escriu al seu diari: «ARTUR. Molt agraït per les dades d’Astapa. Fa l’efecte que està amb Costa i amb Pío (però no sembla estar al bàndol guanyador)».

González Panero, en declaracions a ‘La Razón’, va assegurar que després de ser advertit per Villarejo que s’anava a produir aquesta operació anticorrupció, en va informar l’expresident del Senat Pío García Escudero i l’exministre Juan Costa.

A l’agenda oficial de l’exregidor apareixen altres reunions vinculades amb la casa de Villarejo en què participen l’arquitecte «Leopoldo Arnaiz», «Paco Díaz i «Pepe Flores». Altres anotacions de la secretària de l’exalcalde són encara més explícites: «Cita amb el senyor Villarejo. Gemma Alcalá [la dona del comissari]. Tema relacionat amb la Finca El Montecillo i Pla d’Oci».

«Deixarà sense aprovar allò d’Azata»

El mateix González Panero ha reconegut que va ser ell mateix que va frenar el projecte urbanístic que desplaçava la vivenda de Villarejo: «Ell em va venir a veure i efectivament jo vaig veure aquesta casa i em va semblar que era un disbarat que l’hi anéssim a expropiar i allà ho vam estar tractant», ha defensat González Panero, que no obstant rebutja que la seva decisió es produís a canvi de cap contrapartida.

En una entrevista concedida al diari digital ‘Vozpópuli’ va assegurar que va conèixer Villarejo perquè el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) de Boadilla del Monte establia l’expropiació de casa seva per fer una aula de la natura: «I això ho havien establert pel seu compte els tècnics de l’ajuntament. Em va demanar una reunió per dir-me que no era normal que l’hi expropiessin. I jo vaig anar a veure-la amb la secretària general del PP municipal, María Jesús Díaz Pérez, que era també primera tinenta d’alcalde [....]. I en aquesta visita a la casa de Villarejo ens vam convèncer que no era lògic treure-li la vivenda a una persona per fer una aula que podria construir-se en qualsevol altre lloc», va dir en l’entrevista.

A les agendes de Villarejo també hi ha diverses anotacions que mostren com González Panero frena l’expropiació de la vivenda del comissari. La primera, la més rellevant, es produeix el 28 de juliol del 2008, al mes de la primera xivatada: «Deixarà sense aprovar allò d’Azata». I dies després escriu: «Estarà pendent de l’evolució de Monty» i «diu que tot es tancarà a l’octubre». La promoció urbanística no es va arribar a construir.

Precisament en la denúncia que va interposar l’exfuncionària de Boadilla del Monte Ana Garrido, que es va afegir a la inicial presentada per l’exregidor del PP de Majadahonda José Luis Peñas, que va comptar amb el consell legal de l’advocat Ángel Galindo, s’al·ludeix a una adjudicació presumptament irregular de la reparcel·lació de Camino Viejo, en la qual les parts implicades serien Azata SA «i com a enclavista el senyor Villarejo (important càrrec de la Policia) que demana entorn de 450.000 euros per sortir-ne. [...] A més, és un tema perillós perquè hi ha discrepància entre les parts i pel que sembla existeixen gravacions d’acords incomplerts», indica la denúncia de Garrido.

Promotor d’El Algarrobico

El 13 de juny de 2005 el Butlletí Oficial de la Comunitat de Madrid va publicar l’aprovació per part de l’Ajuntament de Boadilla del Monte del Pla Parcial d’Ordenació del Sector SUD-3 «Camino Bajo/ depuradora», que promovia l’expropiació de la vivenda de Villarejo. El promotor era José Domingo Rodríguez Losada, amo de la immobiliària Azata SA, promotor del polèmic hotel d’El Algarrobico a Almeria. Villarejo es reuneix en diverses ocasions amb un representant d’aquesta empresa, i plasma a les seves agendes diverses anotacions. La primera, del 18 de desembre del 2007: «Azata. Preparar documentació. Demà visita el Monty», que era com Villarejo anomenava la seva vivenda situada al Camino del Montecillo. I un dia després, va escriure: «Azata. Esmorzar a Monty. Va estar correcte però distant».

Els manuscrits mostren que uns mesos després, el 26 de juny del 2008, González Panero informa Villarejo que a Azata SA «han cedit en tot».

«Li fotré hòsties»

El 29 de juliol del 2008 el promotor urbanístic té problemes amb el Consistori, i Villarejo escriu: «Azata, volia anar a l’Ajuntament per desbloquejar la situació. Proposa veure’ns 17.30. OK».

En una altra nota Villarejo defensa que el promotor no accepta les seves condicions, però que «cedirà». El 12 de desembre del 2008 Villarejo ja es veu triomfant i escriu: «Azata. Accepta tot el que se li diu. Ve molt espantat. Va parlar malament de Vargas. Es truca davant d’ell a ARTUR. Demana ajuda Algarrobico. No té ni un duro per comprar Monty». L’amo de la promotora ha declinat fer declaracions a EL PERIÓDICO DE ESPAÑA.

En una gravació de Villarejo del 25 d’octubre del 2005 el comissari assegura al també comissari Enrique García Castaño que s’avenia amb González Panero, tot i que encara estava en la baralla: «Al final a l’alcalde li trauré les dents i li fotré hòsties», va etzibar.

Mentre Villarejo protagonitza aquestes maniobres, les llibretes mostren que el comissari no només subministrava informació del cas Astapa a l’alcalde de Boadilla del Monte, sinó que també li aportava dades confidencials del cas Gürtel, en el qual hi havia implicat el mateix González Panero.

El va avisar de la «tempesta» Gürtel

I aquest intercanvi de favors va aconseguir elevar els vincles que van néixer entre Villarejo i l’exregidor de Boadilla. Mentre «el Albondiguilla», aportava dades a Villarejo sobre la trama, l’exregidor va ser alertat el 5 de febrer del 2009, un dia abans de la detenció de Francisco Correa, que s’acostava una «tempesta». González Panero ha reconegut que va ser informat per Villarejo, segons va avançar ‘La Razón’.

Les agendes confirmen que va tenir coneixement de la investigació de l’UDEF sobre Gürtel l’octubre del 2008, cinc mesos abans que el jutge Baltasar Garzón ordenés les detencions

I després d’esclatar el cas, i al veure’s implicat l’exregidor en el procediment, Villarejo va aconsellar a González Panero que col·laborés amb la Policia i que acudís a declarar de manera voluntària a l’Audiència Nacional. ‘El Abondiguilla’ va arribar fins i tot a demanar a Villarejo que li comuniqués si un altre dels implicats en la trama, Tomás Martín Morales, estava col·laborant amb la Fiscalia.

Viatge a Miami amb Correa

González Panero també va ser alertat el 2008 que la Policia Judicial havia detectat que havia fet un viatge sospitós en companyia de Francisco Correa als Estats Units: «Sobre viatges a Miami [...] es va mostrar inquiet. Li vaig enviar un correu amb dades complementàries».

Notícies relacionades

Però la Policia Judicial no va fer un informe sobre la compra d’una vivenda a Miami per un valor de 522.000 dòlars per part de ‘l’Albondiguilla’ i Correa fins al 9 de maig de 2011, segons la informació recollida per EL PERIÓDICO DE ESPAÑA.

Arturo González Panero està processat a la peça separada de Boadilla del Monte per la qual la Fiscalia Anticorrupció reclama el seu ingrés a presó durant 40 anys. Per la seva banda, l’Audiència Nacional ja ha iniciat el primer judici del cas Tàndem en el qual Anticorrupció demana 109 anys i 10 mesos de presó per a Villarejo. Mentre es dilucida si és condemnat o no, el comissari continuarà disfrutant de la seva mansió, a l’empara del palauet que va comprar el 1761 l’infant Luis Antonio de Borbón, germà de Carles III.