La xacra de la corrupció

La sentència dels ‘papers de Bárcenas’ considera provat que el PP va pagar en ‘b’ les obres de la seva seu

L’Audiència Nacional assenyala el partit com a responsable civil subsidiari de 123.669 euros per l’impost de societats d’Unifica del 2007

Dos anys de presó per a l’extresorer com a responsable del pagament en negre de les obres del carrer de Génova

4
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Tono Calleja
Cristina Gallardo

L’Audiència Nacional ha donat per provat que el PP va pagar més d’un milió d’euros en ‘b’ per remodelar la seva seu al centre de Madrid, al mateix temps que l’extresorer de la formació conservadora Luis Bárcenas ha sigut condemnat a dos anys de presó per abonar aquests fons «al marge de la facturació i la comptabilitat oficial i no declarats a la Hisenda pública». La sentència, que s’ha donat a conèixer aquest dijous, també atribueix al PP la responsabilitat civil subsidiària, per un import de 123.669 euros, en relació amb l’impost de societats del 2007 de l’empresa Unifica, l’encarregada d’emprendre les obres.

Document

En concret, la Sala considera que Bárcenas va ser cooperador necessari d’un delicte continuat de falsedat comptable en concurs amb un delicte contra la Hisenda Pública relatiu a l’impost de societats del 2007 de l’empresa que va fer les obres (Unifica) en relació de concurs medial amb un delicte continuat de falsedat en document mercantil comès per particulars. I per això li imposa una multa d’1,2 milions.

A l’arquitecte Gonzalo Urquijo i a la seva sòcia Belén García l’Audiència Nacional els condemna a dos anys i 9 mesos de presó i multa de 2,6 milions d’euros com autors d’un delicte contra la Hisenda pública relatiu a l’impost de societats del 2007 en concurs medial amb un delicte continuat de falsedat en document mercantil.

Absol Cristóbal Páez

La Sala absol els altres dos acusats en aquest procediment, el que va ser gerent del PP Cristóbal Páez i l’empleada d’Unifica Laura Montero. En el cas de Bárcenas, Urquijo i Belén García els absol de la resta dels delictes dels quals estaven acusats, entre aquests d’associació il·lícita, delicte electoral, tràfic d’influències, blanqueig de capitals o falsedat documental.

A l’extresorer del PP el tribunal li aplica l’atenuant de confessió a l’haver quedat acreditada la seva «col·laboració real, activa i eficaç» per a l’esclariment dels fets i els seus autors, si bé, apunta, van ser els registres practicats a la seu del PP i d’Unifica els que van aportar les dades decisives per a la investigació. A l’extresorer del PP, també se li aplica, juntament amb els altres dos condemnats, la circumstància atenuant de reparació del mal. D’altra banda, es rebutja les dilacions indegudes en la tramitació del procediment.

La sentència, la ponent de la qual ha sigut la magistrada María Fernanda García Pérez, relata que el 2005 el PP va decidir emprendre la remodelació de l’edifici que acollia la seu central, per a la qual cosa es va contractar l’empresa d’arquitectura Unifica. La gestió de les obres va ser assumida pel mateix Bárcenas i afectava diverses plantes, soterranis, garatges i altres dependències, uns treballs que es van executar entre el 2005 i el 2010.

Emetien diversos pressupostos

La sentència descriu que per realitzar aquests pagaments en ‘b’ «s’emetien un o diversos pressupostos per a les obres de cada planta i, una vegada acabada l’obra, s’elaborava la certificació final l’import de la qual constituïa la base imposable de la factura que recollia les reformes.

De forma paral·lela a aquesta dinàmica, Bárcenas i Urquijo van convenir que una part dels pagaments corresponents a les esmentades obres serien abonats amb els fons ‘b’, «pactant-se l’aplicació d’un descompte per part d’Unifica d’entre un 7% i un 8% de l’import dels treballs abonats amb aquests fons, amb el consegüent estalvi tant per al PP com per a Unifica en el compliment de les seves obligacions fiscals».

D’aquesta manera, afegeixen els magistrats en la sentència, en la comptabilitat oficial del PP remesa al Tribunal de Comptes van figurar únicament les quantitats corresponents a les factures emeses per Unifica des de l’any 2005 fins al 2011, «ocultant-se, per contra, al control i la fiscalització del Tribunal de Comptes la totalitat dels pagaments no facturats efectuats per les diverses obres de remodelació al marge de la facturació i comptabilització oficial i amb fons en metàl·lic que van ser satisfets» a Unifica a través del seu responsable com a administrador Gonzalo Urquijo.

Veracitat dels ‘papers de Bárcenas’

Notícies relacionades

La Sala acaba que per portar a efecte el pagament i el cobrament de les quantitats pactades en ‘b’ i deixar constància documental tant del valor real d’execució de les obres per al seu control intern –pel PP i per Unifica– com del menor import d’aquestes pel pagament en diner negre, els responsables de l’empresa d’arquitectura van elaborar documents, com certificacions d’obres, factures i rebuts de pagament, en els quals es van ometre o van fer constar dades que no es corresponien amb la realitat dels fets.

Quant a l’autenticitat i veracitat dels coneguts com a «papers de Bárcenas», els magistrats defensen que malgrat que com a document comptable manca de valor en la seva integritat, sí que ha d’entendre’s que recull alguns esdeveniments que són reals o versemblants en tant han sigut corroborats amb altres proves: «Determinats apunts o anotacions de sortida han quedat corroborats amb altres proves, cosa que ens porta a concloure que els papers recullen esdeveniments que en una part sí que són reals», asseguren.