Memòria històrica

El Govern convocarà un concurs d’idees per reformar el Valle de los Caídos

  • No descarta la construcció d’un nou edifici al recinte per complir una tasca didàctica

El Govern convocarà un concurs d’idees per reformar el Valle de los Caídos

JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El Govern demanarà a arquitectes, paisatgistes i organitzadors d’exposicions de tot el món idees per a obres al Valle de los Caídos que comportin la resignificació del monument. Serà mitjançant un concurs internacional d’idees que convocarà l’any vinent, segons ha anunciat aquest dimarts el secretari d’Estat de Memòria Democràtica, Fernando Martínez, en una compareixença al Congrés.

Martínez ha explicat aquesta iniciativa del Ministeri de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica davant la Comissió de Pressupostos de la Cambra baixa, on explicava la destinació que el seu departament donarà a 11,8 milions de dotació per al 2022. La recerca d’idees per a la resignificació del gran cementiri, en el qual reposen 34.000 cossos de combatents i represaliats dels dos bàndols de la Guerra Civil, s’emmarca en l’aplicació de la nova llei de memòria democràtica, l’aprovació de la qual a les Corts està encara en tràmit.

La iniciativa no passa necessàriament, aclareixen fonts de la Secretaria d’Estat, per la construcció d’un edifici nou, tot i que sí per la creació o habilitació d’un recinte expositiu –en instal·lacions noves o en les ja construïdes pel franquisme– en el qual es propiciï una explicació del significat del monument i del seu context històric. Que hi hauria en el futur aquest recinte ja ho havia explicat el secretari d’Estat; que es recorrerà a un concurs internacional d’idees és una total novetat. Les fonts consultades en el ministeri no descarten que en el futur hi hagi al Valle un edifici nou obra d’algun arquitecte de renom internacional, si bé aquesta possibilitat «està per definir», apunten.

El setembre passat, Fernando Martínez va aclarir a aquest diari què entén el seu departament per resignificar el Valle de los Caídos: «Resignificar és explicar com es construeix el Valle i qui el construeix i en quin moment, de dictadura totalitària, per força de treball penada republicana –va respondre–. I també explicar el significat, que no és altra cosa que la simbiosi de religió i política que va suposar el nacionalcatolicisme».

Notícies relacionades

Per a aquesta segona missió explicativa, en el ministeri creuen necessari el manteniment de la gran creu que presideix tot el cingle de Cuelgamuros, on la dictadura va construir la basílica i l’hostal de frares que encara avui regeixen el monument.

Entre les tasques de la didàctica del Valle hi haurà una exposició permanent sobre l’arquitectura d’inspiració feixista a Espanya i un estudi comparat d’aquesta arquitectura amb altres de totalitàries a Europa.