De la Francisco de Vitoria

Diversos jutges denuncien davant el TEDH la falta de renovació del CGPJ

  • Es tracta de sis magistrats avalats per l’AJFV com a candidats a ser vocals del Consell

Diversos jutges denuncien davant el TEDH la falta de renovació del CGPJ
1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Sis magistrats avalats per l’Associació de Jutges Francisco de Vitoria el 2018 com a candidats per formar part del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) han recorregut davant el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) pel bloqueig de gairebé tres anys en la seva renovació a causa de la inactivitat del Congrés i el Senat. Quan el PP i el PSOE assoleixin l’acord que ja han aconseguit en altres òrgans constitucionals hauran d’elegir entre una terna de jutges que es van presentar fa tres anys, cosa que fa que els seus interessos i els dels que no ho van intentar hagin canviat.

Jorge Fernández Vaquero, portaveu d’AJFV, explica que «el Congrés i el Senat» estan «totalment supeditats als interessos dels dos principals partits polítics» del país. «Per això no han fet res en tres anys, incomplint amb la seva obligació de convocar sengles votacions per renovar el Consell», afegeix.

Fora de termini

Notícies relacionades

«El pacte PSOE-PP per renovar el Tribunal Constitucional de la setmana passada ens fa témer el pitjor, un nou repartiment del CGPJ supeditat als interessos dels dos partits», abans d’assenyalar que els magistrats han decidit acudir a la Justícia Europea, perquè el Constitucional no va admetre a tràmit al juliol el recurs d’empara que van presentar», a l’entendre que l’interposaven fora de termini, ja que només es pot impugnar fins a tres mesos des que va arribar a les Corts, que va finalitzar el setembre del 2018.

El portaveu de l’AJFV recalca que l’objectiu del seu recurs és «desbloquejar i despolititzar la justícia», per a la qual cosa resulta «imprescindible reformar el sistema d’elecció dels vocals judicials del CGPJ, com exigeix Europa».