Reunió de l’executiva del partit de l’expresident Puigdemont

Junts amenaça també amb una esmena a la totalitat als comptes estatals

  • Artadi observa un «gir» d’ERC en favor de la negociació conjunta independentista a Madrid

  • Junts se solidaritza amb el diputat de Podem Alberto Rodríguez

Elsa Artadi

Elsa Artadi / RG7_EXTERNAS

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Junts per Catalunya ha anunciat la possibilitat de presentar una esmena a la totalitat contra els Pressupostos de l’Estat, pel que ha qualificat d’«immobilisme» del Govern davant les reclamacions independentistes. Una opció que Junts proposa que, si arriba el cas, es presenti conjuntament amb ERC. L’anunci arriba quan ERC també ha anunciat la possibilitat de presentar un no frontal al projecte. JxCat ha emplaçat de nou ERC a fer «front comú» al Congrés en la negociació pressupostària i ha afirmat que els republicans han emprès un «gir» atenent a reclamacions de la formació de l’expresident Carles Puigdemont, segons la versió de la portaveu de JxCat Elsa Artadi. El partit reunirà dijous de manera extraordinària la seva executiva per prendre una decisió sobre l’esmena a la totalitat. «L’esmena la tenim preparada, ho decidirem dijous», ha afegit.

Notícies relacionades

«JxCat no descarta en cap cas presentar l’esmena a la totalitat, no hi ha avenços per la part política, el cas del diputat de Podem [Alberto Rodríguez] és un flagrant atac contra la democràcia, no hi ha cap avenç en sentit ampli de la democràcia, ni en termes d’amnistia i d’exercici de l’autodeterminació, però tampoc en temes més materials fonamentals també per poder tancar els comptes a la Generalitat: el fons extraordinari Covid, que afecta també altres governs autonòmics, i que és imprescindible; la cogestió dels fons europeus, que s’ha incomplert en cada negociació; mecanismes que garanteixin que els diners acordats s’executin, és una qüestió de voluntat política. Hi ha mecanismes per fer-ho», ha descrit Artadi en roda de premsa.

Oferta i dard a ERC

La portaveu ha denunciat «immobilisme» i «poca recepció» per part del Govern central respecte a uns Pressupostos que, segons Artadi, «continuen menyspreant Catalunya». «Potser estan massa acostumats que se’ls aprovi amb poca exigència», ha etzibat la portaveu, en un dard implícit a Esquerra, que ha emplaçat de nou a negociar conjuntament amb el Govern espanyol: «Celebrem el gir d’ERC, incorporant elements que hem denunciat des del principi, que siguin contrapartides com la llei de l’audiovisual o el compliment amb garanties [dels Pressupostos]. Veurem si finalment es pot construir el front comú».