Pacte

El Govern acorda amb ERC que la llei de convivència deixi en mans de les universitats la resolució de conflictes

El projecte no tindrà unes directrius comunes per a tot el territori espanyol

El Govern acorda amb ERC que la llei de convivència deixi en mans de les universitats la resolució de conflictes

Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts

Els partits del Govern central, el PSOE i Unides Podem, han pactat amb ERC una vintena d’esmenes al projecte de llei de convivència universitària, que va superar dijous el primer debat al Congrés després de rebutjar-se l’esmena a la totalitat del PP. ERC també havia presentat una altra esmena a la totalitat amb text alternatiu, però no es va debatre finalment perquè el grup la va retirar a l’arribar a un acord amb els partits del Govern central.

Algunes d’aquestes esmenes que reflecteixen l’acord entre els tres grups suprimeixen el «caràcter de legislació bàsica» de la norma, és a dir, que el projecte no tindria unes directrius comunes per a tot el territori espanyol, sinó que seran les mateixes universitats les que dissenyin les normes de convivència per evitar conflictes, així com els seus procediments de resolució.

Segons recullen les esmenes, a les quals ha tingut accés Europa Press, l’acord entre el PSOE, Unides Podem i ERC contempla una reducció significativa del redactat en l’exposició de motius del projecte i en altres punts.

Per exemple, s’ha eliminat la referència al fet la llei estableix «les condicions bàsiques que haurà de satisfer el mecanisme de mediació i que podran ser desenvolupades per les comunitats autònomes i les universitats». També s’han reduït al màxim alguns articles (com el que estableix quins són els mitjans alternatius de solució de conflictes, això és, el mecanisme de mediació i el procediment de mediació), fins i tot se n’han esborrat per complet d’altres, com l’article 7 (que recull els principis de la llei) o l’article 9 (que desenvolupa com ha de ser el mecanisme de mediació).

La justificació és, segons els grups parlamentaris, que «seran les universitats les que, en l’exercici de la seva autonomia, desenvoluparan els mitjans oportuns per a la resolució alternativa dels conflictes en l’àmbit universitari». La majoria d’esmenes pactades van dirigides a fer canvis en aquest sentit.

«Aquesta llei s’ha consensuat mitjançant un pacte amb ERC, però no només amb ERC, aquest ministeri té la ferma voluntat de pactar i consensuar aquesta i altres normes que afecten la vida universitària amb totes aquelles forces polítiques representades al Congrés», ha assenyalat en declaracions a Europa Press el secretari general d’Universitats, José Manuel Pingarrón.

Segons afirma, amb aquest acord «s’avança en el marc de drets i llibertats» i, alhora, en el marc de referència per promoure una convivència universitària del segle XXI i no de mitjans del segle passat, ja que el projecte de llei substituiria el reglament de disciplina acadèmica dels Centres oficials d’Ensenyament Superior i d’Ensenyament Tècnic, decret firmat per Franco que data de 1954.

Llibertat d’expressió i dret de manifestació

La resta d’esmenes recullen altres punts d’interès per a ERC. Per exemple, es garantirà, per part de les universitats, la llibertat d’expressió i els drets de reunió, associació, manifestació i vaga, a l’estar «constitucionalment reconegudes».

Segons el projecte original redactat pel Govern central, es considera falta greu «impedir la celebració d’activitats universitàries de docència, investigació o transferència del coneixement». Tant els estudiants com alguns grups parlamentaris (com ERC) van criticar això, al considerar que s’inclouen dins d’aquest apartat les manifestacions de l’alumnat o actes de protesta o boicot, amb sancions que van des de l’expulsió de màxim un mes de la universitat fins a la pèrdua de drets de matrícula o pèrdua del dret a la convocatòria ordinària.

Ara, amb el nou redactat, es podrà sancionar «impedir la celebració d’activitats universitàries de docència, investigació o transferència del coneixement», però tenint en compte la llibertat d’expressió i els drets de reunió, associació, manifestació i vaga.

Notícies relacionades

Una altra de les esmenes recull una modificació respecte a una de les faltes considerades com a molt greus en el projecte de llei: «Destruir i deteriorar de manera irreparable o sostreure obres del patrimoni històric i cultural de la universitat». Segons el que han pactat el PSOE, Unides Podem i ERC, aquestes obres hauran d’estar «catalogades».

Una cosa similar s’ha plasmat en una altra de les esmenes, al definir quin tipus de patrimoni serà susceptible de sanció en cas de deteriorar-se. Així, en lloc de sancionar els alumnes per «deteriorar greument els béns del patrimoni de la universitat», es considerarà falta greu «deteriorar greument els béns catalogats del patrimoni històric i cultural de la universitat».