El detonant, un ‘mail’ d’Economia

La reforma laboral genera la primera crisi de pes entre Sánchez i Díaz

  • El president ordena a Calviño que agafi les regnes de la negociació i coordini els ministeris. Tots han de «col·laborar». «És l’ordre que he donat», diu

  • Podem ho creu un pols «molt greu», reclama respecte a les seves competències i força una reunió la setmana vinent per revisar els acords de la coalició

La reforma laboral genera la primera crisi de pes entre Sánchez i Díaz

DAVID CASTRO

7
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Apagat l’incendi dels Pressupostos Generals de l’Estat i la duríssima negociació de la llei de vivenda fa tot just uns dies, el Govern de coalició es va veure convulsat per una nova crisi. Severa. La primera de pes, de fet, entre Pedro Sánchez i la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz. A compte d’una matèria altament explosiva per als dos socis i molt sensible per a Unides Podem, la reforma laboral. Els morats van denunciar un incompliment «molt greu» dels acords: la «ingerència» de Nadia Calviño en la negociació. Motiu que els va portar a sol·licitar una «reunió urgent» de la taula de seguiment de la coalició, que el PSOE va acceptar i que se celebrarà «a principis de la setmana que ve». Però el president ja va marcar territori i va deixar clares, des de Brussel·les, les cartes de joc: és la vicepresidenta primera, i no Díaz, que ha de coordinar els treballs que, en tot cas, afecten diversos ministeris, i no només Treball. 

La llavor del malestar d’Unides Podem, el detonant del conflicte, va germinar arran d’un ‘mail’ enviat pel departament de Calviño als ministeris a última hora de la tarda de dijous. En el correu, segons els morats, la vicepresidenta s’arrogava el comandament de la negociació de la reforma laboral. Treball, continuen les mateixes fonts, va respondre a la comunicació i va telefonar a la Moncloa per manifestar la seva queixa, ja que Díaz des del 17 de març que està liderant el diàleg amb els agents socials per crear un nou marc en el mercat de treball. L’home de la vicepresidenta segona a la taula amb empresaris i sindicats és el secretari d’Estat de Treball, Joaquín Pérez Rey.

Aquest divendres, la crisi es va destapar a les 9.30 hores. La líder de Podem i titular de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, va publicar un tuit en el qual sol·licitava una convocatòria «urgent» de la taula de seguiment de l’acord de coalició per «abordar la gestió i execució» dels compromisos contrets pels dos socis. Automàticament, la vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, va telefonar a Belarra per pactar la reunió i, com indicaven a la Moncloa, «baixar la pilota a terra» i llançar aigua al foc. 

Els socialistes no esperaven el cop a la taula de Díaz via Belarra. Lastra, de fet, es va confessar hores més tard, en declaracions als mitjans en la inauguració del congrés del PSOE extremeny, «sorpresa» pel tuit de la ministra. Ni tan sols les dues versions casen, perquè els morats addueixen que ja havien previngut els seus socis de la petició. Aquests ho neguen: no els van posar sobre avís, diuen.

Vigilància de Brussel·les

A Sánchez el va agafar la crisi a Brussel·les, on a més de participar en el Consell Europeu s’havia reunit amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. L’Executiu comunitari vigila molt de prop la reforma laboral que prepara el Govern, l’ha exigit i ha d’estar a punt, de fet, abans del 31 de desembre d’aquest any. El president va ser taxatiu: és una llei «de tot el Govern», que afecta, «almenys», cinc ministeris: Treball, per descomptat, però també Economia, Inclusió, Educació i Hisenda. 

«Per tant, no hi ha intromissió [de Calviño], el que hi ha és col·laboració, coordinació, aportació per part de tots els ministeris perquè surti de manera efectiva una important reforma que necessita la nostra economia i els treballadors i empresaris del nostre país», va respondre als periodistes. El president va justificar que el procediment és més «laboriós», però s’ha mostrat més «efectiu» en lleis anteriors, com les de vivenda i la de Pressupostos. ¿Però qui coordina els treballs? ¿qui negocia?, se li va preguntar. «Negocia el Govern, negocia el Govern», va insistir, per recalcar que no és matèria exclusiva de Díaz. Sánchez va deixar clar que Calviño no actuava per lliure: tenia la seva autorització: els diferents departaments «han d’aportar, coordinar-se». «I és l’ordre que he donat a tots els ministres del meu Govern». 

Document

Des de Treball explicaven a aquest diari que no hi ha un problema de «coordinació», ja que Díaz està pilotant les negociacions des del mes de març i ja estan molt avançades. Al·leguen que sempre han actuat «coordinats amb Economia i amb la Moncloa» en tot moment i en carpetes anteriors (ertos, pujada del salari mínim, component 23 del pla de recuperació...) i que l’equip del president disposa de tota la documentació sobre la modificació de la legislació laboral. La clau, afirmen, és «qui coordina» les negociacions amb els agents socials. Que igual que no tindria sentit que Treball liderés les converses sobre pensions, tampoc en té que sigui Economia qui interfereixi en la reforma laboral. Es recolzen, així mateix, en l’ocorregut amb la llei de vivenda: qui portava les regnes era Transports –abans, amb José Luis Ábalos al capdavant, després amb Raquel Sánchez–, no Economia. Però, en el tram final, qui va conduir el timó va ser el titular de la Presidència, Félix Bolaños. «Yolanda ha negociat tot aquest temps en nom del Govern, és clar que sí. No és qüestió de protagonisme ni volem cap embolic, però falta a penes un mes perquè acabin les negociacions amb els agents socials», assenyalen els seus, que a més afegeixen que, seguint l’argument del president, també podrien opinar més ministeris que els cinc citats per ell, com Universitats o Igualtat, tots dos controlats per Unides Podem.

Nova composició de la taula

Després de les declaracions rotundes del president des de Brussel·les, els morats preferien no especular sobre les raons que el van portar a donar suport a Calviño. Però advertien: «El problema amb la reforma laboral el té el PSOE, no Podem, que tenim molt clar que cal derogar-la». 

Notícies relacionades

Des de Ferraz i des del nucli de confiança de Sánchez s’indicava que el compromís amb la liquidació de la legislació del PP –«actualització de les normes laborals», en les seves paraules– es complirà, i en el temps compromès amb Brussel·les, però que en aquest punt del procés la coordinació ha de recaure en Calviño perquè hi han de participar diversos departaments. Atribuïen la queixa de Podem a la seva obsessió per tenir «focus» després d’uns dies fora d’aquest per l’acord institucional de l’Executiu amb el PP. «Que aprenguin com funciona un Govern de coalició», avisaven des de Ferraz. En el partit assenyalen que no es pot parlar d’una derogació completa, perquè no és possible tornar a la legislació anterior a la del 2012. A la Moncloa posen l’accent en el fet que, en efecte, aquesta és la primera crisi greu de la coalició que ha de gestionar Díaz, i que els socialistes no pretenen «apagar» Unides Podem, tot i que sí que li recorden que ha de ser «conscient de la seva força» com a aliat minoritari del Gabinet.

A última hora del dia, Díaz no havia conversat amb Sánchez, segons indicaven en l’equip de la vicepresidenta. La tensió continuava en màxims, crescuda, a més, per l’anunciada denúncia de Podem contra la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, per desposseir del seu escó el dirigent Alberto Rodríguez. El portaveu parlamentari morat, Pablo Echenique, va intentar a la nit no avivar les flames: al que aspiren en la reunió de la setmana vinent és a «reparar la disfunció» en l’Executiu, va assenyalar en una entrevista a ‘Hora 25’, a la SER. Les pròximes hores seran crucials per a la reconducció del conflicte.