Acord en les pròximes hores

El PSOE i el PP acorden que Ángel Gabilondo sigui el nou Defensor del Poble

El PSOE i el PP acorden que Ángel Gabilondo sigui el nou Defensor del Poble
2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El PSOE i el PP han acordat que Ángel Gabilondo sigui el pròxim Defensor del Poble en les negociacions iniciades recentment per renovar al més aviat possible aquesta institució i tres més (Tribunal Constitucional, Tribunal de Comptes i Agència de Protecció de Dades). A més, també s’avança en el desbloqueig del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

El nom d’Ángel Gabilondo va ser sobre la taula també abans, «en les diferents etapes» en què els dos partits han dialogat per a aquest procés de renovació, confirmen fonts de la direcció del PP, que donen el vistiplau a la proposta.

Gabilondo substituirà Francisco Fernández Marugán, exdiputat socialista de 75 anys que exerceix aquest càrrec en funcions des de juliol del 2017, després de deixar el lloc l’exdiputada popular Soledad Becerril al complir el seu mandat de cinc anys.

Gabilondo va ser rector de la Universitat Autònoma de Madrid (2002-2009), ministre d’Educació durant el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero (2009-2011) i el mes de maig va renunciar a la seva acta de diputat del PSOE a l’Assemblea després de patir una debacle davant Isabel Díaz Ayuso (PP).

Vistiplau del PP

Els populars accepten que el Defensor del Poble estigui representat per un «polític», perquè «així ha passat sempre». En els tres últims casos, per exemple, van ser persones amb llargues carreres als dos principals partits: Soledad Becerril (PP, 2012-2017), María Luisa Cava de Llano (PP, 2010-2012) i Enrique Múgica (PSOE, 2000-2010). En aquests moments hi ha al capdavant de la institució el socialista Francisco Fernández Marugán, l’adjunt de Becerril. Actua en funcions, ja que el mandat de l’exdelegada va caducar el 2017.

Pablo Casado sí que ha demanat que tant els membres del Tribunal Constitucional com els del Tribunal de Comptes siguin persones que no hagin estat lligades a cap partit en els últims anys.

Els conservadors han proposat, per la seva banda, el nom de l’adjunt, tot i que no han volgut revelar-lo. No volen donar res per tancat fins que no es culmini tota la negociació. Les converses entre el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i el secretari general del PP, Teodoro García Egea, continuen. Segons fonts dels dos equips, han aconseguit establir una relació «fluida» que està començant a esmenar la falta de diàleg institucional entre l’Executiu central i el principal partit de l’oposició. No només es reuneixen cara a cara. Els missatges de mòbil a mòbil són constants.

Notícies relacionades

Bolaños i García Egea es van comprometre a fer públics els noms que han triat aquesta setmana. Segons va publicar aquest diari dilluns, en les converses també s’està abordant com desbloquejar el CGPJ, caducat des de fa gairebé tres anys. El cor de la qüestió és que han d’arribar a un punt de trobada entre el PP, que demana un compromís fefaent que es canviarà la llei orgànica perquè 12 dels 20 vocals del CGPJ siguin elegits per ells mateixos, i el PSOE, que es resisteix a modificar la norma ja, tot i que està obert a debatre possibles canvis.

En tot cas, aquesta renovació que es farà ara s’ha d’abordar amb la llei de 1985. Qualsevol canvi legal afectaria el següent procés de renovació, el 2026.