Al gener

Biden homenatja els policies que van contenir l’assalt al Capitoli

  • «Gràcies a vostès, la democràcia va sobreviure», va declarar aquest dissabte el president dels Estats Units

Biden homenatja els policies que van contenir l’assalt al Capitoli
2
Es llegeix en minuts

El president dels Estats Units, Joe Biden, va homenatjar aquest dissabte els policies que van el 6 de gener passat van contenir l’assalt al Capitoli, impulsat per una turba de seguidors radicals de l’expresident Donald Trump (2017-2021). «Fa nou mesos, els seus germans i germanes van frustrar un atac inconstitucional i completament antinord-americà contra els valors de la nostra nació», va dir Biden durant un discurs davant el Capitoli als policies i els seus familiars. «Gràcies a vostès, la democràcia va sobreviure; però només perquè els homes i dones de la policia del Capitoli (...) van posar les seves vides en risc per protegir-la», va afegir.

L’assalt al Capitoli, que es va saldar amb 5 morts i 140 agents de l’ordre agredits, va tenir per objectiu impedir que el Congrés ratifiqués la victòria de Biden en les eleccions del novembre, com a resultat de les al·legacions sense proves de Trump que hi va haver frau en els comicis. Deu mesos després, Biden ha volgut honrar la memòria dels policies morts en el seu lloc de treball, en una cerimònia anual a què el president ha assistit regularment durant anys.

Sense menció a les controvèrsies

«Ser policia és avui molt més difícil que mai abans», va opinar Biden, a l’assegurar que la població ho «espera tot» dels seus agents de seguretat, i arribar a aquest llindar està «fora de la capacitat de qualsevol». El mandatari va recordar que el 2020 «va ser l’any més mortífer registrat fins ara» per als policies, i que això ha passat una factura «massa dura» a la professió. «Si no canviem l’ambient en què es treballa, tindrem dificultats reclutant prou homes i dones que vulguin fer aquesta feina», va advertir.

Notícies relacionades

Durant el seu discurs, el president no va esmentar les controvèrsies relacionades amb el racisme i la brutalitat policial que l’any passat van generar una onada de protestes sense precedents, després de la mort per asfíxia de l’afroamericà George Floyd sota el genoll d’un policia blanc. Biden va recolzar un projecte de llei destinat a reformar els departaments de policia dels Estats Units, que prohibiria les tàctiques que van causar la mort de Floyd i facilitaria les demandes contra els agents que fereixin o matin injustament ciutadans.

La majoria demòcrata de la Cambra de Representants va aprovar a principis de març una llei amb aquest objectiu que porta el nom de George Floyd, però les negociacions al Senat sobre aquest tema van fracassar al setembre, i la qüestió està encallada.