Sintonia entre els dos líders

Puig i Moreno Bonilla es miren de reüll per avançar les eleccions

  • El president valencià podria cridar a les urnes a la tardor del 2022 si Moreno les convoca aleshores, per aprofitar l’empenta de la bona marxa econòmica

  • Tindria a favor seu poder contrarestar el clima favorable al PP amb una eventual victòria a Andalusia, però en contra el plus que donen unes municipals

Puig i Moreno Bonilla es miren de reüll per avançar les eleccions

EFE / RAÚL CARO

4
Es llegeix en minuts
Marisol Hernández
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

La creixent sintonia entre Ximo Puig i Juanma Moreno Bonilla en matèria de finançament autonòmic podria derivar en una convocatòria electoral conjunta a la tardor del 2022. El País Valencià no perd de vista quan hi haurà eleccions a Andalusia, si es faran al desembre, quan toquen, o seran uns mesos abans. Aquesta decisió podria portar Puig a plantejar-se anar també a les urnes perquè se celebrin conjuntament, com succeeix amb Galícia i el País Basc, on els dos presidents acorden fins i tot la data exacta.

Les últimes enquestes publicades al País Valencià han disparat al PSPV el debat sobre un avançament electoral a l’any que ve. La disjuntiva d’eleccions a l’abril del 2023, quan correspon, o abans, està oberta. L’últim sondeig de ‘Levante-EMV’, el 9 d’octubre, donava una àmplia victòria a la suma de PSPV, Compromís i Podem (els partits de l’actual Govern valencià), deixava sense opcions la suma de PP i Vox i confirmava la desaparició de Ciutadans. Les dades internes que gestiona la cúpula socialista apunten el mateix escenari. Amb aquests números són molts al partit els que defensen l’opció de noves eleccions. De fet, va ser una conversa recurrent entre els diputats en la celebració del 9 d’Octubre, dia del País Valencià, segons fonts del PSPV.

Però aquesta efervescència no deixa de ser només simple fum. L’any acabarà sense que Andalusia i Castella i Lleó (l’altra autonomia que ho ha estat valorant) vagin a eleccions. La primavera que ve tampoc es percep, segons fonts del PP andalús, com el moment idoni. L’estabilització de la pandèmia ha revifat el consum i Espanya viu un aparent retorn a la normalitat. I al gener començaran a arribar els fons europeus a les comunitats. Moreno Bonilla sí que podria pensar en uns comicis gairebé al caire de l’estiu, que ja serien identificats com un avançament tècnic perquè les andaluses toquen al desembre. Tot i que aquesta data no arrossegaria el País Valencià.

Només en el cas d’unes eleccions a la tardor Puig valoraria convocar alhora, segons fonts de l’entorn del president. En aquell moment, si els sondejos continuen apuntant una victòria tan sòlida, el mandatari socialista comptaria amb alguns al·licients. S’hauria acabat ja la campanya turística de l’estiu, que és una cita fonamental després del retrocés que la pandèmia ha causat els dos últims. Una circumstància que a Palau tenen molt en compte.

L’altra dada que els encoratja per coincidir amb Andalusia és que així espanten un clima favorable al PP després d’aquests comicis. Tothom dona per descomptat que Juanma Moreno tornarà a governar, que serà el més votat, per descomptat –les opcions del candidat socialista, Juan Espadas, són menors, com reconeixen al PSOE–, i que aquesta victòria serà una alenada per als populars a la resta de territoris. Un triomf dels socialistes a València contrapesaria aquest vent d’esquena per al PP. 

Informe dels serveis jurídics

La variable andalusa presenta al seu torn un hàndicap molt important: Puig aniria a les eleccions sol, sense l’empenta en el vot que suposa la coincidència amb les municipals. I el mateix problema se li presentaria a Compromís, que igual com els socialistes té una gran estructura i un gran arrelament local. Això provoca molts dubtes, segons les fonts consultades. El 2019 el dirigent valencià va decidir avançar-les un mes, a l’abril, perquè coincidissin amb les generals, amb la convicció que la mobilització del vot es mantindria un mes després, a les municipals del maig, i que la campanya nacional suposava un plus per a la comunitat.

Ara Palau estudia com procedir en aquest cas, quina seria la data oficial si no convoca abans, a l’abril o el maig. El president, de fet, ha demanat un informe als serveis jurídics de la Generalitat per saber quines opcions reals té obertes i si és possible tornar a la data habitual, l’últim cap de setmana de maig, amb la majoria de les autonomies. 

Notícies relacionades

Tot i que tant al PSPV com a Compromís hi ha bastanta confiança en les opcions de governar els dos partits en solitari, sense comptar amb Podem, s’està tractant de manera exquisida el partit morat, per si el seu concurs fos necessari. Pilar Lima és la nova líder de Podem al País Valencià i amb prou feines fa 14 mesos que està en el càrrec. Però la peça fonamental per als socialistes és Compromís. Com li passa a Pedro Sánchez amb Yolanda Díaz, sense un bon resultat dels morats és impossible repetir el Govern de coalició.

Totes aquestes previsions al marge esquerra no estan impedint que Puig mantingui una fluida interlocució amb Moreno Bonilla. Als dos podria interessar-los anar junts a les eleccions i que el primer embat nacional entre PSOE i PP quedés en taules. Ningú dubta tampoc que el Govern progressista té moltes aparences de continuar al capdavant de la Generalitat, per molt que les expectatives electorals dels populars hagin crescut a les enquestes. Però en tot cas les fonts consultades, pròximes al president, afirmen que Puig decidirà en funció dels seus interessos i de la situació a la comunitat.