Comptes de l’Estat

La delegada del Govern a Catalunya creu que les autonomies que es queixen dels Pressupostos «potser no fan bé la seva feina»

L’Executiu defensa que els comptes compleixen les inversions previstes a l’Estatut

jgblanco25016423 madrid 11 02 2014 reunion de la mesa del congreso en la foto161108092614

jgblanco25016423 madrid 11 02 2014 reunion de la mesa del congreso en la foto161108092614

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, ha defensat avui les inversions de l’Executiu en aquesta comunitat previstes en el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat. Cunillera ha sortit també al pas de les crítiques d’altres comunitats autònomes quant a un suposat tracte de favor del Govern central cap a Catalunya en els comptes. «No vull entrar-hi, però si aquestes comunitats se senten ofeses potser és que no fan bé la seva feina», ha dit.

La delegada ha presentat aquest dimarts les inversions a Catalunya dels Pressupostos, i ha afirmat que no vol privilegis per a la comunitat que representa. «No vull confrontació entre catalans, tampoc amb altres comunitats. Vull que Catalunya sigui tractada amb justícia, que tingui el que li correspon. M’interessa que Catalunya torni a ser el motor econòmic que va ser tradicionalment d’Espanya», ha dit.

I respecte a la idea d’alguns presidents autonòmics –encapçalats pel gallec, Alberto Núñez Feijóo– de reunir-se per evitar que el Govern i la Generalitat decideixin de manera «bilateral» el nou finançament autonòmic, Cunillera els ha recomanat que «aquest esforç el facin perquè la seva comunitat tingui el que ells creuen que li correspon». «No soc una persona de confrontació, i em costa molt entendre que hi hagi comunitats que en un moment com aquest s’uneixin per anar contra una altra comunitat. Aquests senyors segurament són els paladins de la unitat d’Espanya. ¿La unitat d’Espanya no inclou Catalunya? Llavors treballem perquè Catalunya tingui el tracte que es mereix, com qualsevol altra comunitat», ha afegit.

La delegada a Catalunya ha defensat també els comptes de les crítiques que li arriben des de l’altra trinxera, la dels partits independentistes, que asseguren que no compleixen amb la inversió prevista en la disposició addicional tercera de l’Estatut. Cunillera ha explicat que si se sumen els 2.230,7 milions d’inversions directes per al 2022 a la comunitat (un 17,2% de la despesa territorialitzada) i els 236,8 milions de transferències de capital extraordinàries s’arriba a aquesta xifra.

Segons ella, el Govern espanyol té un «compromís ferm» per complir el que estableix l’Estatut, i està convençuda que «si falta alguna dècima», s’arreglarà durant el tràmit parlamentari dels comptes.

Negociació a Rodalies

Notícies relacionades

Cunillera també ha sortit al pas dels que afirmen que, diguin el que diguin els Pressupostos de cada any, al final s’acaba executant una xifra molt per sota de les inversions previstes. Ha afirmat que «Catalunya està en la mitjana de l’execució de tot el conjunt d’Espanya», i que no sap si «altres administracions són més àgils». En qualsevol cas, ha assegurat que a partir d’ara «se n’anirà més ràpid».

Quant a les inversions a Rodalies, els Pressupostos preveuen una partida específica de 679,86 milions d’euros. La delegada ha explicat que el Govern central i la Generalitat estan «negociant» entorn d’aquesta xifra i que l’Executiu està disposat a incrementar aquesta inversió prevista, però que també s’ha de tenir en compte que la Generalitat té un deute amb Renfe que ha de saldar.