Audiència Nacional

Villarejo intenta frenar ‘in extremis’ el seu primer judici

  • Al·lega indefensió per no haver tingut accés al rotllo de Sala i no poder veure les seves agendes si no és al jutjat

  • La fiscalia i Podem s’hi oposen perquè considera que totes les decisions judicials li han sigut notificades

4
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La defensa de l’excomissari José Manuel Villarejo, exercida per ell mateix i pel lletrat Antonio García Cabrera, va protagonitzar un intent ‘in extremis’ que suspengui el primer judici a què s’enfronta per la contractació dels seus serveis per particulars i empreses per a presumptament acabar amb la competència o resultar millor posicionat en una herència, unes pràctiques per les quals la Fiscalia Anticorrupció sol·licita per a ell 109 anys de presó. [Seguiu aquí el judici en directe]

A la petició de García Cabrera, que al·lega indefensió per no haver tingut accés al rotllo de Sala amb totes les actuacions que s’han practicat i desconèixer la conformitat a què amb la fiscalia han arribat gran part dels seus clients, es van adherir alguns dels advocats defensors. La Fiscalia Anticorrupció i l’acusació que exerceix Podem s’hi van oposar a l’entendre que totes les actuacions van ser notificades degudament a totes les parts, tot i que no tinguessin accés pròpiament al rotllo de Sala.

El tribunal es va retirar a deliberar abans d’escoltar les qüestions prèvies que hagin de plantejar les parts per decidir si suspèn la vista fins al pròxim mes de desembre, com va sol·licitar el lletrat de Villarejo, que s’enfronta a 109 anys de presó per tres de la trentena de peces en què es divideix el seu cas, conegut com a Tándem.

«Enemic que cal aniquilar»

En principi, la Secció Quarta del Penal ha programat per a aquesta setmana dues jornades de judici –dimecres i dijous-, que és probable que acabin concentrant-se només en aquest dimecres. Està previst que es dediquin a qüestions prèvies. Per això fins al novembre no es preveu que declari Villarejo, que abans d’entrar va tornar a mostrar-se confiat en la justícia i «en la independència de jutges i fiscals», com ja va fer en el primer judici a què es va enfrontar per les injúries que li va atribuir l’exdirector del CNI Félix Sanz Roldán, en el qual va resultar absolt.

Va afegir que «confia que no sigui una justícia folklòrica», perquè «seria com un linxament com a l’oest» i va afirmar que a ell no se l’ha tractat «com un presumpte delinqüent, sinó un enemic que cal aniquilar», per fer «denúncies contínues de totes les il·legalitats que hi ha hagut en aquest país».

Més de 30 acusats

Villarejo comparteix banqueta amb una trentena d’acusats, entre els quals també es troba el seu soci, Rafael Redondo, i la seva dona, Gema Alcalá, així com l’excap de la Unitat Central Adjunta Operativa de la Policia Enrique García Castaño i els inspectors Constancio Riaño i Antonio Bonilla i el subinspector Javier Fernández.

Però també els seus clients, com l’empresari Juan Muñoz –marit de la periodista Ana Rosa Quintana– i el seu germà, o Susana García Cereceda, filla del promotor de la urbanització de luxe La Finca, a Madrid. Molts d’ells han arribat a conformitats amb Anticorrupció perquè la seva pena no superi els dos de presó a canvi de reconèixer els fets, cosa que complica la defensa del mateix Villarejo.

Tres encàrrecs: Iron, Land i Pintor

El judici gira entorn de tres presumptes encàrrecs efectuats al grup Cenyt, propietat de Villarejo i al qual la fiscalia es refereix com a «organització criminal», a la recerca d’informació sensible de persones o empreses, inclosos trànsits de trucades o moviments bancaris, i en què el comissari es va servir presumptament de la seva condició policial.

El projecte Iron va ser encarregat el 2013 presumptament pel bufet Herrero & Associados, també acusat i que sembla que va pagar 302.500 euros «de forma opaca» per espiar un despatx rival, Balder Ip Law.

Notícies relacionades

Land, pel qual es van pagar presumptament 340.252 euros, s’hauria produït en el marc d’una disputa familiar per l’herència del promotor de la urbanització La Finca, Luis García Cereceda. Procisa, empresa de Susana García Cereceda (filla de l’empresari), hauria contractat entre 2012 i 2014 Cenyt per aconseguir «informació reservada de tercers» com Jaime Ostos, marit de la seva germana Yolanda García Cereceda, per «poder pressionar-lo» i que s’apartés de la «gestió de l’elevadíssim patrimoni» de la seva dona, o de la viuda del promotor, Silvia Gómez Cuétara.

A la peça Pintor entrarien en joc els empresaris Juan i Fernando Muñoz, acusats de contractar entre 2016 i 2017 l’excomissari –que ja estaria jubilat– a la recerca d’informació reservada per pressionar un exsoci per un deute i aconseguir que ell i el seu advocat, el jutge inhabilitat Javier de Urquía, «modifiquessin la seva estratègia processal» en un procediment judicial. Segons la investigació, sembla que van pagar 20.000 euros a Villarejo, que els va arribar a facilitar un vídeo d’Urquía consumint cocaïna, si bé no van utilitzar la informació que se’ls va proporcionar.