Parada a la Castellana i recepció al Palau Reial

L’Estat celebra el 12-O amb una desfilada postpandèmia a Madrid

Pedro Sánchez endarrereix la seva arribada a l’acte, però no evita les esbroncades al carrer de l’extrema dreta

Hi assisteixen tots els ministres, tret del d’Indústria, i els presidents autonòmics, excepte els d’Euskadi, Catalunya, Galícia i Castella-la Manxa

L’Estat celebra el 12-O amb una desfilada postpandèmia a Madrid

DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Amb 50 minuts de parada militar i més de 2.000 soldats passant per la Castellana de Madrid, els Reis, el Govern i representants de les altes institucions de l’Estat han escenificat aquest dimarts la solemnitat de la festa nacional d’Espanya, que ha tornat a celebrar-se en públic, si bé encara amb algunes restriccions derivades de la Covid-19.

Els actes a l’artèria central de la ciutat han durat en total una hora i vint minuts des de l’arribada del rei Felip VI, la reina Letizia i la infanta Sofia. Tot just un minut abans de l’arribada del Rolls Royce reial, ha fet la seva aparició Pedro Sánchez, que se sumava a la ministra de Defensa, Margarita Robles, el cap d’estat major de la de Defensa, almirall Teodoro Esteban López Calderón; la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i l’alcalde de la ciutat, José Luis Martínez-Almeida, en el comitè d’espera al cap de l’Estat a peu de carrer.

El president del Govern ha endarrerit la seva arribada, amb què ha reduït al començament l’exposició a les esbroncades i insults d’un nombrós grup de persones d’entre milers congregades a les voreres, però no ha evitat al final que part del públic –alguns lluien emblemes de Vox– li dediqués xiulets, insults i crits de «dimissió» des dels flancs del passeig i balcons adjacents a la plaça de Lima. Les esbroncades van contrastar amb els aplaudiments que el mateix públic va dedicar a Isabel Díaz Ayuso i, després, a la família reial.

La tradicional desfilada militar per la festa del 12 d’octubre ha tornat aquest dimarts al passeig de la Castellana, i la també tradicional recepció dels Reis a retornat al Palau Reial després d’un any de suspensió a causa de la pandèmia. No hi ha hagut tribuna de convidats, com a mesura de precaució sanitària. Sí que s’ha disposat, a la dreta del Rei com és tradicional, la tribuna d’autoritats, on, a més dels presidents autonòmics, hi han assistit, amb mesures de separació, els portaveus i membres de les taules del Congrés i el Senat, del Consell d’Estat, tribunals Suprem i Constitucional i altres institucions de l’Estat, a més del líder del PP, Pablo Casado.

Hi ha faltat la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, amb compromisos europeus; el ‘lehendakari’, Íñigo Urkullu; el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i els presidents de les juntes de Galícia, Alberto Núñez Feijoo, i de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page. El gallec té aquest dimecres debat de política general, i el toledà parteix cap a Brussel·les en viatge oficial.

Celebració limitada

Un total de 2.656 soldats, guàrdies civils, policies i agents del Servei de Vigilància Duanera han passat davant la tribuna d’autoritats des del moment en què el soldat paracaigudista Cristian Moltó, amb més de 7.000 salts a les espatlles, ha baixat des d’un avió la bandera d’Espanya.

Per a la desfilada s’han mobilitzat 115 vehicles de logística i combat, i 68 aeronaus. Són poc més de la meitat dels efectius que van ser convocats a la festa del 12 d’octubre del 2019, abans de l’arribada del coronavirus. Llavors en van ser 4.200. El 2020, la pandèmia va limitar la celebració a un petit acte solemne amb prop de 500 militars a la plaça de l’Armeria, davant el Palau Reial de Madrid.

Defensa ha triat el lema ‘Servei i compromís’ per a la celebració. Amb aquest lema ha volgut reconèixer la tasca dels militars davant la Covid, el temporal ‘Filomena’ i l’erupció volcànica de La Palma, així com la seva tasca en el rescat i evacuació de col·laboradors de les missions d’Espanya a l’Afganistan.

Per aquest reconeixement a la tasca desplegada davant la malaltia i les catàstrofes, han desfilat també entre els militars una representació civil: policies nacionals i municipals, bombers, agents forestals i voluntaris de protecció civil.

Notícies relacionades

A la recepció reial –on coincideixen el president Sánchez, i Pablo Casado–, hi participen aquest any la vicepresidenta segona i titular de Treball, Yolanda Díaz, i els altres quatre ministres d’Unides Podem. A Palau no s’hi ha organitzat cap còctel després de la salutació dels Reis, per evitar que els convidats –aquest any una quota més reduïda– hagin de prescindir de les mascaretes. Tampoc han sigut convocats els professionals de la comunicació, tret d’un ‘pool’ de representants de mitjans públics i associacions de la premsa.

La parada ha tornat a Madrid 24 hores després que Esquerra Republicana hagi presentat al Congrés una iniciativa per debatre en la Comissió de Defensa la supressió de les desfilades, ja que les considera una «despesa supèrflua d’exhibició militar».