Enquesta

Ximo Puig, únic líder valencià que aprova

El president augmenta la seva notorietat, Oltra també puja en coneixement i valoració i Mazón és el tercer més popular a gran distància

Ximo Puig, únic líder valencià que aprova
4
Es llegeix en minuts

Els últims mesos no han sigut fàcils per a ningú i, per a Ximo Puig, menys encara. Al president de la Generalitat valenciana li ha tocat lidiar amb una inesperada pandèmia que ho ha posat tot potes enlaire. S’ha situat en primera línia de la gestió política i ha hagut de prendre decisions difícils que no han agradat sempre a sectors com l’hostaleria o l’oci nocturn. Una exposició pública permanent que, no obstant, no li ha passat factura. Més aviat ha passat el contrari. Perquè el cap del Consell, a més de continuar sent el líder polític valencià més valorat, és l’únic que aprova i la seva qualificació, a més, millora l’obtinguda l’any passat i frega el sis.

L’enquesta que amb motiu del Nou d’Octubre –dia del País Valencià– ha elaborat Invest Group per a Levante-EMV’, Mediterráneo’ de Castelló i ‘Información’ d’Alacant revela que els valencians atorguen al president una qualificació de 5,76 punts, la millor nota en la sèrie de sondejos i, a més, un notable creixement sobre els 5,32 punts de la mostra de fa un any.

Puig supera el 5 a les tres províncies del País Valencià, però és a Castelló on la seva puntuació resulta més elevada: 6,25 punts, davant els 5,75 obtinguts a València i els 5,36 d’Alacant.

A més de ser el més ben valorat, Puig és també el líder més popular. Al cap del govern valencià el coneix el 97,5% dels ciutadans del País Valencià i augmenta la seva notorietat sobre l’any passat (91,6%). Per províncies, el cap del Consell és més conegut a València (98,1%) que a Alacant (97,8) i Castelló (96%).

La líder de Compromís frega el 5

Per darrere del president de la Generalitat, tot i que ja per sota de l’aprovat, Mónica Oltra es manté com la segona en valoració. La vicepresidenta primera i consellera d’Igualtat, que en els últims mesos ha mostrat la seva discrepància amb algunes decisions del cap del Consell i va defensar, per exemple, restriccions més dures per contenir els contagis, escala posicions respecte a l’any passat, però tot i així no aconsegueix arribar al cinc. Això sí, per molt poc. Els valencians li donen un 4,99, una xifra que representa un increment respecte a les dues últimes mostres, tot i que la dirigent de Compromís continua sense igualar la qualificació d’aprovat que va obtenir en els sondejos dels anys 2017 i 2018. Oltra, no obstant, supera l’examen a Castelló i València, però el resultat obtingut a la província d’Alacant (4,42) no li permet aconseguir l’aprovat en el conjunt del País Valencià.

La vicepresidenta i també portaveu del Consell és la segona més ben valorada i també ocupa el segon lloc en notorietat. A Mónica Oltra la coneixen el 84,1% dels valencians, el seu millor resultat en la sèrie de sondejos realitzats. A València la seva popularitat és gairebé 10 punts més alta que a Alacant i 13 més que a Castelló.

Mazón, cada vegada més líder

El president de la Diputació d’Alacant va ser elegit líder del PP del País Valencià el mes de juliol passat i des del sondeig del 2020 la seva popularitat s’ha disparat. A Carlos Mazón el coneix gairebé un de cada tres valencians (30,5%) i és el tercer líder amb més rellevància, lluny dels principals rostres del Govern. Tot i que la seva notorietat és molt inferior a la de Ximo Puig i Mónica Oltra, resulta destacable el seu creixement davant els dos sondejos anteriors, quan menys del 14% de la població assegurava conèixer-lo. El president dels populars és el tercer en popularitat, però a l’hora de posar-li nota, els valencians el releguen a la penúltima posició. Obté un 4,09, una xifra inferior a les qualificacions que va treure en els últims dos sondejos. Curiosament, Mazón és millor valorat a Castelló (4,31) que a la província on ocupa el càrrec de president de la Diputació. No obstant, és a València on el polític popular és menys puntuat.

Gairebé el 70% dels valencians assegura no saber qui és el líder del principal partit de l’oposició al País Valencià, però a la portaveu d’Unides Podem en el Parlament autonòmic tan sols la coneix el 20% dels entrevistats. No obstant, Pilar Lima, que també coordina la formació morada, és la tercera política amb millor nota, per darrere de Puig i Oltra. Els valencians li donen un 4,79. A l’única província que aprova és a Alacant, on obté un 5,23.

Rubén Martínez Dalmau, que a finals del mes d’agost passat llançava la tovallola i deixava la vicepresidència segona de l’Executiu valencià per desavinences amb la direcció de Podem, rep una valoració d’un 4,77, tot just unes centèsimes menys que Lima. Això sí, la valoració del també exconseller de Vivienda puja lleugerament respecte als sondejos de 2019 i 2020, tot i que la seva popularitat baixa. A Martínez Dalmau el coneix el 17,6% dels valencians, mentre que en el sondeig publicat fa just un any el percentatge superava el 23%.

Notícies relacionades

Dels polítics del País Valencià per qui pregunta el sondeig d’Invest Group, José María Llanos se situa a l’últim lloc en valoració. Una vegada més, el portaveu adjunt de Vox a les Corts i president provincial del partit a València és el líder més mal considerat pels ciutadans. Tan sols aconsegueix 3,22 punts, cosa que suposa tornar a disminuir el resultat aconseguit a les dues últimes enquestes, quan va obtenir 3,73 i 4,24 punts.

A la mostra es pregunta també per Ruth Merino, síndica de Ciutadans a les Corts després de la marxa de Toni Cantó a un càrrec a Madrid pel PP. El grau de coneixement de la portaveu taronja amb prou feines supera l’11%, mentre que els ciutadans valencians la valoren amb un 4,53 i només aprova, tot i que molt justet, a la província de Castelló.