Zapatero: «Em queda l’amargor del que ha passat amb l’Estatut»

Zapatero: «Em queda l’amargor del que ha passat amb l’Estatut»

EFE / J. J. GUILLÉN

1
Es llegeix en minuts

L’expresident del Govern José Luís Rodríguez Zapatero ha confessat que en la retrospectiva del seu llegat com a president li ha «quedat l’amargor del que ha passat amb l’Estatut», si bé ha dit que no va ser la seva «responsabilitat» la sentència del Tribunal Constitucional.

«Va ser el Tribunal Constitucional, però és clar, jo era el president del Govern. Sento una espècie de deute», ha afirmat Zapatero a l’Ateneu Barcelonès en el marc de la presentació del llibre «No voy a traicionar a Borges» (Huso Editorial). Zapatero ha reconegut que no li «va provar bé» la sentència del TC contra l’Estatut, però encara així ha defensat la divisió de poders i la justícia espanyola, a la qual ha afegit que no se li poden traslladar les responsabilitats de la política.

Notícies relacionades

L’expresident ha recordat que amb l’estatut del 2004 «la societat catalana, tot i que sense gran entusiasme, va contemplar el procés de tenir un nou estatut» i que just la sentència va arribar en el moment final del seu mandat, amb la crisi econòmica ja molt omnipresent. «Després de la sentència del TC, els que havíem lluitat per l’estatut ens vam quedar sense capacitat de reacció», ha afirmat.

Preguntat sobre com encarar la taula de diàleg entre executius, Zapatero ha aconsellat a les parts començar per «repassar» el que ha passat fins ara. «S’ha de repassar el que ha passat i s’ha d’escoltar per al diàleg, cal autodeterminar-se en favor del diàleg», ha afegit.