En plena arrencada de la tramitació pressupostària

El Govern central fa una picada d’ullet a ERC i s’obre al fet que la comissaria de Via Laietana sigui «un lloc de memòria»

  • Bolaños defensa que és «important» que es mantingui com a seu de la Policia Nacional, però alhora pot ser un centre que reconegui les víctimes

  • «És clar que allà es van cometre tortures i barbàries durant la dictadura i cal recordar-ho. Això és la llei de memòria democràtica», al·lega el ministre

El Govern central fa una picada d’ullet a ERC i s’obre al fet que la comissaria de Via Laietana sigui «un lloc de memòria»

DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

La comissaria de la Via Laietana de Barcelona continuarà sent una seu operativa de la Policia Nacional, però alhora pot ser «un lloc de memòria». És el que creu el Govern central i el que defensarà ara que, una vegada arribat l’acord entre els socis, arrenca la negociació parlamentària dels Pressupostos Generals de l’Estat per al 2022. Una picada d’ullet a ERC, aliat indispensable de l’Executiu i que ha sigut insistent a l’hora de reclamar que es desmantelli el centre perquè sigui convertit en un museu de la repressió franquista.

Notícies relacionades

Félix Bolaños, titular de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, i mà dreta de Pedro Sánchez, va ser meridianament clar durant una entrevista a ‘La hora de La 1’ de TVE aquest dimecres. D’entrada, creu que «és important» que la comissaria de Via Laietana «es mantingui» com a tal, «per exercir les competències que té», ja que la Policia necessita una seu «al centre de Barcelona». «També li dic que la comissaria de Via Laietana pot ser un lloc de memòria. És clar que allà es van cometre tortures i barbàries durant la dictadura i cal recordar-ho. Això és la llei de memòria democràtica. És condemnar el cop d’Estat, condemnar la dictadura i estar amb totes les víctimes que van patir aquell període tan negre de la nostra història», va respondre el ministre al periodista Marc Sala, conductor del programa.

D’aquesta manera, la comissaria del centre de Barcelona «pot ser un lloc de memòria i pot donar lloc al record», va assegurar, sense concretar més com podria materialitzar-se aquesta nova funció. Va indicar que el Govern espanyol no té problema a «reconèixer», per tant, que aquell va ser un centre de repressió franquista: «Com a ministre, no només no hi tinc cap inconvenient. És que em sembla que cal fer-ho, cal recordar les víctimes i dignificar-les, perquè això és el que passa a tots els països del nostre entorn, en tots. Tots els països democràtics que han patit una dictadura tenen lleis de memòria democràtica similars a la nostra», i el seu propòsit és «recordar les víctimes, homenatjar-les i tancar les ferides definitivament». És l’esperit que orienta la llei de memòria democràtica que ja s’està tramitant al Congrés, tot i que encara no té els suports garantits, en bona mesura per l’oposició d’ERC, que la creu insuficient.