Comptes de l’Estat per al 2022

El PSOE i Podem tanquen l’acord per als Pressupostos i la llei de vivenda

  • El Govern informa que aquest dimarts al matí s’ha arribat al pacte al si de l’Executiu en relació amb els dos projectes de llei

  • El Consell de Ministres aprovarà el projecte de Pressupostos en una reunió extraordinària, aquesta setmana, o bé el dilluns 11

El PSOE i Podem tanquen l’acord per als Pressupostos i la llei de vivenda

DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Hi ha fumata blanca. El PSOE i Unides Podem han tancat aquest dimarts al matí un acord per als pressupostos generals de l’Estat del 2022 i per a la llei de vivenda, segons han confirmat fonts oficials de la Moncloa, que han indicat que el Govern informarà pròximament del consens aconseguit entorn dels dos projectes de llei. En qualsevol cas, el text dels comptes per a l’any vinent no s’aprovarà al Consell de Ministres d’aquest 5 d’octubre. El Gabinet, han assenyalat fonts d’Hisenda, el validarà oficialment, per a la seva remissió al Congrés, «o en una reunió extraordinària del Consell de Ministres» a finals d’aquesta setmana o el dia 11, quan està prevista la següent cita ordinària de l’Executiu, ja que dimarts 12 d’octubre és festiu nacional.

L’acord arriba després de setmanes de discussió interna dins del Govern, i després que en els últims dies es redoblessin els contactes entre els dos socis i augmentés la tensió entorn de la llei de vivenda, que ha sigut l’autèntic obstacle de les negociacions. Ja ho va ser als comptes del 2021, només que en aquell moment el desacord es va saldar amb un compromís a futur de regulació dels lloguers. Compromís que, gairebé un any després, continuava sense complir-se. No havia arribat a quallar el consens entre Unides Podem, per a qui aquesta qüestió era una matèria molt sensible, i l’anterior ministre de Transport, José Luis Ábalos.

Per a les converses entorn dels comptes del 2022, els morats havien condicionat el seu plàcet al projecte de llei al desbloqueig de la normativa de vivenda. I els que han portat les regnes de les negociacions aquesta vegada han sigut el titular de la Presidència, Félix Bolaños, home fort del president, i Ione Belarra, líder de Podem i titular de Drets Socials i Agenda 2030. Tots dos ja es van encarregar el 2019 de tancar el programa de l’Executiu de coalició.

Notícies relacionades

Hisenda es declarava a punt per portar els PGE al Consell de Ministres quan es lligués l’acord polític, perquè realment la llei de vivenda és una qüestió que transcendeix els comptes de l’Estat. És una altra norma paral·lela. Els morats sí que havien exigit també que s’inclogués, en aquest cas dins del projecte de Pressupostos, la fixació del mínim del 15% en l’impost de societats. Un punt que comparteixen els socialistes i que de fet defensarà Pedro Sánchez en la cimera del G-20 de finals de mes a Roma, una vegada que s’ha arribat a un consens internacional. El president va obrir la porta a integrar aquesta demanda d’Unides Podem als PGE del 2022, però no hi ha confirmació encara que el text la recollirà. Era una carta de la negociació.

(Continuem ampliant aquesta informació)