Pacte de Pressupostos: 10 hores de tensió i ‘esmorzar’ final amb Sánchez i Díaz

Les converses entre socialistes i morats havien començat a primers de setembre, però es van accelerar en els últims 15 dies, per arribar a la recta final aquest dilluns. A les onze de la nit Bolaños i Belarra es van intercanviar les últimes propostes. L’endemà, en una reunió a cinc ja amb Sánchez i Díaz, es va segellar el pacte. 10 hores després

Pacte de Pressupostos: 10 hores de tensió i ‘esmorzar’ final amb Sánchez i Díaz

EUROPA PRESS / JUAN MANUEL SERRANO ARCE

3
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Tot es va posar en marxa fa setmanes, però la rematada final no va arribar fins aquest dimarts, fins a una reunió prèvia al Consell de Ministres, dirigida per Pedro Sánchez i amb Yolanda Díaz, Félix Bolaños, María Jesús Montero i Ione Belarra a la taula. Va ser d’aquesta última cita d’on va sortir l’acord total per a la llei de Pressupostos Generals de l’Estat del 2022 i per a la llei estatal de vivenda, la primera que veurà la llum en democràcia. Les hores prèvies van ser intenses, d’anades i vingudes de papers i propostes, de trucades i trobades cara a cara. El punt d’inflexió clau es va donar a les onze de la nit de dilluns i la sanció final, 10 hores després, a les nou de dimarts. 

4 d’octubre, 08.00

Bolaños reuneix al seu despatx, al Ministeri de la Presidència, Belarra, Montero i la titular de Transports, Raquel Sánchez, a més del responsable d’Economia de Podem i secretari d’Estat de Drets Socials, Nacho Álvarez. Ja llavors es constata un «acostament de postures», segons relaten els socialistes. 

Les parts venien d’un cap de setmana en què s’havien intensificat els contactes, ja que el president perseguia tancar l’acord de cara al Consell de Ministres de dimarts. Les converses de cara als Pressupostos les estava pilotant Montero des del començament de setembre, mentre que la llei de vivenda va quedar en mans de Bolaños i Belarra. Que el president reiterés fa 15 dies que els comptes estarien per a principis d’octubre, com a màxim, va imposar un ritme més gran a les negociacions. El cap de setmana, Bolaños va continuar parlant amb la titular de Drets Socials, però també amb Díaz. 

4 d’octubre, 23.00

Socialistes i morats van continuar conversant al llarg del dia. Però a les onze de la nit es produeix l’últim intercanvi de propostes entre el ministre de la Presidència i Belarra. 

5 d’octubre, 08.00

Nova reunió al despatx de Bolaños. Hi són els mateixos interlocutors que 24 hores abans: l’home fort del Gabinet, Belarra, Montero i Raquel Sánchez. Ja s’hi perfilen els detalls més tècnics. La discrepància que persistia fins a l’últim minut, i que era l’obstacle de les converses, girava entorn de l’instrument utilitzat per a la contenció dels preus del lloguer: el PSOE apostava per les deduccions fiscals i per no castigar les persones físiques; Podem, per la baixada de les rendes a les zones tensades. 

5 d’octubre, 09.00

El president truca als ministres implicats i els reuneix a l’edifici del Consell. A Bolaños, Belarra i Montero se’ls afegeix la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz. És en aquesta reunió a cinc (ja no hi ha Raquel Sánchez) on es crea l’acord. El cap de l’Executiu i la líder d’Unides Podem hi donen el vistiplau final. Després, arrenca la sessió ordinària del Consell de Ministres, com cada dimarts. 

Segons relatava Bolaños en roda de premsa aquest dimarts, l’Executiu és «dialogant cap a fora i cap endins» i els equips havien treballat de manera «intensa» i «de manera natural» van arribar a una entesa. «En cap moment» va perillar la coalició, va apuntar. 

5 d’octubre, 10.48

Notícies relacionades

La Secretaria d’Estat de Comunicació (SEC) informa que el PSOE i Unides Podem han arribat a l’acord entorn dels Pressupostos i la llei de vivenda. L’anunci agafa desprevingut Nacho Álvarez a TVE, i diu que no li consta cap consens. El president, des de Sevilla, en la inauguració del 1r Fòrum Urbà d’Espanya, i passades les 13 hores, anuncia el bo de 250 euros al mes per als joves. Gairebé alhora Díaz valora l’acord a ‘Al rojo vivo’ (La Sexta).

Sobre les 14.20, arrenca la compareixença posterior a la reunió del Gabinet, amb Bolaños i la portaveu, Isabel Rodríguez. El titular de la Presidència confirma que el Consell de Ministres extraordinari que aprovarà els Pressupostos serà dijous, 7. I la llei de vivenda arribarà «en les pròximes setmanes».