Reunió de l’executiva a Ferraz

El PSOE demana al PP que «prengui nota» de la CDU i faci un cordó sanitari a Vox

  • Els socialistes es congratulen de la victòria de Scholz a Alemanya i adverteixen el PP que, amb la seva aliança amb la ultradreta, la democràcia perilla

  • Lastra remarca que el PSOE projectarà una imatge d’unitat, cohesió i lideratge en el seu congrés, en el qual intervindran González, Zapatero i Almunia

El PSOE demana al PP que «prengui nota» de la CDU i faci un cordó sanitari a Vox

PSOE / EVA ERCOLANESE

4
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El PSOE es felicita, com no podia ser de cap altra manera, de la victòria dels seus germans de l’SPD a Alemanya –tot i que per un marge ajustadíssim–. Creu que és una «excel·lent notícia» per a tots els socialistes i també per a Europa, per als que creuen en una UE capaç d’unir «no només mercats, sinó pobles i gent». Però també entén que hi ha una lliçó que podria importar-se: l’aïllament de la ultradreta.

L’argument no és nou, però sí retorna al primer pla del combat del PSOE contra el PP després de les eleccions germàniques d’aquest diumenge i el compromís de tots els partits, inclosa la CDU d’Angela Merkel –encapçalada en aquest cas pel seu candidat, Armin Laschet–, de no pactar amb l’extrema dreta de l’AfD, que es manté en el Bundestag, tot i que amb pitjors resultats. Aquest dilluns, la vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, després de la reunió de l’executiva permanent que ella mateixa va presidir, va fer a Pablo Casado aquesta promesa ferma dels democristians.

«La lliçó més important [de les eleccions alemanyes] és com el cordó a l’extrema dreta funciona. Crec que des d’aquí es podia prendre nota», va remarcar. La número dos va recordar que aquesta setmana el PP celebra la seva convenció itinerant, que es tancarà dissabte a València, amb la qual Pablo Casado pretén «eixamplar» el PP. «Seria un bon moment –va seguir– perquè posés en marxa aquest cordó sanitari i deixés de subcontractar les seves propostes i les seves idees a Vox. Hauria de fer aquest cordó sanitari necessari, perquè està posant en risc la institucionalitat en aquest país i la pròpia democràcia.» La responsable socialista va insistir que la «defensa de la democràcia» va «més enllà dels interessos electorals i partidistes», la democràcia «es defensa aixecant un mur davant els qui l’amenacen, no pactant-hi».

Per Lastra, el PP només persegueix «eixamplar-se» cap a la ultradreta, que «blanqueja». «No busca derrotar Vox, busca convertir el PP en un succedani de Vox». Els socialistes «lamenten» no tenir una «dreta equiparable» a l’europea, ja que el PP ha fet «el contrari» que els seus socis de la Unió, ja que, quan ha tingut ocasió, «ha triat sempre la ultradreta».

La vicesecretària general va remarcar la «gran transcendència» que té el triomf de l’SPD després d’anys empitjorant resultats i la possibilitat que pugui liderar l’Executiu alemany. La dirigent va unir aquests comicis a la victòria, el 13 de setembre, dels laboristes noruecs i la dels socialistes portuguesos a les municipals, ahir diumenge –tot i que han perdut Lisboa–. Si la crisi financera de 2008 va impulsar la recepta «austericida», que va passar factura a la classe treballadora, la crisi generada per la Covid ha posat de manifest, va argumentar Lastra, que no hi ha una «mà invisible», sinó «les mans visibles dels servidors públics» que han acudit a «ajudar, calmar i guarir» als ciutadans. Els últims comicis a Europa, doncs, estarien demostrant, per al PSOE, que el «ampi qui pugui» no serveix per afrontar reptes com la transició digital o ecològica o per aprofundir en la igualtat. En aquest context fa falta, creu Ferraz, «més compromís col·lectiu», i una socialdemocràcia «forta» és la «resposta» a aquest nou temps.

Notícies relacionades

El PSOE oposa la imatge del PP a la seva pròpia, que exhibirà en el 40è Congrés Federal, que se celebrarà d’aquí a tres setmanes a València. Serà un conclave de rellançament del partit de cara al cicle electoral de 2023 i en el qual Pedro Sánchez podrà presentar, per primera vegada des de 2014, una foto d’unitat amb els tres exsecretaris generals vius al seu costat: Felipe González, José Luis Rodríguez Zapatero i Joaquín Almunia. Ferraz busca mostrar una formació «unida i cohesionada i amb un projecte clar per a Espanya», l’«Espanya real que no vol la confrontació» i que vol «unir-se per construir un futur millor».

Lastra va remarcar que el que traslladarà al congrés, amb aquesta foto amb els tres exlíders del PSOE –només faltarà Alfredo Pérez Rubalcaba, mort el maig de 2019– serà aquesta imatge de concòrdia interna i de «lideratge clar» de Sánchez. «Per a tothom és una gran notícia que hi participin els nostres secretaris generals. Estic segura que Rubalcaba també hi hauria participat –va assegurar la vicesecretària–. No som adanistes. Som fills del nostre passat, dels dirigents del partit que en un moment de la seva vida van fer un pas al capdavant, van liderar aquest país i van aconseguir que aquest país avancés. Per això és important que estiguin en el congrés. Sempre Espanya avança amb governs socialistes. Estem molt orgullosos de la nostra història, de la nostra trajectòria i dels nostres companys. Tenim els projectes, els equips i el lideratge».